Fotografas ir fotografijų knygos „Neregėta Lietuva” autorius Marius Jovaiša su žmona Brigita savo dukterį, penkerių Sofiją Oną palydėjo į „Tarptautinę Vilniaus mokyklą“ („Vilnius international school“), kur mokosi ir kiti jų vaikai: vienuoliktokė Marija, septintokas Vincentas ir aštuonerių Antanas.

Mokykloje yra ir kelios darželio grupės. Vieną iš jų nuo šiandien lankys ir Sofija Ona. Į pirmąją klasę, anot tėčio, mergaitė pradės eiti nuo 7-erių.

„Su rugsėjo pirmąja visus mokinukus, tėvelius ir mamytes! Mūsų Onutė nuo šiandien vaikščios ten pat, kur ir kiti mūsų vaikai – visi keturi dabar lankys „Vilniaus tarptautinę mokyklą“ – VIS. Labai džiaugiamės šia mokykla ir ką tik baigtu statyti naujuoju jos pastatu!“ – sveikino M. Jovaiša.

„TV Pagalbos“ veterinaras, veterinarijos klinikos „Ruminavet“ įkūrėjas Paulius Morkūnas su žmona Kristina savo sūnus, trečioką Giedrių (10 m.) ir antroką Emilį (8 m.) jau ne pirmus metus veda į privačią „Montessori“ akademiją.

Su „Delfi“ šįryt bendravęs P. Morkūnas prakalbo apie opią temą, kuria šiandien važiuodami į prestižine laikomą mokyklą diskutavo su žmona.

„Žmonės kalba, kad vaikams čia gali būti sudaromos tokios sąlygos, dėl kurių jie gali išlepti. Šios mokyklos išskirtinumas yra tame, kad ten atsižvelgiama ne tik į visą vaikų klasę, bet ir į vieną vaiką kaip asmenybę. Kur jis gabesnis – ten ir orientuojamasi. Jeigu jam sekasi matematika – jo pagrindinė veikla ir bus susijusi su matematika. Jeigu jam nepatinka dainuoti, nors minimalūs baziniai mokymai yra taikomi, jis nėra verčiamas tą daryti. Labai sunku kažką nemėgstamo įsisąmoninti per prievartą. Mums dar labai patinka ir tai, kad vaikai, priklausomai nuo oro sąlygų, labai daug laiko praleidžia lauke. Mes realiai per metus turbūt nė karto nesirgome“, – patikino P. Morkūnas.

Anot tėčio, vienam jų sūnui geriau sekasi lietuvių kalba, o kitam – matematika. „Net ir būrelius renkame pagal patį vaiką ir jo rezultatus. Mūsų vaikams patinka nestandartiški dalykai. Jie labai mėgsta laivus, plaukioti ant vandens.

Mūsų vaikai jau kelerius metus lanko šią mokyklą ir mes labai patenkinti dėl mokytojų atsidavimo. Tik pagalvokite – dešimčiai vaikų skiriamos dvi mokytojos. Jie čia gauna labai daug dėmesio. Dėl to, kad mokytojas užsiima su vaiku, jam padeda ir pataria, jie daro be galo daug pažangos“, – didžiavosi žinomas tėtis.

Dėl to, kad leidžia vaikus į netradicinę mokymosi sistemą taikantį privatų darželį ir pradinę mokyklą, Morkūnų šeima sulaukia ir nemažai skeptiškų nuomonių.

„Daug kas vis bando įspėti, kad baigę šią akademiją vaikai vis tiek bus priversti eiti į įprastą mokyklą ir jiems neva ten bus sunkiau prisitaikyti. Šita mokykla irgi yra įprasta, joje taikomi tie patys standartai. Tik tie standartai yra išmokstami visiškai kita prizme. Pats vaikas nori mokytis. Mūsų sūnus niekada nebuvo atsikėlę ryte su priekaištais, jog nenori eiti į mokyklą. Atvirkščiai, pats vaikas atsikelia, nori ir eina. Praktiškai kiekvieną kartą, kai atvažiuojame jų pasiimti namo, berniukai sako, kad norėtų dar pabūti. Dėl to buvo kilę net pykčių. Apie 16 val. ar 16:30 val. atvažiuoju į mokyklą pasiimti vaiko, o jis: „Ne, aš dar būsiu, nenoriu namo“. Mes labai dėl to patenkinti“, – kalbėjo žinomas veterinaras.

Neįvardindamas tikslių sumų, kurias šeima išleidžia vaikų mokslams, P. Morkūnas atskleidžia, kad mokymasis čia atsieina maždaug šimtu eurų daugiau nei įprastose mokyklose.

„Šita mokykla irgi gauna tam tikrus krepšelius ir tėvams tikrai nereikia mokėti po 500 eurų į mėnesį už vieną vaiką. Tikrai ne, apie tokias sumas niekas nekalba. Tik, kadangi niekas apie mokėjimus viešai nekalba, iš šono mokslas čia gali atrodyti labai brangus. Juk vaikai čia gauna maitinimą, vyksta popamokinė veikla, jie ir pamokas ruošia mokykloje. Be to, spėja dukart per dieną pabūti lauke. Tikrai džiaugiamės už savo atžalas ir mums smagu, kad galime leisti juos į tokią mokyklą“, – kalbėjo P. Morkūnas.

Humoristas Mantas Stonkus ir jo buvusi žmona, televizijos laidų vedėja Indrė Stonkuvienė savo septynmetę antrokę dukterį Ceciliją palydėjo „Vitlio licėjų“, beje, mergaitė lankė tos pačios mokyklos darželį, o jųdviejų šešiametis sūnus Pranciškus nuo šiandien pradės lankyti paruošiamąją klasę.

„Pranciškus šįryt labai džiaugėsi, kad jam nebereikės miegoti pietų miego. Tačiau jis dar nežino, ką praranda – kartais tikrai gera per pietus pasnausti“, – „Delfi“ sakė M. Stonkus.

Nors feisbuke dalindamasis šeimyniška nuotrauka juokavo, kad, nori ar ne – į mokyklą eiti reikia, paklaustas, ar buvo sunku vaikus prikelti į mokyklą, humoristas pasidžiaugė, kad jokių problemų dėl to nekilo.

„Labai laukė mokyklos, naujų iššūkių ir jau buvo susitaikę su tuo, kad reikės anksti keltis. Bandėme prieš tai įvesti į režimą“, – kalbėjo žinomas tėtis.

Į mokyklą savo atžalas – aštuntokę Estelą ir ketvirtoką Gabrielių, – išleido ir verslininkai Inga bei Aivaras Stumbrai. „Su Rugsėjo 1-ąja! Sėkmingų ir kupinų naujų atradimų mokslo metų! – mokinukams linkėjo žinoma moteris.

Estrados princas Rytis Cicinas savo sūnų Adą į mokyklą išleido su didžiule puokšte rožių. „Adutis jau penktokas... Gerų mokslo metų!!! Mylim tave“, – feisbuke rašė atlikėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)