Fondas „Informed Portfolio Managment“ (IPM), kuris yra įsikūręs Stokholme, pateikė geresnę grąžą iš savo valiutų operacijų, nei lyginamąjį indeksą, pagal kurį jis vertina savo veiklą. Rizika, jog Jungtinė Karalystė (JK) gali ištrūkti iš Europos Sąjungos, nėra pakankama, kad sutrukdytų IPM pasikliauti svaru.

IPM, kuris prisistato kaip sisteminis makrofondas, teigia, kad svaro sterlingų vertė išlieka nepakankama net po šiais metais fiksuoto pakilimo JAV dolerio atžvilgiu. IPM teigimu, protingai investuojant bus numota ranka į „Brexit“ isteriją ir bus susitelkta į tolesnį svaro augimą.

„Mes nesame ekspertai vertybinių popierių prekyboje, kai prekiaujama prekiautojo nuožiūra, bet aš manau, kad katastrofiško scenarijaus tikimybė yra gana žema, nors tokia galimybė daro spaudimą svarui sterlingų“, – sakė vyriausiasis IPM investicijų pareigūnas ir analizės skyriaus vadovas Bjornas Osterbergas.

Įmonė šiais metais kol kas yra įvykdžiusi 4 proc. savo valiutų strategijos, vertinant fondo veiklą JAV doleriais. Palyginimui, fondo „BarclayHedge“ valiutų prekybos indeksas „Currency Traders Index“ smuko 0,2 procento.

IPM neseniai pakeitė savo požiūrį į JAV dolerį. Šiais metais jam pritrūko dolerių sumažinus ilgąsias pozicijas 2018-aisiais. JAV doleris tiesiog atrodo pernelyg brangus, atsižvelgus į ekonominį foną, teigia IPM.

„Anksčiau Jungtinės Valstijos verslo cikle buvo pažengusios toliau, lyginant su dauguma kitų ekonomikų, pavyzdžiui, vertinant gamybos apimties atotrūkį, – sakė B. Osterbergas. – Dabar pasaulis pasivijo, ir Jungtinės Valstijos jau beveik pasiekusios maksimalaus pajėgumo.“

IPM trūksta Švedijos valiutos. „Mes sutinkame, kad Švedijos krona yra nepakankamai įvertinta, bet makrofonas yra daugiau nei pakankamas, kad pusiausvyra pasikeistų kronos nenaudai“, – sakė jis. Tačiau fondui patinka Japonijos jena, o žema infliacija didina valiutos patrauklumą.

„Mes mėginame prognozuoti investicijų srautus, ir pastarieji, susiję su Japonija bei jena, atrodo optimistiškai, kaip ir prekybos srautai“, – sako B. Osterbergas.