Rusijos karas Ukrainoje paskatino Vokietiją, didžiausią Europos ekonomiką, atsisakyti dešimtmečius trukusio karinių išlaidų vengimo ir veikiau pasirinkti tai, ką šalies kancleris Olfas Scholzas vadina „naująja investicijų era“. Bankams ir turto valdytojams tokie pokyčiai reiškia, kad grupė klientų, kuri iki šiol buvo laikoma per „ištiestosios rankos“ atstumą, dabar raginama ieškoti finansavimo.

SEB AB, vienas iš didžiausių Švedijos bankų, šią savaitę paskelbė atšaukiantis draudimą investuoti į ginklus, nes nusprendė koreguoti savo tvarumo politiką, kad ji atitiktų naująsias geopolitines Europos realijas. O „Commerzbank AG“ pranešė ketinantis nukreipti kapitalą į ginklų gamintojus.

„Akivaizdu, kad dabar čia, Vokietijoje, bus sulaukta daugiau investicijų į gynybos pramonę, ir visi jie yra mūsų klientai, – šią savaitę analitikams ir investuotojams kalbėjo Manfredas Konfas, „Commerzbank“ vykdomasis direktorius. – Tai neabejotinai gera bazė. Mes pažįstame juos, jie pažįsta mus, ir esu įsitikinęs, kad jie tarsis su mumis dėl tolesnių investicijų.“