Šiais metais taurusis metalas gali pasiekti 1400 dolerių už unciją, nes investuotojai yra linkę apdrausti riziką, teigia Rhona O'Connell, „INTL FCStone Inc.“ EMEA ir Azijos regionų rinkos analizės skyriaus vadovė. Pirmadienį aukso kaina siekė maždaug 1326 dolerius už unciją, o penktadienį šoktelėjo iki aukščiausio lygio per 13 mėnesių ir pasiekė 1348,31 dolerius – kartu su silpnesne nei tikėtasi gegužės mėnesio JAV užimtumo ataskaita.

„Šiuo metu visos dominuojančios turto klasės kelia abejonių, kaip paprastai nutinka, kai pabrangsta auksas“, – telefonu sakė R. O'Connell prieš šios savaitės Azijos ir Ramiojo vandenyno tauriųjų metalų konferenciją Singapūre.

Auksas atsigauna po keleto mėnesių ramybės, investuotojams įvertinus lėtėjančio pasaulinio augimo perspektyvas ir didėjančius lūkesčius, kad Federalinis rezervas sumažins palūkanų normas. Akcijų nepastovumas po sustiprėjusios JAV prekybos įtampos su Kinija ir vėliau Meksika padidino prieglobsčių paklausą, 10 metų iždo pajamingumas artėja prie 2017 m. nuosmukio, o didžiausi Volstrito bankai įspėja apie didėjančią recesijos riziką.

Aukso kainos pokyčiai
„Pasaulio ekonomikoje esama pakankamai rizikos elementų, vis dar egzistuoja tam tikra geopolitinė rizika, valiutos atrodo nepastovios, o tai, kad rinka žengia į recesiją, kelia grėsmę akcijų rinkoms“, – teigė R. O'Connell.

Staigiai pakitusi JAV pajamingumo kreivė rodo, kad obligacijų prekiautojai padarė išvadą, jog Federalinio rezervo normų mažinimo grėsmė tik stiprėja. Praėjusią savaitę pirmininkas Jerome'as Powellas pažadėjo atidžiai stebėti, kaip vystosi derybos tarp JAV ir jos didžiausių partnerių.

„Esame pačioje ciklo pabaigoje, todėl tikėtina, kad Federalinis rezervas imsis mažinti normas, galbūt tai atsitiks šiek tiek vėliau, nei kai kurie tikisi, bet greičiausiai neišvengiamai atsitiks“, – teigė Bartas Melekas, Toronto „TD Securities“ pasaulinis produktų vadovas, kuris taip pat dalyvauja konferencijoje. Jis pritaria, kad auksas pasieks 1400 dolerių kartelę, bet ne anksčiau nei 2020 m. pradžioje.

„Didėjant nepastovumui ir augant akcijų rinkos korekcijos rizikai, pradėsime matyti reikšmingesnius kapitalo srautus į aukso rinkas“, – teigė B. Melekas, kuris antrąjį pusmetį prognozuoja 1320-1375 dolerių kainas, o 2020 m. ketvirtojo ketvirčio vidurkį numato būsiant 1425 dolerių už unciją.

Prekybiniai nesutarimai gali pakenkti ir kitoms finansų rinkoms bei padėti auksui išlikti dėmesio centre, kol besivystančių rinkų valiutos patiria spaudimą, teigia Nicholasas Frappellis, Sidnėjuje įsikūrusio „ABC Bullion“ generalinis direktorius. 2019 m. pabaigoje kainos greičiausiai sieks 1345-1350 dolerių, bet jei būtų peržengta 1365-1370 dolerių riba, labai tikėtina, kad kainos netrukus pasiektų ir 1400 dolerių, pastebėjo jis.

„Kitais metais matau žemų palūkanų normų aplinkos tęstinumą ir tolesnius prekybos ginčus, ypač jei prezidentas Donaldas Trumpas prieš ateinančius rinkimus išlaikys populiarumą apklausose“, – teigė N. Frappellis, kuris taip pat dalyvauja konferencijoje.