Pranešama, kad prezidentas šeštadienį kalbėjosi su A.Piebalgu. Prezidento atstovė Lyga Krapanė atsisakė komentuoti šiuos pranešimus.

Pats A.Bėrzinis pakomentuoti galėtų kitos savaitės pabaigoje.

Kaip pranešė LTV, A.Piebalgas dabar svarsto pasiūlymą. Jeigu jis sutiktų, tikriausiai formuotų kuo platesnę koaliciją.

A.Piebalgas eurokomisaro poste dirba jau devynerius metus. Jeigu jis sutiktų tapti naujuoju Latvijos premjeru, šalis turėtų paskirti naują kandidatą į ES vystymosi komisarus.

Prezidentas A.Bėrzinis kitą antradienį planuoja pradėti konsultacijas su parlamentinėmis partijomis, premjerui Valdžiui Dombrovskiui atsistatydinus dėl tragedijos Rygos Zuolitūdės rajone, kur įgriuvus prekybos centro „Maxima“ stogui žuvo 54 žmonės.

Atsakas absoliučiai nepriimtinas

Dabar jau laikinasis Latvijos premjeras V.Dombrovskis pareiškė, kad lietuviams priklausančios kompanijos „Maxima“ atsakas į tragediją buvo absoliučiai nepriimtinas.

„Aišku, kad šios Gintaro Jasinsko, jau buvusio „Maxima (Latvija)“ valdybos pirmininko, pastabos buvo nederamos“, - šeštadienį agentūrai BNS sakė V.Dombrovskis.

„Tačiau gerai tai, kad Lietuvos pareigūnai paskelbė pareiškimus, kuriais aiškiai atsiriboja nuo šių pastabų, o „Maxima Group“ vadovybė reagavo praktiškai atleisdama vietos vadovus“, - sakė jis.

„Aišku, kad „Maxima“ atsakas šiuo metu po krizės buvo absoliučiai negarbingas, pavyzdžiui, kai jie kėlė neaiškumą dėl to pastato savininkų ir nuomininkų, ir pateikė itin painius paaiškinimus dėl evakuacijos instrukcijų“, - sakė V.Dombrovskis.

„Tikiuosi, kad bus paskirtas (toks) naujas („Maxima Latvija“) vadovas, kuris galės adekvačiau elgtis šioje situacijoje“, - pridūrė jis.

Rygos prekybos centro "Maxima" stogas įgriuvo lapkričio 21-ąją. Per tragišką incidentą žuvo 54 žmonės, tarp jų trys gelbėtojai, dar dešimtys žmonių buvo sužeisti. Politinę atsakomybę dėl nelaimės prisiėmė V.Dombrovskio vyriausybė, kuri trečiadienį atsistatydino.

"Maxima Grupė" ketvirtadienio vakarą atleido iš pareigų "Maxima Latvija" valdybos pirmininką G.Jasinską, kurio ketvirtadienį spaudos konferencijoje pareikšta ciniška nuomonė dėl "Maxima" prekybos centro Rygoje tragedijos sukėlė Latvijoje neregėtą pykčio ir nepasitenkinimo bangą.

G.Jasinskas, atsakydamas į žurnalistų klausimą, ar neketina atsistatydinti, atsakė: „Kodėl? Atsistatydina tie, kurie jaučiasi kalti. Aš galiu žiūrėti žmonėms į akis.“

Be to, jis pridūrė esantis įsitikinęs, kad bendrovės darbuotojai nelaimės metu padarė viską, ką galėjo.

Eurokomisaras kol kas neplanuoja tapti Latvijos premjeru

Europos Sąjungos (ES) vystymosi komisaras Andris Piebalgas pirmadienį Latvijos visuomeninei televizijai sakė, kad šiuo metu neplanuoja tapti Latvijos premjeru.

„Skeptiškai vertinu savo galimybes. Priimant sprendimą dėl kokio nors rimto žingsnio visuomet reikia būti įsitikinusiam dėl galimybių pasiekti sėkmę“, - sakė A.Piebalgas.

„Prezidentas į mane nesikreipė. Jis aiškinosi mano galimybes“, - sakė jis ir paaiškino, kad pokalbis su prezidentu buvo hipotetinis.

A.Piebalgas pabrėžė, kad šiuo metu nedalyvauja Latvijos politikoje ir neturi visuomenės suteikto mandato.

Be to, artėja visuotiniai rinkimai ir kiekviena partija laukia jų, tariasi dėl savo kandidatų, todėl gali būti sunku derinti šias ambicijas su Latvijos problemų sprendimu.

Komisaras taip pat sakė, kad tarp skubiai spręstinų Latvijos problemų yra tragedijos Rygos prekybos centre „Maxima“ pasekmės, užimtumas ir ekonomikos augimas.

Kalbėdamas apie ateitį jis sakė, kad po kitų parlamento rinkimų galbūt dalyvaus Latvijos politikoje, ir neatmetė galimybės tada tapti premjeru.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)