Taurusis metalas šį mėnesį tapo viena sėkmingiausių žaliavų, kompensavusia beveik visus šių metų nuostolius. Investuotojus auksas viliojo kaip apsidraudimo nuo infliacijos priemonė, o Federalinis rezervų bankas išlaiko pinigų stimulus ir teigia, kad kainų spaudimas turėtų būti laikinas. Spot auksas penktadienį nukrito 0,3 proc. iki 1890,62 dolerių už unciją, o per gegužę pakilo maždaug 6,9 proc.

Diego Parrilla, valdantis „Quadriga Igneo“ fondą – vienas iš tų, kurie neseniai padidino savo aukso pozicijas. Jis teigia, kad centriniai bankai nerizikuos didinti palūkanų normų kovodami su infliacija, nes bijos „pradurti milžiniškus burbulus“, kuriuos patys sukūrė.

„Įžengėme į naują paradigmą, kurioje vyraus giliai neigiamos realiosios palūkanų normos, aukšta infliacija ir žemos nominaliosios palūkanų normos – tai itin palanki aplinka auksui“, – pažymėjo D. Parrilla, valdantis 350 milijonų dolerių.

Bloomberg grafikas

Vis dėlto auksas yra prieglobsčio turtas, vadinasi, remiantis tradicine logika, turėtų nukentėti ekonominio suklestėjimo laikotarpiu. Taigi ar pastarasis pakilimas išsilaikys? Štai keturios pagrindinės diagramos, kurias reikėtų stebėti.

Infliacijos galvosūkis

Šiemet tai buvo karščiausias finansų klausimas ir, ko gero, ypač aktualus auksui: ar dabartinis infliacijos spaudimas bus laikinas, ar taps nuolatiniu?

Jei paklausite Federalinio rezervų banko, atsakymas bus „laikinas“. Obligacijų rinkos dalys su juo nesutaria, o ilgalaikės infliacijos prognozės rinkos pagrindu šio mėnesio pradžioje pakilo iki didžiausio rodiklio nuo 2013 m.

Tai puikus metas auksui, kuriam naudinga, kai pinigų politika išlaiko žemas obligacijų palūkanų normas net ir išliekant infliacijai. Realus Iždo obligacijų pajamingumas pastaruoju metu nusmuko dar žemiau nulio, padidindamas tauriojo metalo patrauklumą.

Bloomberg grafikas

Dabar svarbiausia pamatyti, kaip jos judės toliau. Bet kokia užuomina, kad Federalinis rezervų bankas gali sušvelninti savo poziciją dėl infliacijos ar darbo rinkos sustiprėjimo, paskatintų obligacijų palūkanų normų šuolį – situacija būtų panaši, kaip ir po praėjusios finansinės krizės, kai auksas per šešių mėnesių laikotarpį nukrito 26 proc.

„Pozicija, į kurią, manau, pateksime, bus labai pažeidžiama švelnėjimo naratyvo“, – sakė Marcusas Garvey, „Macquarie Group Ltd.“ metalų strategijos vadovas.

Kita vertus, viskam, kas vilkina pasaulio ekonomikos atsigavimą – ar tai būtų prasti užimtumo duomenys, ar naujos viruso atmainos, – turėtų pakenkti realiam pajamingumui ir išeiti į naudą auksui.

Dolerio pakilimas

Doleris šiais metais buvo dar vienas svarbus aukso augimo variklis. Iš pradžių, kai JAV vakcinacijos programa aplenkė likusį pasaulį, sustiprėjęs, nuo kovo mėnesio jis vėl sumažėjo, kadangi kitos tautos ėmė vytis JAV, o tai suteikė paskatą tauriajam metalui.

Bloomberg grafikas

Dauguma analitikų nemano, kad doleris turėtų žymiai pajudėti į priekį, o „Bloomberg“ parengta vidutinė prognozė rodo tik nedidelį sustiprėjimą.

Jei jie klysta – nesvarbu, ar dėl pasaulinio atsigavimo, ar dėl netikėto kitų šalių centrinių bankų aktyvumo, – pasekmės tauriajam metalui gali būti reikšmingos.

Investicijų paklausa

Auksui šių metų pradžia buvo prasta: biržoje prekiaujami fondai per keturis mėnesius iki balandžio sumažino savo tauriojo metalo atsargas 237 tonomis. Rizikos draudimo fondai, prekiaujantys „Comex“, kovo pradžioje taip pat sumažino savo pozicijas iki žemiausio lygio nuo 2019 m.

Antrąjį ketvirtį srautai pradėjo keistis. Jei tendencija sustiprės, auksas galėtų pakilti dar aukščiau.

Bloomberg grafikas

„Investicijų paklausa vis dar potencialiai didelė, – sakė Ole Hansenas, „Saxo Bank A/S“ žaliavų strategijos vadovas. – Tačiau pozicijos yra palyginti mažos.“

Kiti, įskaitant „Aegon NV“ Robertą Janą Van Der Marką, kuris lapkritį po vakcinų paskelbimo sumažino savo aukso atsargas, išlieka ramūs.

„Įsibėgėjus vakcinacijai ir atsigaunant ekonomikoms, mūsų apetitas saugaus prieglobsčio / stagfliacijos tipo turto portfeliui sumažėjo“, – teigė jis.

Bitkoino šuolis

Dažnai vadinamas skaitmeniniu auksu, bitkoinas pirmaisiais šių metų mėnesiais demoralizavo aukso pirkėjus. Abu turtus palankiai vertina tie, kurie baiminasi hiperinfliacijos ir valiutų nuvertėjimo, taigi netikėta kriptovaliutos sėkmė galėjo apsukti galvas potencialiems brangiojo metalo pirkėjams.

Bloomberg grafikas

Bitkoinas nuo balandžio vidurio pakilimo sumažėjo maždaug 40 proc., ypač didelis nutekėjimas iš fondų. Tai gali būti naudinga auksui.