Kaip ir daugelis kitų fabrikų darbininkų, L. My iš pietų Vietnamo pramoninio regiono – šalies koronaviruso protrūkio epicentro – sugrįžo į savo gimtąjį kaimą. Dar milijonai yra pasirengę pasekti jų pavyzdžiu, neseniai sušvelnėjus kelis mėnesius trukusiems mobilumo apribojimams, vertusiems darbininkus sėdėti užsidarius savo ankštuose butukuose.

„Mums neliko nieko, išskyrus baimę, – pasakoja L. My, kuri išvyko iš Hošimino (Ho Chi Minh) ir sugrįžo į savo namus Tay Ninh provincijoje netoli Kambodžos sienos. – Mes matėme, kaip mūsų rajone žmonės vienas po kito miršta nuo „Covid“.“

Egzodas iš pietų Vietnamo pramonės centro – skaičiuojama, kad išvyko daugiau nei 2 milijonai darbuotojų, – prasidėjo liepos mėnesį, kai vyriausybė stojo į kovą su delta atmaina, vis labiau griežtindama apribojimus. Fabrikai sulėtėjo arba užsidarė, nebetiekdami prekių tokioms kompanijoms kaip „Nike Inc.“ ir paaštrindami jau ir taip pakrikusių pasaulinių tiekimo grandinių problemas.

Dabar personalo netekusios kompanijos prašo tokių darbininkų kaip L. My sugrįžti ir prisijungti prie žieminių drabužių ir kalėdinių dovanų užsakymų pildymo. Vyriausybė siūlo pervežimą atgal į miestus, o kompanijos didina atlyginimus ir išmokas, tačiau tai iš esmės nieko nekeičia.

„Atsidūrėme nepažįstamuose vandenyse“, – teigia „BTIG“ analitikas Camilo Lyonas, kuris įvertino, kad vien „Nike“ produkcija jau sumažėjo 180 milijonų batų porų. „Niekas nežino, kaip greitai – ar lėtai – bus atnaujinta gamyba.“

Nors ir nedidelis, Vietnamas vaidina labai svarbų vaidmenį pasaulio vartotojų ekonomikoje, tiekdamas viską – nuo „Walmart Inc.“ baldų ir „Adidas AG“ sportbačių iki „Samsung Electronics Co.“ išmaniųjų telefonų. Remiantis Amerikos drabužių ir avalynės asociacijos duomenimis, po Kinijos jis yra antrasis pagal dydį drabužių ir batų tiekėjas JAV. Jo svarba dar labiau išaugo prasidėjus prekybos karui tarp JAV ir Kinijos, nes siekiant išvengti muitų didelė gamybos dalis buvo perkelta į Vietnamą.

Gamykla Vietname

Šiuo metu tokie prekių ženklai kaip „Nike“, kuris neseniai sumažino savo pardavimo prognozes – daugiausia dėl Vietname pagaminamų prekių trūkumo – nelabai ką gali padaryti. Kitų šalių fabrikai jau ir taip apkrauti užsakymais, o darbuotojų apmokymas ir mašinų perkėlimas užtruktų kelis mėnesius.

Pasak C. Lyono, mažmenininkams gamybos stagnacija ypatingai pasijus gruodį ir tęsis iki pirmojo ketvirčio. Jis prognozuoja, kad Vietnamo produkcija neatsigaus iki 2022 m. vidurio. Visas šio chaoso poveikis kol kas dar neatsiliepė drabužių ir avalynės kompanijų, turinčių gamyklas Vietname, akcijoms, sakė jis.

„Iššūkiai dar toli gražu nesibaigė“, – pabrėžė C. Lyonas.

Fabrikų uždarymas taip pat gali turėti įtakos technologijų kompanijoms, tokioms kaip „Apple Inc.“, nes dėl komponentų tiekėjų neveiklumo gali sutrikti „iPhone 13“ pristatymas. Buitinius elektros prietaisus gaminantis „Samsung Electronics“ Vietnamo padalinys pranešė, kad tikisi pasiekti eksporto tikslus, jei tik suskubs grįžti prie įprasto darbo režimo.

Praėjusiais metais Vietnamui pavyko pažaboti „Covid“, suteikiant gyventojams klaidingą viltį, kad šalis sugebės išvengti pandemijos. Tačiau pavasarį smogė delta atmaina, grąžindama vietnamiečius į niūrią viruso realybę, kurią didžioji pasaulio dalis išgyveno prieš metus. Išaugo susirgimų ir mirčių skaičius, įskaitant daugiau nei 15 000 atvejų Hošimino mieste vien per šią vasarą.

Tai paskatino valdžios institucijas įvesti griežtus apribojimus, tokius kaip draudimas lankytis maisto parduotuvėse ir komendanto valanda. Gamykloms buvo nurodyta darbo vietoje įkurti gyvenamąsias patalpas – iš esmės priversti nusiteikusius dirbti darbuotojus gyventi palapinėse – arba laikinai užsidaryti. Daugelis mieste pasilikusių darbininkų ištisus mėnesius negavo atlyginimo, išbaigė santaupas ir liko priklausomi nuo vyriausybės maisto paketų, kuriuos pristato kareiviai.

Ši patirtis traumavo daugelį darbuotojų migrantų, pasakojo Vu Tu Thanhas, vyriausiasis JAV ir ASEAN verslo tarybos atstovas Vietname.

Vietoj to, kad izoliuotųsi laikinuose gamyklų būstuose ar liktų mieste negaudami atlyginimo, daugelis darbuotojų sugrįžo į gimtąsias provincijas. Kai kurių apribojimų panaikinimas Hošimino mieste ir aplinkinėse provincijose anksčiau šį mėnesį tik dar labiau motyvavo žmones išvykti.

Nerimą taip pat kelia tai, kad Vietnamas turi vieną žemiausių vakcinacijos rodiklių Pietryčių Azijoje. Vos apie 14 proc. iš 98 milijonų šalies gyventojų yra pilnai paskiepyti. Amerikos drabužių ir avalynės asociacija lobizavo Joe Bideno administraciją, kad ši paaukotų šaliai daugiau vakcinų.

Apimta nevilties vietos valdžia siuntinėja darbuotojams tekstinius pranešimus, įkalbinėdama sugrįžti. Ji taip pat užsakinėja autobusus, kurie parvežtų juos iš gimtųjų provincijų atgal į miestą.

31-erių metų Tran Thi Hoa, dviejų vaikų mama, valdžios prašymus kol kas ignoruoja. Artimiausiu metu moteris neplanuoja sugrįžti į darbą Hošimine, kur siūdama drabužius per mėnesį uždirbdavo apie 350 dolerių.

„Kol kas negaliu sugrąžinti savo šeimos į miestą, nes tai vis dar pernelyg rizikinga, – sakė T. Hoa, dabar gyvenanti Vinh Long provincijoje Mekongo deltoje su vaikais ir vyru, anksčiau dirbusiu mototaksi vairuotoju. – Kaip moteris, pirmiausia turiu galvoti apie savo šeimą.“

Mėnesio pradžioje sušvelninus apribojimus, kai kuriose gamyklose produkcija vėl pradeda augti. Didžiausio pasaulyje sportinės avalynės gamintojo Taivano „Pou Chen Corp.“ padalinys „Pouyuen Vietnam“ spalio 6 d. atnaujino gamybą, tačiau vienu metu fabrike gali dirbti ne daugiau kaip 30 proc. darbuotojų, praneša Vietnamo naujienų svetainė „Zing“. Daugiau nei 40 000 darbuotojų taip ir negrįžo, todėl kompanijai gali nepavykti pasiekti tikslo iki lapkričio vidurio pradėti veikti visu pajėgumu.

Vis dėlto yra ženklų, kad situacija taisosi. Pramonės parkai ir eksporto perdirbimo zonos Hošimine pranešė, kad maždaug 57 proc. darbuotojų spalio 6 d. sugrįžo į darbą, palyginus su 24 proc. prieš sušvelninant apribojimus, praneša miesto žiniasklaidos centras.

Nors pandemija pradeda atsitraukti – kasdienių naujų atvejų skaičius šį mėnesį sumažėjo nuo 10 800 iki vidutiniškai 5000, – šalis turi ir toliau spartinti vakcinacijos programą. Vyriausybė pranešė, kad tikisi iki kovo pabaigos pilnai paskiepyti 70 proc. suaugusiųjų.

O kol kas net nemokamas maitinimas darbe ir didesnė alga nemotyvuoja tiek, kad įtikintų T. Hoa sugrįžti.

„Apgailestauju, jei kokia nors amerikietė negalės savo vyrui ar vaikams Kalėdų proga nupirkti naujų drabužių, – sakė T. Hoa. – Bet aš taip pat turiu rūpintis savo šeima.“