1. Blogio sėklos
Pasaulio sprendimų priėmėjai yra taip įnikę spręsti – ar dorotis su nesugebėjimu išspręsti – kasdienes krizes, kylančias iš pasaulio be lyderystės, kad nepastebėdami leidžia sudygti galybei ateities pavojų, kurie turės rimtų padarinių. Tokių institucijų kaip Europos Sąjunga ir Pasaulio prekybos organizacija, taip pat JAV-Kinijos santykių ir Rusijos bei jos kaimynių perspektyvos yra neigiamos.

2. JAV ir Kinija
Vašingtone ir Pekine ilgą laiką vyravo požiūris, kad geriausias būdas sutramdyti abiejų šalių lenktyniavimą – bandyti palaikyti kuo draugiškesnius santykius, ir kuo ilgiau. Situacija ypač pasikeitė po to, kai JAV prie valstybės vairo stojo prezidentas Donaldas Trumpas, linkęs leistis į atvirą konfrontaciją; tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų jau ištisus mėnesius vyksta prekybos karas. Belieka tikėtis dar daugiau nesutarimų technologijų, ekonomikos ir saugumo arenose.

3. Kibernetinė „pirštinė“ mesta
2019-ieji, tikėtina, taps lūžio metais kibernetinės konkurencijos kovose. Jungtinės Valstijos pirmą kartą dės rimtas pastangas, kad iš tiesų atgrasytų nuo galimų kibernetinių nusikaltimų, šitaip dar labiau sustiprindamos savo kibernetinę galią. Deja, toks stiprybės demonstravimas ne tik kad nesukurs veiksmingos visuotinio atgrasymo sistemos, bet gali prišaukti atsakomuosius veiksmus.

4. Europietiškas populizmas
Kai Europos Sąjunga gegužę surengs parlamento rinkimus, kairieji ir dešinieji euroskeptikai laimės daugiau vietų, nei kada nors anksčiau. Iki šiol radikalios partijos sulaukdavo palaikymo, kaltindamos Briuselį dėl šalių vidaus problemų. Dabar jos pelno simpatijas žadėdamos ignoruoti ES taisykles. Šių naujų partijų beprecedentė įtaka pakenks Europos gebėjimui funkcionuoti.

5. JAV vidaus politika
Jungtinių Valstijų vidaus politikos laukia chaotiški metai. Nors šansai, kad D. Trumpui iš tikrųjų grės apkalta ir nušalinimas nuo pareigų, yra menki, politinis nepastovumas šalyje bus ypatingai didelis.

6. Inovacijų žiema
„Eurasia Group“ prognozuoja finansinio ir žmogiškojo kapitalo, skatinančio technologinę plėtrą, sumažėjimą. Ji kaltina tris veiksnius: saugumo problemas, verčiančias valstybes riboti kontaktus su užsienio tiekėjais; privatumo problemas, verčiančia vyriausybes griežčiau reguliuoja tai, kaip naudojami jų piliečių duomenys; ir ekonomines problemas, verčiančia šalis sudaryti kliūtis, apsaugančias jų naujuosius technologijų čempionus.

7. Koalicija nenoromis
D. Trumpo atėjimas į valdžią tapo smūgiu dešimtmečius trukusiam Vašingtono įsipareigojimui saugoti JAV vadovaujamą pasaulinę tvarką. Per savo valdymo laiką D. Trumpas jau subūrė keletą bendrakeleivių – pasaulio lyderių, nenorinčių laikytis šių principų ir netgi pasirengusių sugriauti pačią sistemą. Šie lyderiai vis labiau trikdys tarptautinę tvarką.

8. Meksika
Naujasis šalies prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras savo kadenciją pradeda su įgaliojimais ir politinės sistemos kontrole, Meksikoje nematyta nuo 10-ojo dešimtmečio pradžios. A. M. L. Obradorui vėl paversti Meksiką didžia reiškia sugrąžinti šalį į 7-ąjį ir 8-ąjį dešimtmetį – su dar daugiau išlaidų, dar daugiau intervencijos ir dar žemesne kokybės politika. Iki šiol Meksika sukosi kitokiame politiniame ir ekonominiame cikle nei likusi Lotynų Amerika, jai grėsė mažesnė politinė rizika. Šiemet ji neišvengiamai supanašės su savo pietinėmis kaimynėmis.

9. Ukraina
Prezidentas Vladimiras Putinas įsitikinęs, kad Ukraina gyvybiškai svarbi Rusijos įtakos sferai. Bendri šalių istoriniai, politiniai ir kultūriniai ryšiai leido Rusijai nežaboti savo veiksmų dar ilgai prieš Maidano revoliuciją 2013–2014 m. V. Putinas tiki, kad Rusija turėtų nulemti Kijevo ateitį. Tačiau tai sukels problemų kovo mėnesį vyksiančiuose prezidento rinkimuose ir iškart po jų numatomuose parlamento rinkimuose, kurių metu Rusijos kišimasis – parama ar kenkimas tam tikriems kandidatams – neabejotinas.

10. Nigerija
Nigerijai gresia aršiausi rinkimai nuo tada, kai šalis 1999 m. perėjo prie demokratijos. Vienas iš kandidatų – prezidentas Muhammadu Buharis, senyvas ir silpnas lyderis, kuriam trūksta energijos, kūrybiškumo ir politinio nuovokumo, kad vadovautų sunkiausių Nigerijos problemų sprendimui. Kitas – buvęs viceprezidentas Atiku Abubakaras, ilgą laiką kovojęs su kaltinimais dėl korupcijos, kuriuos jis atmetė.

* „Brexit“
JK ministrė pirmininkė Theresa May praktiškai neturi jokių šansų prastumti savo nepopuliarų išstojimo iš bloko susitarimą, dėl kurio šį mėnesį sušauks balsavimą. Europai tai žada itin chaotiškus 2019-uosius. „Eurasia Group“ „Brexitą“ deda po žvaigždute, nes praėjus trejiems metams po referendumo, „Brexito“ rezultatai ir toliau išlieka kone visiškai nenuspėjami.