Pasak V.Vasiliausko, didžioji dalis klausimų buvo susijusi su „Snoro“ bankroto administratoriaus skyrimu, jo atlyginimu, sprendimu dėl “Snoro“ nacionalizavimo priėmimo – esą informacija buvo tikslinama.

Paklaustas, ar atsakinėjo nuoširdžiai, V. Vasiliauskas sakė: „Nuoširdumas yra toks subjektyvus dalykas, aš esu įspėtas apie baudžiamąją atsakomybę, pasirašiau ir atsakiau. Širdies neišplėši ir neparodysi.“

“Tiek, kiek aš tikėjausi gauti patikslinimų, pagrindimų arba atsakymų, aš negavau, - teigė laikinosios komisijos vadovas Valentinas Mazuronis. - Man, asmeniškai, klausimų liko, ir nemažai.“

V.Mazuronis sakė, kad jam liko klausimų dėl „Snoro“ banko turto vertinimų, motyvų, kodėl buvo pasirinktas banko bankroto variantas ir kitų.

Po posėdžio informacijos stygiumi piktinosi ir parlamentaras Žilvinas Šilgalis, situaciją apibūdinęs fraze "ko paklausi, to negausi".

„Dabar po laiko galima daug ką svarstyti ir sakyti, kad daug ką buvo galima padaryti kitaip. Laimėtojų šitoje situacijoje nėra – nei Lietuvos bankas, nei Lietuvos banko valdybos nariai, nei Vyriausybė. Kada bankas žlunga, visi tik pralaimi, išskyrus kai kuriuos asmenis, kurių Lietuvoje, deja, nėra“, - svarstė V. Vasiliauskas.

Jis sakė besitikintis, kad kreditorių susirinkimas įvyks kuo įmanoma greičiau, ir pabrėžė, kad Lietuvos bankas niekaip nedalyvauja „Snoro“ bankroto procesuose.

Buvusių akcininkų laiškus vertina kaip gynybą

Lietuvos banko vadovas sakė, kad Vladimiro Antonovo kreipimąsi į komisiją su pasiūlymu atsakyti įklausimus, vertina kaip gynybinę strategiją.

„Aš tai vertinu kaip gynybinę strategiją, kaip parodymą, kad jis nori bendradarbiauti. Jis turėjo daugybę progų atsakyti tiek į laikinojo administratoriaus, tiek į bankroto administratoriaus klausimus, jis turėjo daugybę progų kooperuotis. Pagaliau gi ikiteisminis tyrimas yra pradėtas,tai, aš manau, jo, kaip ikiteisminio tyrimo dalyvio pareiga yra visų pirma atsakinėti į prokurorų klausimus. Tai yra tiesiog ekstradicijos proceso dalis“, - sakė V. Vasiliauskas.

„Po pono Antonovo kreipimosi mes gavome kreipimąsi ir iš pono Baranausko su panašiais siūlymais, mes ponui Baranauskui taip pat pasiūlėme pateikti informaciją, kuri gali būti naudinga komisijai atsakyti į užduotus klausimus. Spaudoje pasirodžiusi informacija, kad mes nesuformulavome klausimų, švelniai tariant, ne visai atitinkanti tiesą“, - teigė V.Mazuronis.

Jis patikslino, kad neseniai gavo ir antrą laišką iš V. Antonovo, kuriame jis dėstė, kad norėtų sulaukti konkrečių klausimų apie sandorius, kuriuos jis gali žinoti.

"Manydami, kad bandymas analizuoti arba bandymas pradėti dubliuoti ikiteisminį tyrimą dėl vienų ar kitų konkrečių sandorių yra šiek tiek besikertantis su ikiteisminiu tyrimu, mes parašysime atsakymą, padėkosime už iniciatyvą ir dar sykį paraginsime, (siųsti - DELFI) viską, ką jis mano reikalinga ir kas gali mums padėti atsakyti į tuos visus klausimus, mes lauksime medžiagos", - dėstė V. Mazuronis.

Kitame posėdyje komisija planuoja apibendrinti surinktą informaciją.

Atsakinėjo ir anksčiau

V.Vasiliauskas į komisijos klausimus jau atsakinėjo vasario 14 d. Tuomet jis teigė, kad prisiima atsakomybę už bankinį sektorių nuo savo kadencijos pradžios, 2011 m. balandžio 16 dienos, ir nekomentavo buvusio banko vadovo Reinoldijaus Šarkino veiksmų.

Dabartinis Lietuvos banko vadovas patikslino, jog sprendimai dėl banko „Snoras“, kai galiausiai jis buvo nacionalizuotas ir nuspręsta iškelti bankrotą, buvo priimami vadovaujantis paskutinio inspektavimo rezultatais, kuris prasidėjo 2011 m. rugsėjo mėnesį.

Komisija darbą vykdo vadovaudamasi 14 klausimų, nagrinėjančių bankų kontrolės, „Snoro“ bankroto ir galimų piktnaudžiavimų klausimus.

Į komisijos posėdžius jau buvo atvykę dabartinis ir buvęs premjeras, finansų ministrė, buvę ir dabartiniai Lietuvos banko vadovai, „Snoro“ laikinasis ir nuolatinis administratoriai, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos, Valstybės saugumo departamento ir kitų tarnybų atstovai.

Primename, kad praėjusių metų lapkritį Vyriausybė nacionalizavo banką, nustačius didelį turto trūkumą. Vėliau buvo priimtas sprendimas dėl bankroto. Pagrindiniai banko akcininkai Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas šiuo metu yra Londone, kur svarstoma jų byla dėl ekstradicijos Lietuvai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)