„Sprendimą sąlygojo, visų pirma, susijusių paskolų portfelis. Inspektavimas buvo baigtas vasario 1 d. Ir inspektavimo ataskaitoje buvo nurodyta maždaug 800 mln. Lt suformuotų papildomų atidėjimų. Kas reikštų, kad banko kapitalas „suvalgomas“. Na, ir iš principo kalbėti apie banko veiklos tęstinumą būtų sudėtinga“, - po skubaus susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi žurnalistams teigė V. Vasiliauskas.

Pasak jo, pinigų kiekis Ūkio banke tirpti pradėjo penktadienį – po to, kai didžiausias banko akcininkas Vladimiras Romanovas prabilo apie Kauno „Žalgirio“ klubo skolas ir pareiškė perleidžiantis komandą į „Žalgirio“ veteranų rankas.


„Penktadienį, po akcininko pareiškimo apie „Žalgirio“ klubo situaciją, pradėjo išeidinėti piniginės lėšos iš banko. Ir bankas vakar susidūrė su likvidumo problemomis, t.y. likvidumas jau nebesiekė 29 proc. Tai reiškia, kad dar keletas dienų – ir bankas būtų neturėjęs lėšų“, - pridūrė Lietuvos banko vadovas.

Anot jo, bus ieškoma būdų tęsti Ūkio banko veiklą.

2,6 mlrd. Lt indėlių

„Laikinasis administratorius yra įpareigotas per šešias dienas pateikti savo ataskaitą, kurioje būtų pasiūlyti veiklos variantai, kaip toliau elgtis su Ūkio banku. Be abejo, prioritetas Lietuvos banko valdybai yra veiklos tęstinumas. Na, ir matysim. Planuojame per tas dienas gauti išvadą ir paskui priimti tolimesnius sprendimus“, - aiškino V. Vasiliauskas.

Centrinio banko duomenimis, apdraustų indėlių Ūkio banke yra už 2,6 mlrd. Lt. „Bet, kaip žinote, už Indėlių draudimo fondo stovi valstybė. Ir, kaip minėjau, prioritetas yra veiklos tęstinumas.

Nežino, kur V. Romanovas

Paklaustas, ar žinoma, kur yra Vladimiras Romanovas, V. Vasiliauskas atsakė neigiamai. Pasak jo, pastarąjį kartą su V. Romanovu kalbėta apie banko padėties gerinimo galimybes. Kur yra pagrindinis banko akcininkas šiuo metu – neaišku.

Premjeras Algirdas Butkevičius ramino, kad Ūkio banko indėliai saugūs. „Nereikia skelbti panikos, visi indėliai gyventojų yra apdrausti“, - sakė A. Butkevičius.

Premjeras teigė pritariantis Lietuvos banko veiksmams. „Argumentuota išvada buvo pateikta. Ir specialistų paruošta informacija. Su ja susipažinau ir tikrai, manau, laiku buvo priimtas sprendimas“, - teigė Vyriausybės galva.

Su Ūkio banko kortele į parduotuvę geriau neiti

Skubėti prie Ūkio banko bankomatų nėra prasmės. Anot V. Vasiliausko, bankomatai jau išjungti.

„Moratoriumo pasekmė – bankas laikinai neteikia jokių paslaugų, išskyrus mokėjimus, kurie reikalingi jo paties veiklai“, - pažymėjo Lietuvos banko vadovas, pridurdamas, kad apribojimai galioja ir banko kortelėms, ir bankomatams.

Centrinio šalies banko vadovas pažymėjo, kad situacija kiek kitokia nei „Snoro“ atveju.

„Mes turime šiek tiek skirtingas situacijas. „Snoro“ atveju, mes susidūrėme su galimai nusikalstama veika. (...) Galimas Vertybinių popierių dingimas iš Šveicarijos sąskaitų kokybiškai skirtingas nuo susijusių asmenų portfelio problemų Ūkio banke. Su Ūkio banku mes praėjusiais metais dirbome labai intensyviai. Buvo patvirtintas probleminių arba susijusių paskolų grąžinimo grafikas. Buvo reikalaujama papildomų užtikrinimo priemonių iš banko akcininko. Šiai dienai belieka konstatuoti, kad tas planas nebuvo įgyvendintas, ir turime tokią situaciją, kokią turime. Ten („Snore“ – DELFI) buvo akivaizdžiai tyčiniai veiksmai. Čia, sakyčiau, daugiau aplaidumas“, - aiškino V. Vasiliauskas.

Pasak, jo informacija apie Ūkio banką perduota Generalinei prokuratūrai. „Kaltės klausimus, manau, įvertins teisėsauga. Faktus išdėstėme prokuratūrai. Man būtų sunku pasakyti, ar ta veika bus inkriminuojama, ar ne“, - sakė centrinio šalies banko vadovas.

Administratorius gaus po 45 tūkst. Lt per mėnesį

Ūkio banką perima buvęs ūkio viceministras Adomas Ąžuolas Audickas.

„Jis buvęs investicinis bankininkas. Antras dalykas – jis dirbęs ties pašto banko projektu. Trečias dalykas – jo kuruojama sritis buvo valstybės įmonių valdymas. Jaunas nereiškia nekompetentingas“, - pažymėjo V. Vasiliauskas.

„Kažkada ir aš buvau jaunas, tarp centrinių bankininkų ir dabar turbūt vienas iš jauniausių. Kai kas sako, kad nemoku balanso skaityti, bet tie vyrai, deja, yra „už balos“ ir kažkaip išsigandę spygauja tenai“, - veikiausiai primindamas „Snoro“ akcininkus Raimondą Baranauską ir Vladimirą Antonovą pridūrė Lietuvos banko vadovas.

Jis juokais tarstelėjo, kad A. A. Audicko inicialai – geras ženklas, mat jie sutampa su reitingų agentūrų geriausiu siūlomu reitingu – AAA.

„Atlygis yra patvirtintas toks, kokį gaudavo Ūkio banko vadovas. Tai yra 45 tūkst. Lt“, - A. A. Audicko algą nupasakojo V. Vasiliauskas.

Atlyginimas administratoriui bus mokamas iš Ūkio banko lėšų.

Ūkio banku jau domisi kiti bankininkai

V. Vasiliauskas teigė sulaukęs Šiaulių banko pasiūlymo dalyvauti restruktūrizuojant Ūkio banką. Esą tai yra „vienas iš variantų“.

Antrinės ūkio banko įmonės veikia toliau.

Įstatymų keisti, anot V. Vasiliausko, nereiks. „Yra pilnai pritaikyta teisinė bazė“, - reziumavo Lietuvos banko vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (411)