"Šioje vietoje tikrai reikalingas ikiteisminis tyrimas dėl informacijos nutekėjimo, kuris atsakytų į visus klausimus ir neliktų neaiškumo, ar tie poligrafai duoda atsakymus ar ne", - interviu Žinių radijui sakė A.Kubilius.

Premjeras taip pat pabrėžė, kad šiuo atveju lieka daug neatsakytų klausimų visuomenei, argumentuojant slaptomis pažymomis. Paklaustas, kas turėtų išviešinti medžiagą, A.Kubilius atsakė, kad "informacijos teikėjas - šiuo atžvilgiu VSD, kuris yra atskaitingas Seimui".

"Manau, kad Seime tai galėtų būti svarstoma Nacionalinio augumo ir gynybos komitete", - kalbėjo premjeras.

Galimas informacijos nutekinimas apie "Snorą" minimas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų atleidimo kontekste.

Antradienį vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis panaikino tarnybos direktoriaus Vitalijaus Gailiaus ir Vytauto Giržado leidimus dirbti su slapta informacija. Tai jis padarė gavęs Valstybės saugumo departamento (VSD) teikimą. Kokią informaciją apie FNTT vadovus pateikė VSD, R.Palaitis neatskleidė. Trečiadienį abu pareigūnai atleisti.

Lapkričio mėnesį prieš pat "Snoro" nacionalizavimą dienraštis "Lietuvos rytas", cituodamas anoniminius šaltinius, pranešė, kad "Generalinė prokuratūra jau pasirašė leidimus atlikti kratas viename bankų ir jo vadovų namuose“. Konkretaus banko dienraštis nenurodė, tačiau teigia, jog taikinys yra "lietuviškas bankas".

Generalinė prokuratūra dar praėjusių metų pabaigoje bandė aiškintis, kas neteisėtai atskleidė informaciją apie valstybės institucijų planuojamus veiksmus banko "Snoras" atžvilgiu, bet ikiteisminio tyrimo nepradėjo.

Sausio pabaigoje atsakyme Seimo nariui Sauliui Stomai Generalinė prokuratūra nurodė, kad straipsnio "kai kurie teiginiai gali būti vertinami kaip dalinai atitinkantys 2011 lapkričio 9-14 dienomis Generalinėje prokuratūroje vykusias iš Lietuvos banko gautos medžiagos vertinimo ir organizacines procedūras, kuriose dalyvavo kelių institucijų pareigūnai, buvo atlikti tam tikri patikrinimo veiksmai".

Tuomet Generalinė prokuratūra teigė, kad "duomenų apie tai, kad minėtame straipsnyje esančią informaciją dienraščiui pateikė valstybės tarnautojai, negauta".

Iš FNTT vadovo pareigų atleistas V.Gailius trečiadienį žurnalistams per spaudos konferenciją neigė savo kaltę dėl galimo informacijos atskleidimo banko "Snoras" akcininkams ar laikraščiui.

"Jeigu eina kalba apie banko "Snoras" tyrimo pradžios nutekinimą vienai ar kitai žiniasklaidos priemonei, ar banko akcininkams, šia informacija aš disponavau keletą mėnesių. Manau, dėl tos informacijos jau seniai turėjo pradėtas ikiteisminis tyrimas, jeigu padaryta žala valstybei", - tvirtino buvęs FNTT direktorius.

Jis pranešė, kad prieš dvi savaites asmeniškai kreipėsi į prokuratūrą dėl tokio ikiteisminio tyrimo pradėjimo, bet atsakymo kol kas nesulaukė.

"Aš asmeniškai, kaip teisininkas įvertinęs situaciją, prieš dvi savaites kreipiausi į prokurorą, matydamas, kad galbūt šituose veiksmuose yra piktnaudžiavimo požymių, reikia ieškoti šio galimai nusikalstamo veiksmo motyvų. Nežinau, koks atsakymas dėl mano pareiškimo prokuratūrai pradėti ikiteisminį tyrimą, manau, tyrimas bus pradėtas ir į visus klausimus bus atsakyta", - kalbėjo V.Gailius.

Vyriausybė pernai lapkričio 16-ąją priėmė sprendimą nacionalizuoti "Snorą", o gruodžio 7-ąją bankui iškelta bankroto byla.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją