Ką jums reiškia Vasario 16 –osios šventė?

I. Krupavičius: mūsų šeimai vasario mėnuo - švenčių metas. Švenčiame mano, žmonos bei sūnaus gimtadienius. Tarp šių asmeninių progų įsimaišo valstybinė šventė. Vėliavos ant namo nekeliame, nes gyvename bute. Prisimename šią šventę, žiūrėdami per televiziją šventinius koncertus bei minėjimus.

A. Vilčinskas: Bėgant metams man Vasario 16-osios reikšmė kinta. Jei jaunystėje su draugais, minint šią šventę, jausdavausi lyg įstojęs į slaptą draugiją, tai dabar tie jausmai tarsi pasidalijo. Prisidėjo Kovo 11-oji, dar ir Sausio 13-osios paminėjimas, todėl neaišku, kuri iš šių datų yra svarbesnė. Vis dėlto pastebėjau, kad JAV lietuvių bendruomenėse senieji emigrantai labiau linkę minėti Vasario 16-ąją, nei kitas dvi datas.

L. Tamulytė - Stončė: aš esu vienas iš tų žmonių, kurie laukia dienos, kad galėtų iškelti trispalvę prie savo namų. Kaip bebūtų liūdna, matau, kai visuomenėje slopinamas kiekvieno mūsų ne tik tautiškumo, bet ir pilietiškumo jausmas. Pernelyg sutapatinama valdžia su pačia valstybe, tad ir išsiauklėjimo stoka lemia, kad Valentino diena tampa didesne švente nei Valstybės diena. Kartais susimąstau: o gal tiesiog žmonės nežino, ką šią dieną daryti? Kaip švęsti Valstybės dieną?

Vudis: tai yra labai svarbi diena mūsų valstybei, taip pat ir man. Šią dieną viena mano dainų tampa itin populiari, kalbu apie „Myliu motiną tėvynę“. Todėl, tai man reiškia darbą, kadangi dažniausiai koncertuoju viename ar kitame Lietuvos mieste.

Ar švenčiate šią šventę?

Arvydas: pastaruosius kelis metus per šią dieną koncertuoju. O jei ne koncertai – nežinau, ar kažkaip ją švęsčiau. Neįprasta Lietuvoje draugus ar gimines sveikinti su Vasario 16-ąja. Gal nesididžiuojam esantys laisvi?

Laima: taip. Keliu trispalvę, stebiu šiai dienai skirtas laidas bei su malonumu dalyvauju koncertuose, kuriuose skamba tautinės dainos. Iš tiesų, tūkstantinė minia traukianti dainą ,,Laisvė“ kiekvieno lietuvio širdį sudrebina.

Vudis: taip, dažniausiai koncertuoju.

Gal galite prisiminti, kuri Vasario 16 – osios šventė jums labiausiai įsiminė? Kodėl?

Arvydas: tai vyko užpernai, man dar būnant JAV. Tuomet buvau surengęs turą po JAV lietuvių bendruomenes ir taip nutiko, kad Vasario 16-ąją minėjau maždaug mėnesį. Kadangi atstumai tarp valstijų – nemaži, o lietuviai į šventes bei koncertus tradiciškai renkasi tik savaitgaliais, todėl kelios bendruomenės šios datos paminėjimą derino prie mano grafiko. Pirmą kartą teko ją paminėti pačioje vasario pradžioje, o paskutinį kartą – artėjant prie kovo 11-osios.

Laima: taip, pamenu puikų 2000-ųjų metų Vasario 16 dienos koncertą Vingio parke. V.Kernagio vedamas koncertas buvo neįtikėtinas, visi mes dar studentai traukėme dainas kartu su atlikėjais. Kaimynų latvių ir estų dovanoti fejerverkai tuomet buvo kažkas nerealaus (šypsosi).

Jūsų nuomone, kaip reikėtų lietuviams švęsti šią šventę?

Ignas: iš esmės, turėtų būti stipru, kai buvo prieš Sausio 13 – ąją ar Baltijos kelias. Tuomet stipriai troškome laisvės, buvome vieningi. Jei pavyktų vėl švęsti vieningai, tai būtų labai prasminga šventė. Kai turime laisvę, mes nemokame jos vertinti, įsivaizduojame, kad greitu metu mes jos tikrai neprarasime. Tai net nebekreipiame dėmesio į Lietuvos valstybines šventes.

Arvydas: lietuviams niekaip nepavyko paskelbti ar atkurti nepriklausomybę šiltuoju metų laiku. Žinoma, juokauju. Tačiau, štai amerikiečiai švenčia liepos 4-ąją, kai kurie net nesusimąstydami, kas tai per šventė. Bet jiems linksma, šilta, čirškina sau barbekiu ir šaudo fejerverkus. Mūsų nepriklausomybė dar labai jauna ir kažkokių tradicijų ją linksmai švęsti dar neturim. Gal reikėtų mums sutapatinti Vasario 16-ąją, pavyzdžiui, su žirgų lenktynėmis, kažkokia žiemos ar sporto švente, kur susirinktų daug žmonių. Faktas – kol kas įdomiai švęsti mes nelabai mokam.

Laima: manau, reiktų bent vieną kartą kopijuoti ,,koneveikiamus‘‘ amerikiečius ir išmokus Tautišką giesmę , susirinkus aikštėje, sugiedoti ranką prie širdies pridėjus. Nors kartą pavartyti Lietuvos istorijos vadovėlį, paieškoti google, jei jau niekur kitur nerandate, kas tie žmonės - ant lietuviškų pinigų. Bent, tiek žinodami, geriau jausitės. Ir pabandykite bent vieną dieną kalbėti lietuviškai be visų – ,,like‘‘, ,, čiotka‘‘, ,, cool‘‘.

Vudis: manau, reikėtų nuoširdžiai prisiminti Lietuvos istoriją. Kartais žiūrint į lietuvius, atrodo, Vasario 16 –oji - tik nedarbo dienos šventė.

Kas jums yra laisvė?

Ignas: kaip buvom maži, gyvenome nelaisvoje Lietuvoje, tuomet supratome tikrąją laisvės reikšmę. Sunku kalbėti, reikėtų šito klausimo paklausti vyresnių žmonių, kurie daug dešimtmečių gyveno nelaisvoje šalyje. Man laisvė – nevaržomai sakyti tai, ką galvoju, nevaržomai keliauti, nevaržomai elgtis.

Arvydas: jaunystėje atrodė, kad laisvė yra auginti kokio nori ilgio plaukus ir klausytis tau patinkančios muzikos. Tais laikais mokykloje, juk kirpdavo plaukus per prievartą. Žinoma, dabar požiūris - kitoks. Ne dėl to, kad plaukų nebeliko. Man dabar atrodo, kad laisvė yra gyvenimas tave supančioje visuomenėje, kur daugumos vertybės sutampa su tavo vertybėmis. Jei jos nesutampa, tu nesijauti laisvas ir laikas keisti aplinką. Šiuo metu aš jaučiuosi pakankamai laisvas tiek būdamas JAV, tiek dabar Lietuvoje.

Laima: aš esu tas vaikas, kurio namuose sovietmečiu buvo visuomet švenčiamos Šv.Kūčios, stovėjau kartu su tėčiu ir mama Baltijos kelyje, laikydama radijo imtuvą, drebėjau prie lango, laukdama sesers, grįžtančios iš Vilniaus sausio 13 - osios įvykių metu, tad man laisvė yra suvokiam, kaip galimybė valstybei, tautos nepriklausomybei nuo kažkieno kito valios veikti, vystytis, augti.
Vudis: laisvė yra nepriklausomybė. Džiaugiuosi, kad mūsų valstybė yra nepriklausoma.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (215)