DELFI turimais duomenimis, visas šis turtas registruotas ne buvusių nacionalizuoto „Snoro“ akcininkų, o banko ar jo antrinių įmonių vardu, tačiau nušalintieji banko vadovai juo naudojosi it savo nuosavybe. Vien rūmai Nicoje, kurių plotas – 572 kvadratiniai metrai, verti apie 5 mln. eurų (daugiau nei 17 mln. Lt). Antra tiek verti „Snoro“ nekilnojamojo turto objektai Vilniaus Senamiestyje.

„Snoro“ rūmai – už klientų pinigus

Nicoje esanti vila pribloškia savo prabanga. Didžiuliai paveikslai, vaizdas į Viduržemio jūrą, prabangūs baldai – tik dalis to, kam buvo išleisti „Snoro“ indėlininkų ir investuotojų pinigai.

DELFI žiniomis, raktus nuo šių rūmų turi bankininkų pasitikėjimą įgijęs Prancūzijos pilietis. Tiek pačiai vilai, tiek prabangiems baldams, paveikslams ir kitoms detalėms daugiausiai buvo leidžiamos ne banko akcininkų ir vadovų, o paties banko lėšos.

Ir tai ne vienintelis prabangus „Snoro“ turtas užsienyje. DELFI turimais duomenimis, bankui priklauso ir didelis butas Ukrainoje, Kijeve. Jį planuota įrengti labai prabangiai, kone kaip antrą „Ermitažą“.

Trys butai senamiestyje – už 17,58 mln. Lt

DELFI žiniomis, banko vardu registruoti bent trys prabangūs butai pačioje Vilniaus širdyje, Gaono gatvės 9, 10 ir 17 numeriais pažymėtuose namuose.

Pirmojo buto plotas – beveik 200 kvadratinių metrų. Jis vertinamas maždaug 6,65 mln. Lt. Antrasis, 105 kv. m ploto, kainuotų 2,43 mln. litų. Didžiausi aparatamentai, Gaono g, 17, vertinami net 8,5 mln. Lt.

Gaono gatvės apartamentai nepanašūs į „įšaldytą“ nekilnojamąjį turtą, kurį bankas būtų ketinęs parduoti. Vyno rūsys su brangių gėrimų kolekcija, meno kūriniai, prabangūs baldai, raudonmedžio durys – viskas apartamentuose buvo paruošta naudojimui. Ir, tikėtina, buvo naudojama toli gražu ne tiesioginei banko veiklai.

Pro apartamentų langus atsiveria senamiesčio panorama, prie pat – prestižinis „Stiklių“ restoranas, Austrijos ir Prancūzijos ambasados. Gaono g. 8 automobolių stovėjimo aikštelėje aptiktas ir prabangus sportinis „Spyker“ markės automobilis.

LNK televizija penktadienį pranešė, kad butuose Gaono gatvėje šeimininkavo du didžiausi „Snoro“ akcininkai: Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas.

Bankui taip pat priklauso ir pastatas Bokšto g. 10. Jo plotas – net 1200 kvadratinių metrų.

Banko pinigai – „Jaguarams“, „Porche“, „Maybach“ markių mašinoms

DELFI gauti duomenys rodo, kad „Snoras“ indėlininkų ir investuotojų bankui patikėtas lėšas leido ne tik prabangiam nekilnojamajam turtui, bet ir ne mažiau prabangiems automobiliams.

„Snoro“ turto sąraše – viena „Maybach“ markės mašina, kelios „Spyker“, viena „Porche Cayenne Turbo“, prabangus „Mercedes-Benz“. DELFI šaltinių duomenimis, visi šie automobiliai registruoti banko centrinės buveinės Vilniuje vardu, bet dabar jie yra Rygoje.

DELFI žiniomis, dar dvi mašinos – prabangūs „Jaguar“ ir „Spyker“ – rieda Londono gatvėmis.

Didžiojoje Britanijoje pastaraisiais metais gyveno didžiausias „Snoro“ akcininkas Vladimiras Antonovas.

S. Kropas: bankai į tokį turtą paprastai neinvestuoja

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas DELFI teigė, jog apartamentų, vilų ir prabangių mašinų pirkimas – ne tos veiklos, kurioms bankai paprastai leidžia savo klientų pinigus.

„Čia ne bankinė veikla. Kaip ir žiniasklaida, ar kitos susijusios veiklos. Jų bankams reikėtų kuo greičiau atsikratyti ir nesivelti ten, kur nėra jų daržas. Yra tokia bendra nuostata visur. Bet kadangi bankas yra privatus, privatūs akcininkai – niekas jiems neuždraudžia investuoti taip, kaip jie mano“, - kalbėjo S. Kropas.

Pašnekovas ramino, kad šie pirkiniai, jeigu yra banko ar jo įmonių balanse, niekur nedingo ir galės būti realizuoti.

„Akivaizdu, kad ten privatūs akcininkai tokius sprendimus buvo priėmę. Bet tas turtas yra banko balanse, manau, kad jis turės kažkokią vertę. Visi žinojo, kad „Snoras“ yra investavęs užsienyje, bet kad tai grąžos neduodantys aktyvai... bet tai nėra uždrausta“, - sakė Bankų asociacijos vadovas.

S.Freakley: „Snoro“ vardu registruotas turtas naudotas ir privačioms banko savininkų reikmėms

Dalis „Snoro“ banko balanse esančio prabangaus nekilnojamojo turto bei automobilių banko vadovų buvo naudojama privačioms reikmėms, patvirtino Vyriausybės perimto „Snoro“ banko laikinasis administratorius Simonas Freakley.

„Mums yra žinoma, kad dalį nekilnojamojo turto, registruoto banko vardu banko vadovai naudojo ir privačioms reikmėms. Šiuo metu dar negalime pasakyti, kiek tokio turto buvo, dar aiškinamės, tačiau tokių faktų būta“, - sakė S.Freakley.

"Mes tęsiame tyrimą ir vis dar bandome išsiaiškinti, kiek tokio turto buvo, kaip jis buvo naudojamas", - sakė S. Freakley.

Lietuvos Vyriausybė trečiadienį nutarė banko „Snoras“ akcijas perimti visuomenės poreikiams. Seimas ketvirtadienį priėmė įstatymo pataisas, kurios leistų banką išskaidyti.

„Snoras“ nacionalizuotas po Lietuvos banko perspėjimo, kad „Snoro“ turtas gali būti mažesnis nei jo įsipareigojimai ir bankui gali grėsti nemokumas.

Iš centrinio banko gavusi informacijos apie galimus pažeidimus, prokuratūra pranešė tirianti galimą turto iššvaistymą, pinigų plovimą, apgaulingą apskaitos tvarkymą, dokumentų klastojimą ir piktnaudžiavimą.

Prieštaringos reputacijos Rusijos pilietis Vladimiras Antonovas valdė 68,1, proc. "Snoro" akcijų, 25,3 proc. priklausė Lietuvos verslininkui Raimondui Baranauskui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)