Po neramaus pirmojo pusmečio, per kurį pasaulinė akcijų rinka prarado 18 trln. JAV dolerių vertės, investuotojams rūpi žinoti, ar pelningumas išsilaikys ir ar bendrovės dabar, kai grėsmės paklausai akivaizdžiai sustiprėjo, nesumažins savo prognozių. Verslas gali pasinaudoti niūriu ekonominiu paveikslu ir dar konservatyviau vertinti padėtį.

Neįprastai išsiskyrus nuomonėms, Volstrito analitikai, regis, tiki, kad bendrovės didžiąja dalimi yra pajėgios perkelti didesnes sąnaudas ant vartotojų pečių, tačiau strategai, daug atsargesni po to, kai jų 2022 metų prognozės iki šiol nepasiteisino, nėra tuo įsitikinę. Jie turi daug priežasčių abejoti, nes makroekonominis fonas prastėja sparčiai augant kainoms, didėjant palūkanų normoms ir mažėjant vartotojų pasitikėjimui.

„Keista, kad kai visi kalba apie galimą recesiją, analitikų pelno prognozės pastaruosius kelis mėnesius gerėja, užuot prastėjusios, – teigia Anneka Treon, privačios bankininkystės įmonės „Van Lanschot Kempen“ vykdomoji direktorė. – Šie dalykai tiesiog nesutampa, ir būtent todėl šis pelno sezonas yra toks svarbus maržų ir vadovybės komentarų apie naujausias paklausos tendencijas kontekste.“

Manoma, kad energetika bus išskirtinis sektorius, nes naftos gamintojai, kaip ir kalnakasiai, naudojasi karo Ukrainoje metu pakilusiomis kainomis. Vis dėlto tokių milžinių kaip „Exxon Mobil Corp.“ ir „Shell Plc.“ prognozės bus itin svarbios, naftos kainoms vėl nuslūgus iki maždaug 100 dolerių už barelį lygio. O visiems kitiems sektoriaus aukštesnės žaliavinių prekių kainos siejamos su didesnėmis sąskaitomis už energiją, ir tai temdo bendrą įmonių pelningumo paveikslą.

Ir nors grynojo pelno įverčiai vis dar svyruoja ties visų laikų aukštumomis, atsiranda šiokių tokių spragų. „Citigroup Inc.“ indeksas rodo, kad visame pasaulyje pelno įverčiai vis dažniau ne didinami, o mažinami.

Kadangi prekiautojų nuotaikos jau dabar netrykšta optimizmu, yra penki dalykai, kuriuos investuotojai stebi antrojo ketvirčio pelno sezono metu ir kurie gali nulemti tolesnę kryptį – atsigavimą ar krytį iki naujų žemumų.