Šiam garsiam drabužių gamintojui, kaip ir kitoms šalies įmonėms, išėjo į naudą griežta vyriausybės saugumo kontrolė, siekiant užkirsti kelią teroristiniams išpuoliams, kurių baidėsi tiek užsienio, tiek vietos investuotojai. Artėjant nacionaliniams rinkimams, kurie numatyti gruodžio 30 d., saugumo operacijos suintensyvėjo, buvo įkalinta nemažai iškilių opozicijos lyderių. Bangladešas gruodžio 24 d. visoje šalyje dislokavo kariuomenę, kuri rinkimų metu padės palaikyti įstatymus ir tvarką, savo interneto svetainėje paskelbė Kariuomenės viešųjų ryšių agentūra.

Kompanijos tikisi, kad ekonominis klestėjimas padės ištverti padidėjusio nepastovumo laikotarpį šalyje, turinčioje ilgą politinės prievartos istoriją. Prieš praėjusius rinkimus „Viyellatex“ sunkvežimiams, pristatantiems prekes tokiems klientams kaip „Marks & Spencer Group PLC“ ir „Calvin Klein Inc.“, teko susidurti su Molotovo kokteiliais ir politinių aktyvistų blokadomis keliuose.

„Šiuo metu džiaugiamės politiniu stabilumu, ir jis turi tęstis, – gruodžio 18 d. interviu teigė „Viyellatex“ vadovas Davidas Hasanatas. – Politinis stabilumas padėjo mūsų verslui suklestėti“.

Vis dėlto Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo administracija Bangladešo vyriausybę kritikuoja už tai, kad ši neįsileido į šalį JAV remiamų tarptautinių rinkimų stebėtojų: Valstybės departamentas gruodžio 21 d. paskelbė pranešimą, raginantį įgyvendinti nacionalinius rinkimus išvengiant „persekiojimo, bauginimo ar smurto“.

Atsakydama į pranešimą, Bangladešo užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad buvo akredituoti 175 rinkimų stebėtojai, dirbsiantys kartu su 118 vietinėmis organizacijomis ir 25 920 stebėtojų, kurių kandidatūros buvo patvirtintos rinkimų priežiūrai.

Dauguma šalies gyventojų mano, kad į valdžią turėtų sugrįžti Hasinos valdančioji „Avami lyga“, vadovavusi Bangladešui ekonominio augimo metais ir sėkmingai susitvarkiusi su 750 000 rohinjų pabėgėlių iš kaimyninio Mianmaro antplūdžiu. Toks rezultatas užtikrintų ekonominės politikos tęstinumą ir padėtų išlaikyti nenutrūkstamą užsienio investicijų srautą.

Opozicija – už grotų

Tuo pat metu vyriausybė pradėjo kovą su opozicine Bangladešo nacionalistų partija (BNP), kuri boikotavo praėjusius rinkimus. BNP surinkti duomenys rodo, kad mažiausiai 8243 aktyvistai ir opozicijos aljanso lyderiai buvo suimti nuo to laiko, kai lapkritį buvo paskelbtas rinkimų tvarkaraštis.

Opozicijos lyderė ir buvusi ministrė pirmininkė Khaleda Zia šiuo metu yra už grotų, o jos sūnus neseniai už akių buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Tai sukėlė nerimą dėl šalies demokratijos būklės ir kažko panašaus į vienvaldystės atsiradimą. Tačiau Hasinos vyriausybė su kaltinimais nesutinka.

„Sulaikytieji kaltinami seniai padarytais nusikaltimais, policija nesuiminėja nekaltų žmonių, – telefonu patikslino informacijos ministras Hasanulas Haq Inu. – Jie meta melagingus, išgalvotus kaltinimus valdančiajai partijai. Opozicijos aktyvistai kiekvieną dieną puola valdančiosios partijos šalininkus. Tai kaip turėtume reaguoti?“

Jis pridūrė, kad K. Zia buvo nuteista po dešimtmetį trukusių teismų. „Įstatymas galioja visiems“.

Dabartinė ministrė pirmininkė, kurios administracija daro didelę įtaką teismams, pralaimėjimo atveju smarkiai rizikuotų, nes opozicija veikiausiai pradėtų atsakomąją areštų ir teismo bylų prieš dabartinės administracijos narius seriją, teigia Pratyushas Rao, konsultacijų įmonės „Control Risks“ asocijuotasis direktorius Indijos ir Pietų Azijos reikalams.

„Suprantama, kad ji nervinasi, – teigia P. Rao. – Hasinai tai yra egzistencinė kova“.

„Teroro valdžia“

Valdžios susidorojimas su priešais, leidęs išaugti pajamoms, sukėlė ir politinį pasipiktinimą, kai kurias islamistų grupuotes pakurstydama rengti atakas prieš kavines ir pasaulietiškus tinklaraštininkus.

Tai taip pat paskatino visuomenės pagarbą pelniusio buvusio ministro ir advokato Kamalo Hossaino politinį sugrįžimą: šiuo metu jis yra opozicijos aljanso lyderis, turintis nemažai šansų laimėti rinkimus.

Abi šalys noriai griebiasi politinio smurto.

81-erių K. Hossainas, kadaise dirbęs prie šalies konstitucijos projekto, pagrasino vyriausybei imtis atsakomųjų veiksmų po to, kai šio mėnesio pradžioje valdančiosios partijos rėmėjai užpuolė jo kortežą, apgadindami septynis automobilius ir sužeisdami 12 žmonių.

„Mes neboikotuosime rinkimų, net jei tektų žūti, – neseniai vykusiame mitinge pareiškė K. Hossainas, kaltindamas vyriausybę taikant „terorą“ prieš jo kandidatus. – Mūsų partijos aktyvistai mano negyvą kūną nešte nuneš į balsavimo kabiną“.

Nepaisant 2016 m. išpuolio prieš užsieniečių pamėgtą madingą „Dhaka“ kepyklą, daugybės išpuolių prieš pasaulietiškus tinklaraštininkus ir įtemptos politinės atmosferos, analitikai teigia, kad opozicinės partijos sprendimas dalyvauti rinkimuose yra teigiamas žingsnis šaliai.

„Tai, kad pagrindinė opozicinė partija BNP dalyvaus šiuose rinkimuose – gera naujiena Bangladešui, – teigė Reshmi Khurana, Singapūro konsultacijų įmonės „Kroll“ vadovaujanti direktorė. – Plačiai tikimasi, kad laimės Sheikh Hasina, tačiau, priešingai nei 2014 m., kai BNP boikotavo rinkimus, šį kartą BNP gali įnešti šiokios tokios konkurencijos“.