Ketvirtadienio atidarymo ceremonijoje, surengtoje parduotuvės kavinėje, dalyvavo Filipinų prekybos sekretorius Ramonas Lopezas ir užsienio reikalų ministras Teodoras Locsinas. Kai kurie dalyviai galėjo paragauti kultinių IKEA švediškų mėsos kukulių. Šią svarbią dieną jie buvo patiekti su ypatingu filipinietišku adobo padažu.

IKEA laikosi COVID-19 protokolo po to, kai parduotuvės atidarymas buvo atidėtas dėl pandemijos. Pasak parduotuvės direktoriaus Georgo Platzerio, internetinė rezervavimo sistema užpildyta artimiausioms dviem savaitėms. Klientai privalo dėvėti veido kaukes ir laikytis atstumo.

Patalpose įrengta dviejų lygių 270 000 kv. pėdų parduotuvė, valgomoji zona ir ekspozicijų salė; sandėliai; elektroninės parduotuvė ir informacijos telefonu centras. Ji stovi valdoje, kurią išnuomojo bendrovei „SM Prime Holdings Inc.“ priklausantis prekybos centras „Mall of Asia“.

IKEA

Parduotuvė atidaroma tuo metu, kai IKEA plečia savo elektroninės prekybos pozicijas, o toks sprendimas pandemijos metu su kaupu pasiteisino. Internetiniai užsakymai šiuo metu sudaro 26 proc. milžinės pasaulinių pardavimų. Bendrovė, kuri turi daugiau nei 460 fizinių parduotuvių beveik 60-yje rinkų, einamaisiais finansiniais metais planuoja savo tinklą papildyti dar 60-čia lokacijų. Ir jos žvilgsnis krypsta ne tik į Aziją. Ateinantį pavasarį ji žengs savo pirmą žingsnį į Pietų Ameriką, atidarydama padalinį Santjago mieste, Čilėje.

Anot G. Platzerio, Filipinai „ilgą laiką buvo tinkama vieta mūsų žemėlapyje“.

„Mes visada turėjome planų skverbtis į Filipinus, – sakė jis. – Čia auganti ekonomika, auganti vidurinioji klasė ir vidaus aplinka, tinkanti mums, kaip namų interjero prekių mažmenininkei. Manau, galiausiai atėjo metas ją atidaryti.“

Namų ūkių išlaidos paskatino Filipinų ekonomikos atsigavimą praėjusį ketvirtį. Prognozuojama, kad vartojimas ketvirtąjį ketvirtį toliau augs, nes pandeminiai ribojimai švelninami šventiniu laikotarpiu. Tačiau bendrasis vidaus produktas (BVP) vargu, ar grįš į ikipandeminį lygį anksčiau nei antrojoje 2022 metų pusėje.

Parduotuvę Maniloje iš pradžių ketinta atidaryti 2020 metais, bet tokius planus sutrikdė dėl COVID įvesti ribojimai judėjimui ir sutrikęs statybinių medžiagų tiekimas. Tai tik dalis planų plėstis į Aziją. Neseniai IKEA pristatė savo antrąją parduotuvę Indijoje.

IKEA

IKEA prognozės: dėl tiekimo grandinės krizės kiti metai bus sudėtingesni

Debiutas Filipinuose sėkmingai įvyko nepaisant IKEA prognozių, jog 2022 metai žada būti sudėtingesni dėl pandemijos sukeltų logistikos sunkumų ir žaliavų kainų šuolių.

Nors situaciją apsunkino tiekimo krizė ir iššūkiai, susiję su parduotuvių bei sandėlių aprūpinimu atsargomis, bendrovei pavyko pranešti apie rekordinius praėjusių metų pardavimus. „Inter Ikea“ vykdomasis direktorius Jonas Abrahamsonas Ringas naujienų agentūrai „Bloomberg“ spalį sakė, kad jo vizija buvo pasiekti, kad IKEA taptų „dar labiau įperkama“, didesnę naujų produktų dalį perkeliant į žemesnių kainų segmentą.