Tokios bendrovės kaip Kanados „Kirkland Lake Gold Ltd.“ ir Australijos „Northern Star Resources Ltd.“ turi erdvės didinti pelną ir galėtų sudominti investuotojus, ieškančius „saugaus uosto“, teigia Niujorke įsteigto 600 mln. dolerių vertės fondo „Van Eck International Investors Gold Fund“ portfelio valdytojas Joe Fosteris.

Pagal indeksą „Bloomberg World Mining Index“ „Kirkland Lake“, „Northern Star“ ir dvi konkurentės demonstruoja geriausius grąžos rodiklius pastaruosius dvylika mėnesių – laikotarpį, per kurį tiek aukso kaina, tiek bazinis maržos rodiklis smuko.

„Auksas reaguoja į pasaulines finansines rizikas ir todėl, jei tuo tikėsite, geriausias būdas „žaisti aukso rinkoje“ yra dalyvauti aukso akcijų rinkoje, - interviu sakė fondo „Van Eck“ valdytojas J. Fosteris.

Aukso rinka pastarąjį ketvirtį ėmė augti; naujausiomis prognozėmis, šiuos metus ji turėtų baigti augimu, rodo „Bloomberg“ apklaustų analitikų duomenys. Tauriojo metalo uncijos kaina gali pakilti iki 1 tūkst. 425 JAV dolerio, dar neregėto lygio per daugiau nei penkerius metus, nes geopolitinė įtampa kursto centrinių bankų pirkimus, o nerimas dėl recesijos skatina pažeidžiamų aktyvų paklausą, šių metų sausį prognozavo bankas „Goldman Sachs Group Inc.“.
Auksas

Tradiciniu aukso, kaip „saugaus prieglobsčio“, statusu imama abejoti tam tikrais nestabilumo laikotarpiais. Aukso rinka didžiąją 2018 metų dalį išliko rami, nes Junginių valstijų-Kinijos prekybos įtampa tebetvyrojo, o investuotojai mieliau rinkosi JAV dolerį.

Be to, gamintojai taip pat neslėpė nusivylimo. Aukso rinkos indeksas neteko daugiau nei trijų ketvirtadalių savo vertės nuo 2011 m. pabaigos iki 2015 m. pabaigos, nes bendrovės sunkiai pakėlė nesėkmes sudarant sandorius ir aukso kainų smukimą.

Vis dėlto aukso akcijos – „patrauklus variantas diversifikuoto portfelio atveju, ypač jeigu judama link didesnio rinkos nestabilumo laikotarpio link“, - teigė tauriųjų metalų fondo „Franklin Gold & Precious Metals Fund“ portfelio valdytojas Stephenas Landas. Šis fondas valdo apie milijardą JAV dolerių kapitalą ir apima tokias gamintojas kaip „B2Gold Corp.“, „Newcrest Mining Ltd.“ ir „OceanaGold Corp.B2G“.

„Northern Star“ akcijų vertė antradienį krito 0,7 proc. prekyboje Sidnėjuje, sumažinusi savo prieaugį per pastaruosius dvylika mėnesių iki 53 proc.; „Evolution“ akcijos pabrango 0,5 proc. „Kirkland“ akcijų vertė pirmadienį Kanadoje pašoko vienu procentu.

„Rinka priskiria daugiau svorio tokioms bendrovėms, kurios sugeba padengti skolas ir pademonstruoti pinigų likučių augimą“, - sakė S. Landas. Dabartiniams stipriems rinkos dalyviams teks ir toliau tęsti inovacijas norint išlaikyti pridėtinę vertę, sakė jis.

Investuotojai dairosi stiprių valdytojų ar veiklos grupių, neatsižvelgdami į pramonę, o ieškodami bet kokio „saugaus uosto“ jie turėtų atkreipti dėmesį būtent į aukso sektorių, interviu sakė „Northern Star“ vykdomasis pirmininkas Billas Beament‘as.

„Šiuo metu yra nemažas aukštos klasės aukso bendrovių, neįeinančių į didžiausiųjų grupę, pasirinkimas. Ir, be abejonės, jos galėtų būti puikus variantas, jeigu turite laikinai laisvų lėšų investuoti – mes jau įrodėme, kad grąža gali būti įspūdinga“.

Vidutinio dydžio gamintojai pagerino savo našumą pastaraisiais metais, ir kai kurios iš jų, kaip prognozuojama, gali geriau pasipelnyti iš kylančios aukso kainos nei jų didesni konkurentai, nes jos yra pajėgesnės didinti gamybos apimtis, teigia Toronte veikiančios „Sprott Inc.“ padalinio „Sprott U.S. Holdings Inc.“ prezidentas ir generalinis direktorius Rickas Rule‘as. 2018 m. rugsėjo 30 d. duomenimis, „Sprott Inc.“ valdė 10,1 mlrd. Kanados dolerių (7,6 mlrd. JAV dolerių).

Investuotojų koalicija, įskaitant įmones, kurias remia milijardieriai Johnas Paulsonas ir Naguibas Sawiris, taip pat gyrė bendroves, tokias kaip „Kirkland“, „Northern Star“ ir „Evolution Mining Ltd.“, turinčias aukštą nuosavybės-atlyginimo santykį, kuris, grupės vertinimu, yra akivaizdus geriausių našumo charakteristikų rodiklis.

Aukso gamintojai taip pat sutaria, kad tolimesniam rinkos kilimui įtakos gali turėti sektoriuje stebima sandorių sudarymo banga – pastaraisiais mėnesiais didžiausios bendrovės, „Barrick Gold Corp.“ ir „Newmont Mining Corp.“, sudarė atskirus sandorius dėl konkurentų įsigijimo.

„Mes toliau matome konsolidavimą kaip pagrindinę temą pramonėje, ir tikimės, kad 2019-ieji bus aktyvūs metai įmonių įsigijimo ir susijungimo sandorių (Mergers and Acquisitions – M&A) srityje, nes bendrovės stengiasi pagerinti savo aktyvų bazes ir susigrąžinti ankstesnį mastą tam, kad išliktų svarbios plataus profilio investuotojams“, - sakė „Franklin“ fondo portfelio valdytojas S. Landas.