Išmetamo anglies dioksido kiekis sumažėjo 10,5 proc., Niujorko biržos („ICE Futures“) duomenimis, iki mažiausio lygio nuo 2019 vasario. Nyderlandų gamtinių dujų kitų metų pristatymo ateities sandoriai, smuko 2,8 proc. iki mažiausio lygio per daugiau nei dešimtmetį, o Vokietijos elektros energijos bazinės kainos nukrito 4,7 proc., – žemiausio lygio nuo 2018 metų balandžio.

„Pasitikėjimas neatsigaus, kol nenurims sveikatos krizė, – teigiama „Engi Sa“ energijos padalinio ataskaitoje. – Koronaviruso pandemija toliau vis sparčiau ir sparčiau plinta pasaulyje. Pasaulio ekonomika palaipsniui lėtėja.“

Europai tapus koronaviruso protrūkio epicentru, gyventojai ir verslovės susiduria su vis didesniais viešo gyvenimo ribojimais. Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen tviterio vaizdo įraše pasiūlė „laikinai uždrausti visas nebūtinas keliones į ES“ trisdešimčiai dienų. Oro linijos sustabdė daugelį savo planuotų skrydžių, kai įvairių šalių vyriausybės, nuo Ispanijos iki Skandinavijos šalių, uždarė parduotuves ir restoranus ir paprašė biurų darbuotojus likti namie.

Tokios priemonės atsilieps jau dabar silpnai energijos paklausai regione, kuris siekia palaikyti augimą. Europos pramonės gamyba, kaip prognozuoja „Berenberg“ ekonomistai, per 2020 metus sumažės 5 procentais. „Engie“ teigimu, oro temperatūra, viršijanti sezonines normas, taip pat smukdo dujų ir šildymo paklausą, kaip ir elektros energijos kainas.

Anglies kainos smunka

Žymus anglies kainų nuosmukis rodo posūkį žaliavinių prekių rinkoje, kuri iki tol demonstravo nežymiai teigiamą dinamiką. Europos teršėjai pirko leidimus, kad galėtų atitikti bloko praėjusiems metams nustatytus limitus. Pramonės gamybai silpstant ir oro linijoms vartojant vis mažiau kuro, šių sertifikatų paklausa veikiausiai smuks. Teršėjai pagal ES apyvartinių taršos leidimų prekybos sistemą privalo pateikti leidimus dėl savo 2019 m. anglies produkcijos iki balandžio mėnesio.

Silpna anglies rinka

Europos anglies rinka, kuri nuo pat 2018 metų pabaigos pastoviai smunka, dar nepatyrė neigiamų padarinių, kuriuos didžiąja dalimi patiria kitos žaliavinės prekės, nes beveik visus šiuos metus anglies kainos ir taip siekė beveik ketverių metų žemumas. 2021 metų pristatymo Šiaurės Vakarų Europos anglies kainos Roterdame kilstelėjo 0,2 proc. iki 55,75 JAV dolerio už toną.

Nešvariausiam iškastiniam kurui nuo 2018 metų spalio, kai kainos buvo pasiekusios 100 JAV dolerių už toną, atsiliepė visa gama veiksnių: pigios dujos, žema paklausa ir vyriausybių vykdoma politika, kuria siekiama apskritai pašalinti anglį iš energetikos sistemų.

„Pagrindinė priežastis, kodėl pastarąsias savaites anglies kainos nereagavo taip kaip kitos žaliavinės prekės, yra ta, kad anglies kainos jau dabar atsidūrusios ties labai žemu lygiu, daugeliu atvejų žemiau ribinių sąnaudų ribos“, – sako Joe Aldina „S&P Global Platts“ anglies rinkos analizės vadovas.

„Rizikos, susijusios su Europos anglies paklausa, akivaizdžiai krypsta į neigiamą pusę siaučiant koronavirusui, nors anglies paklausai jau kaip ir nebėra kur daugiau kristi, todėl nesitikime dar vienos didelio kainų kryčio fazės, – sako jis. – Tačiau augant anglies atsargoms keletą artimiausių mėnesių Europos anglies pirkimai greičiausiai bus nedideli ir kainos šiuo laikotarpiu gali išlikti ties dabartiniu, žemu lygiu.“

Jeigu likusios Europos valstybės nuspręs tęsti karantiną ne mažiau kaip mėnesį, gamtinių dujų paklausa sumažės 5 proc., arba keturiais milijardais kubinių metrų, teigė „Rystad Energy“ dujų ir elektros energijos rinkų vadovas Carlosas Torresas Diazas.

Tai reiškia, kad komunalinėms įmonėms teks mažinti energijos gamybą, pradedant visų pirma nuo anglies, vėliau pereinant prie dujų.

„Energijos generavimo ekonomikoje vis dar vyrauja palankus požiūris į dujas, todėl komunalinės įmonės veikiausiai pirmiau, kiek tai įmanoma, mažins anglies kūrenimą“, – sakė C. T. Diazas.