Socialiniuose tinkluose jau kurį laiką netyla diskusijos apie lėtai Klaipėdos prokuratūroje besivystančią D. Didžiūnaitytės bylą, įtariamąjį prodiuserį Ričardą Piniką ir įvykio liudytoją, mediką Aivarą Miltenį. Viena visuomenės dalis tiki Lietuvos teisėsaugos profesionalumu, kita – abejoja prokuratūros darbu ir kelia nepatogius klausimus.

Lietuvą sukrėtusi jaunos merginos istorija bei dabartinė bylos būklė domina ir žurnalo „L'Officiel Lithuania“ vyriausiąją redaktorę Agnę Jagelavičiūtę, kuri ne kartą socialiniame tinkle „Facebook“ dalijosi su D. Didžiūnaityte susijusiais straipsniais ir savo artimuosius, bičiulius ar kitus sekėjus ragino nelikti abejingais.

„Kviečiu visus dalintis ir piktintis, šį kartą – ne tuščiai. Panašu, kad tik visuomenės pasipiktinimas čia dar gali turėti kažkokios įtakos. Privalome pareikalauti atsakymų, kodėl byla nepasiekia teismo ir tyrimo medžiagos išviešinimo“, – naujausiame įraše šia tema skelbė ji.

„Jei mes nesugebėsime apginti vienos merginos atminimo, ko vertos mūsų sapalionės apie vienybę ir gerumą? Nuoširdžiai nesuprantu“, – pridūrė A. Jagelavičiūtė.

Stilistė į šią istoriją dėmesį buvo atkreipusi ir rugsėjį, kuomet DELFI pasidalino D. Didžiūnaitytės mamos reakcija po nutekintos filmo ištraukos, kurioje neva jos dukra kalba apie narkotikus ir jų vartojimą.

„Aš visiškai nesuvokiu, kaip nuolatinio pasipiktinimo viskuo ir niekuo, pradedant nuo vaikučių odos spalvos ir baigiant įžymybės įrašo gramatine klaida, šita istorija taip ir neįgauna pagreičio? Kur nuolat dėl bet kokio pirstelėjimo isterikuojančios moterų teisių gynėjos? Kur populistai politikai, randantys pagrindo pasireklamuoti prie kiekvienos katino primyžtos balos? Kur influencerių influencas? Ar kas nors pagaliau atsipeikės, kad pezame apie beribę meilę po Aušros vartais, bet nesugebame išsiaiškinti į gabalus suplėšytos mergaitės likimo? Net nepradedame to daryti? Ar visi lauksime, kad kita butu iš nuosavos šeimos, o tada jau atsibusime? O gal labas rytas, Lietuva?“ – savo tūkstantinės auditorijos internete klausė ji.

Aktorė, rašytoja, radijo ir TV laidų vedėja bei įvairiausių iniciatyvų autorė Beata Tiškevič, nors ir pasitiki Lietuvos teisėsauga, taip pat stebisi šia istorija ir bylos vystymosi tempu.

„Aš tiesiog stebiu, kaip vystosi byla ir man atrodo, kad viskas galėtų vykti greičiau“, – DELFI sakė ji.

B. Tiškevič, kaip ir nemaža dalis kitų žinomų moterų, savo socialiniame tinkle dalijosi mintimis apie D. Didžiūnaitytės istoriją, norėdama atkreipti žmonių dėmesį į problemą.

„Jeigu tie vyrai laikė apsvaigintą merginą viešbučio kambaryje ir ją prievartavo... Man klaikiai baisu pasidaro vien apie tai pagalvojus. Juk tai išsilavinę žmonės! Negaliu tuo patikėti, kad taip galima žiūrėti į moterį – kaip į mėsos gabalą, kurį gali naudoti. Tikiuosi, kad ši byla greitai pateiks daugiau atsakymų visuomenei. Pasitikiu Lietuvos teisėsauga ir neabejoju, kad ji viską padarys teisingai“, – pasakojo ji.

Tragiška merginos žūtis paveikė ir juvelyrę Jurgą Lago. Moteris tiki, kad ši istorija ją paveikė šiek tiek stipriau, nes ji yra kilusi iš Klaipėdos. „Kai pardaviau savo namus Klaipėdoje, dažnai atvykusi apsistodavau Klaipėdos viešbutyje, nes iki tėvų sodybos 30 kilometrų nuo miesto“, – paaiškina ji.

„Šiandien svarbu apie šią istoriją kalbėti, nes viešumo ir visuomenės dėmesio prašo Dovilės šeima ir advokatas“, – priduria juvelyrė.

J. Lago, kuri taip pat šia tema buvo pasisakiusi „Facebook“ tinkle, ragina neužsimerkti prieš matomą problemą.

„Manau, kad tylėti šiuo atveju neturėtų nė viena moteris, jau nekalbu apie jų gynimo organizacijas. Byla rezonansinė, ją stebime visi, o ypač po advokato ir Dovilės šeimos viešumo prašymo – savotiškas visuomenės veidrodis – tikro, absoliutaus smurto akivaizdoje mūsų tyla būtų iškalbinga“, – DELFI pasakoja ji.

„Čia ne projektas ar koks iš ES lėšų apmokamas reikalas, čia mūsų dažna lietuviška realybė – kai teismuose tempiasi bylos, kai žmonės abejoja teismais, kai susvyruoja teisinės valstybės pamatai akyse, kai ima klimpti tyrimas, nes ten įsivelia įtakingi žmonės – dažnai aukų šeimos paliekamos teistis vienos. Pabrėžiu, gyvename XXI amžiuje ir aš esu už puikiai veikiančius teismus, už sistemos tobulinimą, o ne linčą ar siekimą teismus apeiti, isterijas ir žiniasklaidos teismus, todėl visuomenės dėmesys būtinas. Šioje valstybėje turės gyventi mūsų vaikai ir ji turi išlikti teisinė“, – pabrėžė J. Lago.

DELFI primena, kad tragiška nelaimė įvyko 2017-ųjų lapkričio 20-ąją, kuomet šalia „Amberton Klaipėda“ viešbučio buvo rastas modelio D. Didžiūnaitytės kūnas. Manekenė iškrito iš bendro naudojimo balkono, esančio 14-ame aukšte.

Lemtingąjį tragedijos vakarą ji leido su prodiuseriu R. Piniku, kuris tapo pagrindiniu šios nelaimės liudininku ir įtariamuoju. Istorijoje minimas ir dar vienas vyras – medikas Aivaras Miltenis, kuris neva turėjo pagelbėti merginai, tačiau jis taip pat tapo įvykio liudininku.

Naujausiomis DELFI žiniomis, iš viešbučio balkono iškritusios merginos kūne buvo rastas A. Miltenio DNR, rodantis, kad medikas lytiškai santykiavo su manekene. Nustačius, kad merginos kūne taip pat buvo rasta narkotinių medžiagų, tarp kurių būta ir prievartavimo narkotiku vadinamo „oksiko“, ant tragedijos liudininku tapusio Miltenio krito šešėlis, jog jis manekenę galėjo apsvaiginti ir ja pasinaudoti.

Merginos žūtis iki šiol yra didžiulė mįslė. Kaip DELFI teigė Klaipėdos prokuratūra, šią bylą sudaro jau 11 tomų ir šis skaičius su laiku tik didės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (452)