Šiais atradimais trečiadienį išplatintame pranešime pasidalijo Šiaulių banko administracijos vadovas Audrius Žiugžda.

„Indėlininkų sąraše rasta indėlių, kurie net neatitinka indėlio, kaip konservatyviausios ir mažiausią grąžą duodančios taupymo priemonės, esmės. Kai kurių indėlių terminas – ilgesnis kaip 50 metų, o palūkanos viršija 10 proc. per metus. Yra ir kurioziškų pavyzdžių, kai indėlio termino pabaigos indėlininkas sulauks, kai jam sueis 107 metai. Tokius indėlius Ūkio bankas leisdavo bet kada papildyti naujomis lėšomis, už juos mokėjo tokias pačias nepagrįstai dideles palūkanas ir skaičiuodavo palūkanas nuo palūkanų. Radome indėlių kai, pavyzdžiui, apie 4000 litų indėlis termino pabaigoje „užauga“ iki daugiau nei 200 000 litų, o klientas jį pageidauja papildyti net keliais milijonais, kurių kilmė nėra aiški“, - vardijo A. Žiugžda.

„Tokių indėlių nėra daug, tačiau privalome išsiaiškinti jų teisėtumą“, - pridūrė bankininkas.

Pasak jo, artimiausiu metu bus vertinamas stebuklingų indėlių teisėtumas. Esą netgi yra galimybė, kad šie indėliai bus grąžinti į blogąją Ūkio banko dalį, o jų savininkai vietoj kosminių palūkanų turės stoti į bendrą kreditorių eilę.

„Bus tikrinama ne tik tai, ar indėliai yra draudžiami, bet ir tai, ar jų sąlygos teisėtos ir įgyvendinamos. Bus vertinama, ar konkretaus indėlio sąlygos neprieštarauja Bankų įstatymui, Civiliniam kodeksui ir kitiems teisės aktams dėl to, kad jame nustatytos privilegijuotos sąlygos tik daliai indėlininkų, prieštaraujančios pačiai indėlio esmei arba kad tokios sąlygos prieštarauja viešajai tvarkai ar teisėtos banko veiklos tikslams ir pan. Jei bus nustatytos neteisėtos indėlių sąlygos, tokiais atvejais ketinama kreiptis į kompetentingas teisėsaugos institucijas dėl tokių indėlių sutarčių sudarymo aplinkybių (įsigijimo teisėtumo) ištyrimo“, - sakė A. Žiugžda.

DELFI primena, jog buvęs didžiausias Ūkio banko akcininkas Vladimiras Romanovas nepripažįsta jokių įtarimų dėl galimai neskaidrių operacijų, vykusių šiame banke. Ūkio banko veiklos apribojimą ir padalijimą jis vadina vagyste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)