B. Nicholson: tradicijos mus sieja nematomais, bet labai tvirtais siūlais

Labai mėgstu Kūčias ir Kalėdas – tai laukiamiausia metų šventė, sako LRT kulinarinės laidos „Beatos virtuvė" vedėja Beata Nicholson.

„Ši lietuviška šventė, galima sakyti, padėjo mums išlikti ir išsaugoti save, todėl visada būdami šį ypatingą vakarą kartu esame ne tik kartu su savo šeima, kur būtume, jaučiame, kad esame lietuviai", – teigia ji.

Tradiciškai ant B. Nicholson šeimos Kūčių stalo kiekvienas atneša po savo patiekalą: „Sesuo Odeta visada atsineša savo mėgstamą, truputį azijietišką silkę „kinilaw", krikšto mama Narciza atveža virtinukų su grybais ir aguonomis, o aš gaminu silkę su moliūgais ir morkomis, kitus tradicinius Kūčių stalo patiekalus."

Beata Nicholson

Nors B. Nicholson tradicijos labai svarbios, ji teigia, kad yra gana šiuolaikiška, įtraukia į šventinį meniu ir modernių patiekalų. Po staltiese šiaudų jau nebūna, bet be kai kurių dalykų neapsieinama: vėlyvos vakarienės, tradicinių patiekalų, kalėdaičių.

„Kai visi artimiausi susėda prie stalo ir taikiai būna kartu, – nebūtinai taika yra tyli, juk susirenka ir mano, ir sesers vaikai – tai dalykai, kurių keisti niekada nenorėčiau. Stengiuosi, kad ir vaikai pajaustų, kokios ypatingos yra lietuviškosios Kūčios", – mintimis dalijasi žinoma moteris.

B. Nicholson teigia prisimenanti, kaip dar prieš vestuves su Tomu vienas Kalėdas sutiko Anglijoje: „Sėdėjau prie stalo Kūčių vakarą, valgiau žuvį, bet jaučiausi kažkaip ne taip. Tradicijos sieja mus tokiais nematomais, bet labai tvirtais siūlais – visus lietuvius, visas kartas."

Vis dėlto LRT laidos vedėjai angliškos Kalėdos tikrai patinka, kelis kartus šias metų šventes jai yra tekę sutikti Anglijoje. Pasak B. Nicholson, būtent iš ten į jų šeimą atkeliavo tradicija per Kalėdas valgyti keptą kalakutą su skrudintomis bulvytėmis ir spanguolių padažu, tradicinį anglišką brandintą pyragą su džiovintais vaisiais.

„Kūčios mūsų šeimoje grynai lietuviškos, o Kalėdos – angliškos. Kalėdų rytą vaikai negali išvynioti dovanų vieni, kol dar visi neatsikėlė, bet šventės yra šventės – nereikia norėti, kad viskas būtų tobula. Svarbiausia – atsipalaiduoti ir daug fotografuoti!" – juokauja B. Nicholson.

Didžiausia šių metų dovana jai – gimęs sūnus Danukas. B. Nicholson tai bus pirmosios Kalėdos, kurias ji pasitiks jau kaip keturių vaikų mama.

„Dar viena didelė dovana – žmonės, kurie yra šalia, taip pat ir virtuali bendruomenė. Jaučiu pilnatvę, tad linkiu visiems džiaugtis mažais dalykais, vertinti tai, ką turime, tada laimingi būsime ne tik per Kalėdas, bet kasdien", – pažymi kulinarinės laidos „Beatos virtuvė" vedėja.

M. Žiedas: man Kalėdos – tai vaikai, ryte šaukiantys „dovanos!"

„Kai aš buvau vaikas, per Kūčias rinkdavomės pas senelius – susirinkdavo turbūt apie dvidešimt žmonių, – sako diktorius, filmų įgarsintojas, laidų vedėjas Marijus Žiedas. – Žinoma, kai kuriems žmonėms išėjus, viskas pasikeitė. Bet ir dabar Kūčių dažniausiai važiuojame pas senelius."

Jo teigimu, anksčiau svarbesnės buvo Kūčios, o dovanomis žmonės keisdavosi per Naujuosius metus: „Naujųjų metų rytą – tada būdavo dovanos. Tad šiuo atžvilgiu buvo kitaip. Bet po Nepriklausomybės atkūrimo dovanų diena tapo Kalėdos – tai ypač svarbu vaikams."

M. Žiedas tikina mėgstantis, kai namus kalėdinė nuotaika apgaubia kiek anksčiau nei Kūčių vakarą.

„Aišku, ne lapkričio mėnesį, bet prieš porą savaičių pasipuošti yra smagu. Puošiame kartu, kabiname žaisliukus, būna, iš naujo perkabiname, gauname naujų ar atnaujiname senus... Tokia džiaugsminga laukimo atmosfera man labai patinka", – sako žinomas diktorius.

Pasak jo, mieliausias šventinis laikas – Kalėdų rytas: „Kalėdos – tai rytas, sniegas už lango, kylanti saulė ir vaikai, šaukiantys „dovanos!" Šis jausmas, emocijos, prisiminimai ir šviesa – tai man yra Kalėdos."

Paklaustas, ką mano apie šiuolaikiškas Kūčias ir Kalėdas, kai valgomi ne senieji tradiciniai, o įvairūs modernūs patiekalai, M. Žiedas teigia sutinkantis, kad motyvacijos senosioms tradicijoms išlaikyti šiais laikais surasti vis sunkiau.

E. Bučelytė: gražiausias vaizdas – miestas per Kūčias po darbo važiuojant namo

„Pačios gražiausios šventės yra tos, per kurias susirenka visa šeima, tačiau neturime jokių ypatingų tradicijų – susėdame prie stalo, nuo seno eglutę puošiame Kūčių dieną, – LRT.lt portalui sako diktorė Eglė Bučelytė. – Man visiškai nepatinka, kai eglutės namuose papuošiamos labai anksti. Kai puošiasi miestas, gražu, bet namie eglutė turi pakvipti per pačias Kūčias, kaip ir pagrindiniai Kūčių ir Kalėdų kvapai: mandarinų, apelsinų."

Anot jos, kiek kitokios Kūčios būdavo tik tada, kai buvo gyvi seneliai ir visa šeima rinkdavosi kaime, nors tokia Kūčių šventė kitokia labiau vaikams. Dabar per Kūčias šiuolaikiškumo tik tiek, kiek būtina, mat šeimoje yra žmonių, kurie nevalgo tam tikrų patiekalų, pavyzdžiui, žuvies.

„Bandome prisitaikyti, gaminame daugiau daržovių mišrainių, kartais ir vištienos tenka įdėti į patiekalus", – kalba pašnekovė. Pasak jos, tai, kad žmonės dabar per Kūčias valgo įmantrius patiekalus, pavyzdžiui, sušius ar krevetes, – nieko blogo.

„Jei žmonės gamina savo mėgstamus patiekalus, nematau nieko blogo, nors man labai gaila, kad senosios tradicijos nyksta, nes jos žavios. Šeimos, kurios visa tai yra išlaikiusios, turi kaimus ar sodybas, į kurias suvažiuoja plati giminė, – turbūt nieko gražesnio gyvenime nėra", – kalba žinoma diktorė.

Kada valgoma Kūčių vakarienė, dažniausiai priklauso nuo to, ar E. Bučelytė tą vakarą dirba: „Laikas paprastai priklauso nuo manęs: jeigu aš dirbu, tai labai vėlai sėdame prie stalo, jei nedirbu, tai pradedame švęsti normaliu laiku, kaip ir visi žmonės."

D. Vaitiekūnas: didžiausia dovana – užsimezgusios šiltos draugystės

Tradicinių Kalėdų nešvenčiantis LRT PLIUS žinių laidos „Kultūros diena" vedėjas Dominykas Vaitiekūnas neslepia – šeimoje nėra krikščionių, tad nėra ir krikščioniškų tradicijų, o šventės religinio atspalvio neturi.

„Mano tėvai labai dažnai išvyksta, pasidovanoja sau Kalėdų proga SPA malonumų. O aš su draugais išvykstu į Nidą. Atvirai sakant, mes šeimos šventėms neteikiame didelės reikšmės, nes gana dažnai matomės, tikrai kiekvieną mėnesį", – kalba D. Vaitiekūnas.

Žiemos švenčių laikotarpis skirtas poilsiui, o jei sutampa planai, tai šeima susitinka, pavakarieniauja, tikina pašnekovas, tačiau tai nebūna tradicinis Kūčių stalas su dvylika patiekalų. Anot jo, taip jau yra daugybę metų: „Nusprendėme, kad mums tai nėra būtina."
Dominykas Vaitiekūnas

Visada labai norėjęs šventiniu laikotarpiu išvykti į užsienį LRT laidos vedėjas sako, kad dirbant tokį darbą gana keblu ilgam ištrūkti, be to, bilietų kainos nedžiugina. Tačiau, anot D. Vaitiekūno, didžiausia dovana yra žmonės, užsimezgusios šiltos draugystės.

„Šiemet sutikau keletą žmonių, kurie tapo mano gyvenimo bendrakeleiviais tiek asmeniniame, tiek darbiniame gyvenime. Manau, atėjo laikas brandžioms, visapusiškoms draugystėms ir partnerystėms. Sutikti žmones, su kuriais gali daryti daug dalykų, labai retas atvejis.

Visai neseniai kalbėjau su draugu, jis sako: „Tu kažkoks liūdnas." Sakau, žinok, man atrodo, kad šiais metais išsipildė per daug svajonių ir aš nespėju su jomis. Toks gyvenimo paradoksas: arba turi daugiau, negu tuo metu tau reikia, arba turi mažai, ir tau labai trūksta. Pusiausvyrą rasti labai sudėtinga, bet kitąmet norėčiau", – atvirauja jis.

O Kalėdų proga D. Vaitiekūno kuriamas naujas muzikinis personažas, arba alter ego, Vitalijus Špokaitis linki: „Atminkite, kad giminaičių lūkesčiai yra ne jūsų reikalas."