Jo teigimu, teisme melavęs ir teisingumo vykdymui trukdęs Ž. Žvagulis turi būti pripažintas kaltu dėl melagingų parodymų davimo – valstybinis kaltintojas pasiūlė dainininkui skirti 200 MGL (7 532 Eur) baudą.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Inga Štuopienė trečiadienį baigė nagrinėti 52 metų Ž. Žvaguliui iškeltą baudžiamąją bylą dėl melagingų parodymų davimo.

Pasak prokuroro, nagrinėjant DP baudžiamąją bylą Vilniaus apygardos teisme Ž. Žvagulis teigė, kad per DP renginius koncertavo nemokamai, jam tebuvo tik atlyginamos transporto išlaidos – maždaug 500 litų (apie 150 eurų) už koncertą.

Tačiau, kaip sakė S. Verseckas, atlikus tyrimą paaiškėjo, kad iš DP juodosios buhalterijos už kiekvieną Ž. Žvaguliui buvo mokama po 5 tūkst. Lt (apie 1500 Eur).

„Ž. Žvagulio duoti parodymai yra melagingi, nes juos paneigia kiti bylos duomenys“, – prokuroro teigimu, tyrimo metu buvo rastas tuometės DP centrinės būstinės vadovo pavaduotojos Vitalijos Vonžutaitės laiškas, rašytas finansininkei Nijolei Steponavičiūtei, kuriame buvo nurodoma, kad reikia sumokėti 15 tūkst. Ž. Žvaguliui už koncertus.

Neoficialioje DP kasos knygoje buvo rasta ir daugiau užrašų, kuriuose nurodoma, kiek pinigų mokama už koncertus.

Pasak prokuroro, iš DP buhalterės gautus pinigus į būstinę atveždavo dabar jau buvusio ūkio ministro Kęstučio Daukšio patarėjas Evaldas Matulis, kuris juos perduodavo V. Vonžutaitei. O ši juos išmokėdavo Ž. Žvagulio vadybininkei Vitalijai Jonaitienei (buvusiai Butkevičiūtei).

„Ž. Žvaguliui buvo žinoma, kad V. Jonaitienei buvo mokama ne po 500 Lt, o 10 kartų didesnė suma“, – pabrėžė prokuroras.

Tuo metu Ž. Žvagulio advokatas Marius Zabita sako, kad nėra už ką teisti dainininką, nes jis ne melavo, o teigė, jog tiesiog neatsimena senų įvykių.

„Neatsimenu – tai nėra neigimas ir nežinojimas, – pabrėžė jis. – Manau, kad kaltinimas yra pritemptas, nematau parodymuose jokios melagystės, nes visur kalbama, kad neprisimenu.“

Advokato teigimu, Ž. Žvaguliui prokuroras siūlo skirti didesnę baudą nei V. Uspakichui ar kitiems asmenims, nuteistiems DP byloje.

Kad bauda yra didesnė, pripažįsta ir prokuroras – V. Uspaskichui skirta 6,8 tūkst. Eur.

„Galbūt tai yra paradoksas, kad bausmė yra didesnė, bet, kaip žinia, bausmė yra skiriama pagal veikos padarymo metu galiojančius įstatymus“, – sakė S. Verseckas.

Dainininko vadybininkė jau buvo teista už melą

Teisme buvo apklausta dainininko Ž. Žvagulio vadybininkė V. Jonaitienė, kuri jau buvo nuteista dėl melo vadinamojoje DP finansinių machinacijų byloje. Ji teigia, kad už pasirodymus partijos koncertuose buvo mokama grynaisiais pinigais.

„Pinigus išmokėjo V. Vonžutaitė, aš pasirašydavau kasos išlaidų orderius“, – trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme sakė Ž. Žvagulio vadybininkė.

V. Jonaitienės teigimu, dar 2005 m. už atlikėjo pasirodymus DP renginiuose buvo sumokėta 10 tūkst. 500 litų (3 tūkst. eurų).

„Gautus pinigus perduodavau Žilvinui – tai, kas likdavo, nes tekdavo atsiskaityti už garso aparatūros nuomą, kažkas fejerverkų užsimanydavo, tai už juos reikėdavo išskaičiuoti, taip pat pasiimdavau ir savo procentus – nuo 5 iki 10“, – sakė dainininko vadybininkė.

Žilvinas Žvagulis, Vitalija Jonaitienė
Tuo metu per kratas rastuose dokumentuose yra nurodytos gerokai didesnės Ž. Žvagulio vadybininkei sumokėtos sumos. Ar jos tikrai buvo išmokėtos, moteris negali pasakyti, nes tai buvo labai seniai, tačiau pripažįsta, kad dokumentuose yra jos parašai.

„Aš pinigus gaudavau pagal sutartį, Žilvinas žino, ką turėdavau gauti“, – teigė liudytoja.

V. Jonaitienė pabrėžė, kad visus pinigus atiduodavo atlikėjui, nieko nuo jo nenuslėpdama, tik kartais renginio organizatoriai ją pamalonindavo saldainių dėžute ar šokoladu.

Tvarkė visus reikalus

Dainininko vadybininkę teismas nutarė apklausti nagrinėdamas Ž. Žvaguliui iškeltą baudžiamąją bylą – Generalinė prokuratūra siekia, kad atlikėjas būtų nuteistas dėl melagingų parodymų davimo aiškinantis DP ir jos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho padarytus nusikaltimus.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukto atlikėjo vadybininkę teismas nutarė apklausti dėl to, kad būtent V. Jonaitienė tvarkė visus finansinius reikalus su Ž. Žvagulio koncertų užsakovais. Tarp jų – ir su „darbiečiais“, kurių renginiuose atlikėjas buvo koncertavęs.

V. Jonaitienė anksčiau buvo nuteista dėl melagingų parodymų davimo DP byloje.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikantis prokuroras Saulius Verseckas sakė, kad Ž. Žvagulis dar 2012 m. rugsėjį Vilniaus apygardos teisme, liudydamas DP baudžiamojoje byloje, prisiekęs sakyti tik tiesą ir nieko nenutylėti, būdamas prisiekęs ir įspėtas dėl baudžiamosios atsakomybės, melavo, kad koncertuodamas DP renginiuose negaudavo jokio atlygio, o buvo sumokama tik už transporto išlaidas – maždaug 400-500 litų.

Pasak S. Versecko, byloje Ž. Žvaguliui buvo pateiktas kasos išlaidų orderis, kuriame nurodyta, kad jo vadybininkei V. Jonaitienei už koncertą Telšiuose buvo sumokėti 5 tūkst. Lt, o už kitus keturis koncertus – 20 tūkst. Lt.

Be to, anot kaltintojo, per kratą pareigūnai paėmė užrašus, kuriuose buvo nurodyta „10 tūkst. už DP“ – atlikėjas teisinosi, kad tai ne atlygis už pasirodymus DP renginiuose, o tik derybos.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Ž. Žvagulis kaltės nepripažįsta ir sako, kad visus reikalus, susijusius su koncertais, tvarkė jo vadybininkė V. Jonaitienė.

„Aš buvau V. Uspaskichui pasakęs, kad koncertuosiu su nuolaida – reikės sumokėti tik už transporto išlaidas, kodėl 400-500 Lt, nežinau, tiesiog šią sumą iš oro pasakiau“, – sakė Ž. Žvagulis. Jo teigimu, Lietuvoje yra atlikėjų, kuriems „transporto išlaidos yra honoraras“.

Teisme atlikėjas tikino, kad negali prisiminti visų koncertų, nes jų vyksta labai daug.

„Mano reikalas buvo koncertuoti, o viską tvarkydavo vadybininkė“, – sakė Ž. Žvagulis, pažymėjęs, kad už visus koncertus buvo atsiskaitoma ne jam, o vadybininkei.

Ž. Žvagulis sakė, kad koncertuose dainuodavo ne tik vienas, bet ir su savo žmona Irena Starošaite.

„Aš kainuoju pigiau nei I. Starošaitė“, – teisme teigė atlikėjas.

Nuosprendį Ž. Žvagulio byloje teismas ketina paskelbti vasario 27 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)