Bijo likti ant ledo

Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis atskleidžia, kad Lietuvoje yra labai daug žmonių, manančių, kad investavimas skirtas tik jauniems veikliems žmonėms, o senimui susigaudyti šioje informacijos jūroje nėra šansų. Tokiai mąstysenai yra pagrindo, nes investuojant būtina nusimanyti daugelyje dalykų, tačiau kliūtis yra ne amžius, o žinių stoka.

„Jei pasaulyje yra labai išplėtota finansų patarėjų industrija, Lietuvoje finansų patarėjus, ypač nepriklausomus, galima suskaičiuoti ant vienos rankų pirštų. Nuėjus į banką, jums ir parduos to banko produktą, - vieną iš problemų kėlė V. Plunksnis. - Trūksta ir bendro išsilavinimo. Tų pačių universitetų specializuotos programos būna labai teorinės".

Dar viena iš žmonių baimių - baimė sumokėti daugybę įmokų į pensijų fondus, arba „įdarbinti" nemenkas sumas į vienus ar kitus investicinius produktus ir likti be nieko. Investavimo specialistas teigė, kad tokia tikimybė teoriškai galima, tačiau praktikoje retai pasitaikanti.

„Žiūrint į pasaulio rinkas ir pagrindinius indeksus, surasti 30 metų laikotarpį, kuris būtų davęs neigiamą grąža, būtų praktiškai neįmanoma. Jeigu investuojama 1-5 metams, neigiamų laikotarpių gali būti ir krizės pasitaiko, tačiau bent jau iki šiol taip buvo, kad ilgu laikotarpiu tiek akcijų, tiek obligacijų rinkos generuodavo teigiamą grąžą ir pakankamai nemažą", - akcentavo pašnekovas. Jo teigimu, didžioji dalis žmonių, kaupdami pensiją fonduose, neturi kantrybės ištverti laikinų nuosmukių ir dažnai padaro skubotus sprendimus anksčiau laiko atsiimdami kaupiamus pinigus.

Neramina paveldimumo klausimas

Dar vienas klausimas, neraminantis daugelį gyventojų - ar kaupiamas turtas fonduose bus paveldimas, jei žmogus nesulauks pensijos, arba jį ištiks ankstyva mirtis jau gaunant pensijų išmokas. „Pinigai, sukaupti pensijai II ir III pakopose yra paveldimi mirties atveju iki pensinio amžiaus. Taip pat galima užsitikrinti paveldimumą ir išėjus į pensiją", - paaiškina „SEB investicijų valdymas" generalinis direktorius Gediminas Milieška.

V. Plunksnis atkreipia dėmesį, kad kaupiant II pensijų pakopų fonde ir sulaukus senatvinio amžiaus visos sumos vienu kartu išsiimti negalima, tai draudžia įstatymas, o štai III pensijų pakopos fonde žmogus tai padaryti gali bet kada.

Dauguma žmonių nepasitiki privačiais pensijų kaupimo fondais dėl nežinios, kas bus ateityje. Baiminamasi, kad kaupti pensiją reikės apie 20-30 metų, o garantijos, kad tiek ilgai gyvuos pensijų fondų valdymo įmonė nėra. Šiai žlugus, prapuls ir žmogaus kaupti pinigai.

G. Milieška ramina, kad tokios žmonių baimės nėra pagrįstos: „Reikia pabrėžti, kad pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus, pensijų fondų turtas yra atskirtas nuo šiuos fondus valdančių įmonių turto. Dėl šios priežasties net ir jeigu pensijų fondus valdanti bendrovė bankrutuos, pinigai neprapuls, o bus perduoti kitai pensijų valdymo bendrovei".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)