Vis dėlto dabar tokia galimybė atrodo reali, ypač po to, kai Jameso Packerio lošimo namų operatorė „Crown Resorts Ltd.“ praėjusią savaitę paskelbė svarstanti galimybę parduoti verslo dalį Las Vegase įsikūrusiai „Wynn Resorts Ltd.“ už 9,99 mlrd. Australijos dolerių (7,16 mlrd. JAV dolerių). Nors derybos sužlugo praėjus vos kelios valandoms, milijardierius pasiuntė aiškų signalą: jis ketina parduoti maždaug 46 proc. „Crown“ akcijų ir išformuoti per keturias kartas sukurtą šeimos imperiją.

„Wynn“ vargu ar liks nuošaly, be to, į kovą gali įsitraukti ir kitos suinteresuotos šalys, sakė „Deutsche Bank AG“. J. Packerio verslo išpardavimas būtų kulminacija per daugelį metų trukusį audringą laikotarpį, per kurį būta visko: nuo didelio spaudimo bei apribojimų Kinijoje, negražaus išsiskyrimo su sužadėtine Mariah Carey iki viešai aptarinėjamos kovos su savo psichinės sveikatos bėdomis, kurios privertė jį atsistatydinti iš „Crown“ valdybos 2018 metų kovą.

„Tai eros pabaiga, – sakė Damonas Kitney, biografijos „The Price of Fortune: The Untold Story of Being James Packer“ (Laimės kaina: nepapasakota istorija apie Jamesą Parkerį), publikuotos praėjusias metais, autorius. – Jamesui Packeriui istorija ir palikimas yra vienas dalykas, tačiau svarbiausia yra pasveikti. Jis kelia ranką ir sako: Būti dėmesio centre man jau per akis.“

J. Packerio asmeninės investicinės bendrovės, valdančios jo „Crown“ dalį, atstovas neatsiliepė nei į skambutį, nei į elektroninį laišką, kuriame prašyta jo pakomentuoti. „Crown“ atstovas spaudai komentuoti šiuos pranešimus atsisakė.

Kaip ir Rupertui Murdochui ir jo šeimai, kurie vis dar kontroliuoja didelę dalį Australijos medijų aktyvų, Packerių šeimai retai kada pavyksta išvengti visuomenės akylo žvilgsnio. Jamesas Packeris ir Lachlanas Murdochas, vyresnysis Ruperto Murdocho sūnus, taip pat buvo vieni iš investuotojų, investavusių lėšas į „One.Tel“, Australijos telekomunikacijų bendrovę, kuri subankrutavo 2001 metais.

Praėjus ketveriems metams po tėvo Kerry mirties, Jamesui Packeriui teko užsikrauti sau ant pečių didžiausią palikimą per visą Australijos istoriją (beje, vyresnysis Packeris, stambaus sudėjimo temperamentingas polo žaidėjas bei lošėjas, jautė panieką politikams, kurie trukdydavo užsidirbti pinigų).

Vis dar būdamas savo tėvo Kerry šešėlyje, Jamesas susiruošė transformuoti savo velionio tėvo žiniasklaidos imperiją į tarptautinį verslą, orientuotą į skaitmeninę erą. Jis surinko visą lošimo namų bei pramogų aktyvų rinkinį, kuris peržengė Australijos ribas, pasiekdamas Šiaurės Ameriką bei Makao. Šiems bendriems aktyvams priklausė ir daug apdovanojimų pelniusio japonų restorano „Nobu“ akcijos, taip pat kino gamybos įmonės „Ratpac“ akcinio kapitalo dalis.

Jauni milijardieriai

Didžiausio atgarsio sulaukusi J. Packerio įmonė buvo įsteigta Makao drauge su Lawrence Ho, lošimo namų svarbiausios figūros Stanley Ho, sūnumi. Būtent ten 2007 metais jaunieji milijardieriai atidarė savo pirmuosius lošimo namus, siekdami prisivilioti didžiausius žemyninės Kinijos žaidėjus.

Ir sulig tuo J. Packerio pasaulinės ambicijos ėmė bliukšti. Pagrindinis lūžis įvyko 2016 metų spalį, kai Kinijos valdžia ėmė domėtis „Crown“ personalu žemyninėje dalyje, prieš pat teismui nuteisiant 19 dabartinių ir buvusių jos darbuotojų dėl neteisėto lošimo propagavimo.

Kaip nurodoma D. Kitney biografijoje, parengtoje pagal išsamius interviu su J. Packeriu, darbuotojų sulaikymai skaudžiai smogė milijardieriui. J. Packeris kurį laiką gyveno name Los Andžele, priklausančiame Holivudo legendai ir artimam bičiuliui Warrenui Beatty. Knygoje J. Packeris prisimena, kaip kasdien išgerdavęs po butelį degtinės ir kaip W. Beattty veždavęs jį pas psichiatrą gydytis.

„Mane supurtė“

Tas epizodas „mane supurtė iki pamatų“, pasakojo J. Packeris Australijos laikraščio žurnalistams 2017 m. spalį viename iš labai retai dalijamų interviu. J. Packeris taip pat sakė norįs „paprastesnio gyvenimo“ ir pripažino praradęs nemažai draugų, užsiauginęs svorio ir savo polo valdoje Argentinoje gyvenęs atsiskyrėlio gyvenimą.

Per areštų bei sulaikymų metus Kinijoje „Crown“ uždarė beveik visus savo regioninius prekybos punktus Azijoje ir pardavė Makao lošimo verslą. Bendrovė taip pat atsisakė neeksploatuoto ploto Las Vegasase, kuriame J. Packeris vylėsi kada nors pastatyti lošimo namus.

„Crown“ vėl susitelkė ties Australijos lošimo-pramogų kurortais ir dar vienų lošimų namų statyba Sidnėjuje. Investuotojai spekuliuoja, esą Melburne įsikūrusi bendrovė šiuo metu aktyviai suka verslą. „Crown“ akcijos šią savaitę laikosi netoli pozicijų, kurias užėmė didžioji rinkos dalis, pakurstyta „Wynn“ pasiūlymo. Akcijų vertė penktadienio prekybos pabaigoje siekė 13 Australijos dolerių už akciją, tad per savaitę akcijos pabrango 11 proc., paaiškėjus, kad „Crown“ yra tapusi perėmimo taikiniu.

„Wynn“ 14,75 Australijos dolerių už akciją pasiūlymas būtų sumažinęs J. Packerio kontrolinį „Crown“ akcijų paketą iki daug mažesnės dalies. Perdavus „Crown“ kontrolę „Wynn“ įmonei, J. Packeriui galėtų atsiverti galimybė užsiimti priešakines naudingas pozicijas užsienio rinkose. J. Packeris tą yra bandęs anksčiau savarankiškai, bet vienam to pasiekti jam nepavykę.