Leidinys atkreipia dėmesį į tai, kad „Latvijas Krājbanka“ istorijoje lieka daug neaiškumų. Pavyzdžiui, sužinojusi apie neteisėtus finansinius įkeitimus 100 mln. latų (apie 490 mln. Lt) sumai ir išklausiusi banko akcininko Vladimiro Antonovo paaiškinimų, FKRK tik po trijų dienų priėmė sprendimą stabdyti banko veiklą.

Nevisai aišku, kodėl įvykiai nesiklostė kitaip, kodėl FKRK nepatikėjo V. Antonovu ir nesulaukė kol jis grąžins pinigus bankui. Į šiuos laikraščio pateiktus klausimus komisija neatsakė. Anksčiau televizijos kanalo LTV eteryje FKRK pirmininkė Irena Krumanė atsisakė atsakyti į tai teigdama, kad teisėsauga atlieka tyrimą, todėl jam svarbi informacija negali būti atskleista.

Tai, kad „Latvijas Krājbanka“ trūksta 100 mln. latų, kurie neteisėtai užstatyti trečiųjų asmenų naudai, FKRK sužinojo tik lapkričio 18 dieną, kai bankas nepajėgė pervesti konkrečių pinigų sumų, kurios buvo sukauptos vienoje sąskaitoje.

FKRK atstovai, norėdami išsiaiškinti situaciją, nuvyko į banką. „Latvijas Krājbanka“ valdybos pirmininkas Ivaras Prieditis patvirtino viršijęs savo įgaliojimus ir dar vasarą pasirašęs finansinių įkeitimų dokumentus. I. Prieditis prisipažino pasiryžęs tokiam sprendimui manydamas, jog jis bus trumpalaikis, vos kelioms dienoms - kad būtų užtikrintas kitų V. Antonovo verslo projektų finansavimas.

Lapkričio 18 d. įvyko trišalė video konferencija, kurioje dalyvavo FKRK atstovas, I. Prieditis ir V. Antonovas. Per šį pokalbį V. Antonovas pažadėjo ištaisyti neteisėtus veiksmus ir grąžinti bankui visas finansines lėšas. Šiose derybose FKRK pirmininkė I. Krumanė nedalyvavo, nes nuo lapkričio 16 iki 18 dienos ji buvo komandiruotėje užsienyje.

Nepaisant to, kad jau lapkričio 18 dieną FKRK turėjo informaciją apie neteisėtus finansinius sandorius, V. Antonovo žodžiais patikėjusi komisija jokių veiksmų nesiėmė iki lapkričio 21 dienos vakaro, kai buvo pranešta apie būtinybę sustabdyti visas „Latvijas Krājbanka“ operacijas.

FKRK leidiniui nepateikė jokių paaiškinimų, kodėl tris dienas „Latvijas Krājbanka“ atžvilgiu nebuvo imtasi jokių veiksmų ir kodėl būtent lapkričio 21 dieną komisija nusprendė sustabdyti banko veiklą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją