Ši nuosavybė yra pirmas įmonės „FirethornTrust“ pirkinys; minėtą įmonę remia dvi milijardierių amerikiečių šeimos: Van Tuylsų šeima, kuri susikrovė turtus automobilių versle, ir Stephensų klanas, kurių vardu pavadintas investicinis bankas.

Šios milijardierių šeimos ignoruoja pranašystes, neva Jungtinės Karalystės 2016 metais priimtas sprendimas pasitraukti iš Europos Sąjungos iš esmės pakeis šalies finansų pramonę ir suparalyžiuos ekonomiką. Nors svaro sterlingų vertė nuo referendumo išvakarių nukrito 11 procentų, šalies ūkio sulėtėjimas nebuvo toks dramatiškas, kaip pradinis sumišimas, kilęs iškart po referendumo.

Tačiau grėsmingų ženklų apstu. „Schroders Plc“ investicinio fondo, kuriam priklauso dalis brangiausių Londono biurų, investuotojai siekia atsiimti beveik penktadalį iš bendro 1,09 mlrd. Fondo katilo, praneša šaltiniai, gerai susipažinę su situacija. Tarptautinė reitingų agentūra „Standard & Poor’s“ spalį perspėjo, kad „Brexit“ be susitarimo tikimybė išaugo ir kad toks scenarijus gali nustumti Jungtinę Karalystę (JK) į recesiją, panašią į tą, kuri kilo po pasaulinės finansų krizės 2008 metais.

„FirethornTrust“ sveikina tokį rinkos nervingumą.

„Brexit“ , koks jis yra dabar, kelia netikrumą, – teigė vienas iš įmonės „FirethornTrust“ partnerių Peteris Matheris. – Netikrumas kelia svyravimus, o svyravimai skatina galimybes“.

Stephensai ir Van Tuylai investavo 200 mlrd. svarų (263 mln. JAV dolerių), kad rugsėjį Londone įkurtų trestą.

Amerikiečiai nėra vieninteliai, kurie planuoja pasinaudoti „Brexit“ pažadintomis galimybėmis nekilnojamojo turto versle.

Dar šiais metais Izraelio nekilnojamojo turto investicinė bendrovė „Alony Hetz Properties & Investments Ltd.“ sutiko investuoti 340 mln. svarų ir įsteigti įmonę „Brockton Everlast“, kuri įsigis ir įrengs biurus Jungtinėje Karalystėje.

„Brexit“ gali mums atverti galimybę įžengti ten, „kur kiti žmonės yra visiškai išsigandę ir nori iš ten trauktis“, – sakė „Alony Hetz“ vykdomasis viceprezidentas Motis Barzilay; šią nekilnojamojo turto investicinę bendrovę valdo generalinis administracijos direktorius Nathanas Hetzas ir Davidas Wertheimas, kuris kartu savo seserimi Drorit valdo ir „Israeli Coca-Cola“ franšizę.

Užsienio investuotojai aprėpia vis didesnę Londono biurų nekilnojamojo turto dalį; ši dalis nuo 2016 metų pabaigos iki šių metų rugpjūčio 28 dienos išaugo nuo 67 iki 74 proc., rodo „Green Street Advisors“ duomenys. Šiaurės Amerikos investuotojai sudarė 15 proc. visų šiai metais sudarytų sandorių, palyginti su 10 proc. 2017 metais ir 25 proc. 2016-aisiais.

Pusę visų investicijų 2018 metais sudaro investicijos iš Azijos. Praėjusių metų kovą milijardieriaus Cheung Chung-kiu kontrolioujančioji benovė „CC Land Holdings Ltd.“ sumokėjo 1,15 mlrd. svarų už vieną aukščiausių Londono dangoraižių, „Leadenhall Building“ dar vadinamą „Sūrio tarka“ („Cheesegrater“).

Po keturių mėnesių austrių padažo gamintojos „Lee Kum Kee“, nekilnojamojo turto padalinys įsigijo „Walkie talkie“ pastatą už 1,3 mlrd. svarų sterlingų.

Nors „Brockton Everlast“ ir „FirethornTrust“ ieško sandorių netvarkingoje rinkoje, ne chaosas traukia daugumą užsienio investicinių į Londono nekilnojamojo turto sektorių, sakė „Savills Plc.“ tarpvalstybinių investicinių projektų direktorius Rasheedas Hassanas. „Valiuta pigi, ir trauka į Londoną visada didelė“, – sakė jis.

Vis dėlto R. Hassanas pripažino reitingų agentūros „Standard & Poor’s“ perspėjimą dėl recesijos tuo atveju, jeigu Jungtinei Karalystei nepavyktų pasiekti „Brexit“ susitarimo su Europos Sąjunga; tuo atveju gali kilti chaosas visose rinkose, įskaitant ir nekilnojamojo turto sektorių.

Tokios perspektyvos jaudina „FirethornTrust“ P. Matherį. Labai sklandus pasitraukimas iš Europos ir greitas sugrįžimas į įprastą lygmenį bei kainų palaikymas, – toks scenarijus mums nėra palankus, –sakė jis. – Jei galėčiau sufabrikuoti dar vieną – žinau, tai nuskambės prastai, – dar vieną nekilnojamojo turto rinkos nuosmukį, kurio katalizatorius būtų „Brexit“, aš to norėčiau“.