„Ir tokia patirtis yra įdomi“, – sako Tenerifėje atostogaujanti TV laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė, kuri savu kailiu patiria, ką reiškia tokia smėlio audra.

„Sako, seniau smėlio audros čia kildavo tik vasaromis – iš Afrikos smėlį atpūsdavo. Dabar vasaris ir per smėlį nieko nematyti, burna pilna smėlio, girgžda dantyse.

Vietiniai juokauja, kad marokiečiai kilimus purto!

Calima Kanarų salose

Palmės lūžta nuo vėjo, mažas vaikas nenustovi – nuneša vėjo gūsis, dėl saugumo išprašė iš zoologijos parko. Vėjas – 60 km/h. Sako, kad tokios audros tokiu metu dėl klimato kaitos.

Kaukes vežėmės saugodamiesi nuo koronaviruso, bet prireikė ir dėl audros. Geros atostogos...“ – savo kelionės akimirkas apibūdino ji.

Delfi susisiekus su Rūta, moteris atskleidė, kad pastarąsias dienas, kaip ir daugeliui kitų, jai teko praleisti namuose.

Be to, su šeima dėl saugumo buvo evakuoti iš Tenerifės salos ir visos Ispanijos pasididžiavimo – Loro parko. „Sako, kad per daugelį metų šis parkas nebuvo uždarytas“, – pastebėjo pašnekovė ir pabrėžė, kad kitoje saloje vėjai dar ūmesni – siekiantys ir 120 km/h.

Kanarų salose atostogauja ir aktorius Mantas Stonkus, kuris socialiniuose tinkluose taip pat pasidalijo esama padėtimi.

„Jokio filtro. Vaizdas kaip Marse, atmosfera – irgi. Visą dieną smarkus vėjas pučia dulkes iš Sacharos. Aš išėjau į balkoną padaryt selfį, tai pilnos akys ir burna tų smulkių, afrikietiškų raudonų dalykėlių, bet labai keista, kad kai kurie turistai nesiparina ir vis tiek varinėja po miestą, nors lėktuvai neskraido ir niekas nerekomenduoja būti lauke. Ryt turėtų baigtis šita dulkių pasiutpolkė. Bet šiaip, malonu susipažinti, Calima!“ – humoro jausmo neprarado komikas.


Turistų pamėgtose vietose laiką su šeima leidžia ir dainininkas Linas Adomaitis, kuris taip pat patikino, kad tokios smėlio audros – retas reiškinys, kuris toks stiprus pasitaikė pirmą kartą per 30 metų.

„Kanaruose vadinama Calima šį kartą labai stipri, nes už 100 m jau nieko nesimato“, – įspūdžiais dalijosi atlikėjas.

Muzikantas pridūrė, kad Sacharos dykumos dulkės kai kuriose salyno vietose juda net 120 km/h greičiu. Dėl galingų vėjo gūsių nukentėjo vietinės parduotuvėlės, nuplėšyti ir aplamdyti pastatų stogai, apgadinti lauko baldai. Nukentėjo ir gamta – aplaužytos palmės bei kita augalija.

Tiesa, pirmadienį viskas nurimo ir vėl po truputį stojo į savas vėžes – apie tai byloja ir L. Adomaičio pasidalinti vaizdo įrašai, kuriuos galite išvysti straipsnio viršuje.

„Dangus – gana skaidrus. Visi tvarkosi, valosi, nes smėlio ir dulkių tikrai storas sluoksnis. Vietinis bičiulis sakė, kad nematė per 30 metų tokios Calima audros. Ryt sakė vėl viskas bus įprastu ritmu“, – Delfi teigė pašnekovas, kuris džiaugėsi, kad galiausiai viskas baigėsi laimingai.

Sutrikdytas oro uostų darbas

Kaip pranešė oro uostų vadovai, oro uostai buvo uždaryti šeštadienį, o daugybė skrydžių buvo atšaukti dėl stipraus vėjo, kuris į turistų mėgstamą vietovę atpūtė raudoną smėlį iš Sacharos.

„Matomumas labai menkas. Lėktuvai, turėję leistis salose, yra nukreipiami į žemyninę Ispaniją“, – kalbėjo Ispanijos oro uostų operatorės AENA atstovė spaudai.

Buvo sustabdyti visi skrydžiai į ir iš Gran Kanarijos oro uosto, visi skrydžiai iš dviejų Tenerifės oro uostų bei dar iš penkių kitų oro uostų.

Regiono savivaldybė šeštadienį paskelbė nepaprastąją padėtį ir patarė žmonėms laikyti duris ir langus uždarytus, vengti nebūtinų kelionių automobiliais ir laikytis atokiau nuo pakrančių zonų.

Ispanijos nacionalinė oro tarnyba perspėjo, kad iki pirmadienio Kanarų salose siaus vėjas, kurio greitis sieks iki 120 kilometrų.

Stiprūs vėjai taip pat neleido panaudoti vandenį gabenančių orlaivių gesinti gaisrų Tasartės kaime Gran Kanarijos pietvakariuose, kurie išdegė apie 300 hektarų plotas ir buvo priversti evakuotis 500 žmonių.

„Kadangi negalime naudoti lėktuvų ar sraigtasparnių, gaisro kontrolė slysta iš rankų“, – žurnalistams kalbėjo regiono administracijos vadovas Angelas Viktoras Torresas.

Kanarų salos, esančios prie Maroko krantų, yra mėgstama šiaurės europiečių poilsio vieta.

Remiantis nacionalinio statistikos instituto INE duomenimis, salyne praėjusiais metais apsilankė 13,1 mln. turistų iš užsienio, todėl tai yra trečias pagal lankomumą Ispanijos regionas.

Vaizdai primena apokalipsę

Internete plinta vaizdo įrašai iš Tenerifės ir kitų Kanarų salų. Į įprastai visus metus saule džiuginančias salas atvykę turistai socialiniuose tinkluose rašo, jog vaizdai primena apokalipsę.

Tenerifėje gyvenantys lietuviai socialiniuose tinkluose teigė, jog siautęs vėjas iš terasų nešiojo baldus, laužė tvoras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)