Jonathanas Haskelis, centrinio banko pinigų politikos komiteto narys, pažymėjo, kad informacinės ir ryšių technologijos – vienintelė pramonės šaka, kurios darbuotojai gali daugiau nuveikti dirbdami namuose. Jis išanalizavo Nacionalinio statistikos biuro apklausos duomenis.

Darbas iš namų ir produktyvumas

„Daugumoje pramonės šakų grynasis įmonių balansas rodo, kad darbas iš namų netaps nuolatine funkcija, – penktadienį internetiniame seminare kalbėjo J. Haskelis. – Tikėtina, kad atšaukus pandemijos apribojimus, dauguma pramonės šakų sugrąžins darbuotojus į biurus, o struktūrinių pokyčių poveikis nuo šio ketvirčio pradės mažėti.“

Šios pastabos padeda paaiškinti, kodėl trečiojo JK nacionalinio karantino metu didesnė žmonių dalis keliauja į darbus. Beveik pusė apklaustų žmonių pranešė, kad bent kartą per šią savaitę vyko iš namų į darbovietę, taigi per pastarąsias savaites darbo iš namų proporcija sumažėjo. Žmonių skaičius biuruose šiuo metu panašus į tą, kuris buvo birželį, kai pandemijos taisyklės buvo švelnesnės.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas planuoja iki metų vidurio pamažu palengvinti apribojimus, pradedant mokyklų atsidarymu kovo 8 d. Jis ragina žmones laikytis taisyklių tol, kol tos taisyklės bus atšauktos.

Atskiroje ataskaitoje nustatyta, kad 41 proc. vyresnių nei 80-ies metų žmonių, kurie gavo vieną vakcinos dozę, susitiko su kitu asmeniu už savo namų ūkio ar paramos burbulo ribų. Tai tik parodo, kaip yra sunku palaikyti apribojimus.

Anglijos banko vyriausiasis ekonomistas Andy Haldane’as spalio mėnesį sakė, kad darbas iš namų kenkia Didžiosios Britanijos kūrybiniam potencialui. Jo nuomone, produktyvumui paskatinti geriausiai tinka nuotolinio ir biuro darbo hibridas.

Naujausi Nacionalinio statistikos biuro tyrimo rezultatai buvo pagrįsti apklausa, kurioje vasario 24–28 d. dalyvavo 6028 16-os metų ir vyresni žmonės. J. Haskelis citavo duomenis, siekiačius rugsėjo mėnesį.

Statistikos biuras pranešė, kad dvi iš penkių įmonių sausio mėnesį išsiuntė darbuotojus mokamų atostogų, o 4,9 mln. žmonių (16,1 proc. visos darbo jėgos) dalyvauja programoje, kuri moka 80 proc. darbo užmokesčio tiems, kurių darbovietė užsidarė dėl viruso. Londone tokių darbuotojų yra daugiau nei bet kuriame kitame regione.

Ketvirtadienio ataskaita parodė, kad šalies mastu motorinių transporto priemonių eismas kovo 1 d. pakilo 3 proc. ir dabar siekia 73 proc. to lygio, kuris buvo užfiksuotas pirmąją 2020 m. kovo savaitę.