Atėjus rudeniui išdrįsti pradėti sportuoti skatinantis „Impuls“ pakvietė savo klubuose sportuojančius ir seniai jau šio pirmo karto iššūkį įveikusius Deividą Norvilą, Eriką Vitulskienę, Gidoną Šapiro ir Aistę Pilvelytę pasidalinti patirtimi apie kitus savo pirmuosiuse kartus, kurie jiems įsiminė labiausiai.

Lemtingi mainai vaikystėje nulėmė karjeros pasirinkimą

D. Norvilui frazė „pirmasis kartas“ labiausiai primena pirmąją pažintį su muzika, nutikusią, kai dainininkui tebuvo 4-5 metai.

„Tuo metu buvo labai sunku ką nors rasti parduotuvėse. Pamenu, mano tėtis iš kažkur gavo naują tinklinio kamuolį. Kartą išėjau su juo į kiemą. Aplink niekas nebuvo tokio matęs. Kaip tik tuo metu pro šalį praeidinėjo vyresni berniukai, kurie nešėsi su savimi gitarą. Gitara buvo stipriai apgadinta, su viena styga. Jie priėjo prie manęs ir paklausė, ar aš nenorėčau mainytis“, – pasakoja jis.

Šiek tiek pagalvojęs būsimasis muzikantas į namus sugrįžo be kamuolio, bet su instrumentu. Kai tėvai sužinojo apie mainus, namuose kilo baisus skandalas. Tėvas netgi išbėgo ieškoti, bet tų berniukų taip ir nesurado. Tačau D.Norvilas tais mainais iki šiol džiaugiasi.

„Tai buvo pirmoji mano pažintis su muzika, pirmasis žingsnis jos link. Nors tuo metu ji sukėlė namuose didelę audrą, bet visiškai nesigailiu tų mainų. Kas galėjo pagalvoti, kad taip susiklostys gyvenimas – tapsiu muzikantu. Matyt, toks likimas. Manau, jog tėtis dabar irgi džiaugiasi, jog parsitempiau tą gitarą namo“, – teigia D. Norvilas.

Streso buvo tiek, kad pirmojo karto net nebepamena

TV projektų dalyvė Erika Vitulskienė prisimena, kad vienas įsimintiniausių jos pirmų kartų buvo ant šokių aikštelės parketo, dalyvaujant šokių projekte „Kvieču šokti. Pažadinta aistra“.

„Buvo tiek daug jaudulio, baimės ir streso, kad aš ne tik nepamenu kaip pavyko pirmasis šokis, bet ir nieko, ką po jo kalbėjo komisija. Baimė tarytum kuriam laikui buvo išjungusi mano sąmonę“, - prisimena žinoma moteris.

Ji sako prieš savo pasirodymą labiau už viską bijojusi kaip nors nuvilti savo šokių partnerį. Visgi dabar pašnekovė jau puikiai supranta, kad tas nerimas buvo be pagrindo. Tą pirmąjį kartą viskas puikiai pavyko.

„Dabar tai prisiminus, man visa situacija kelia šypseną, kadangi nebuvo priežasčų taip nervintis ir stresuoti – pirmajam šokiui buvau labai gerai pasiruošusi“, - sako E. Vitulskienė.

Pervertino savo jėgas

Įsimintiniausias grupės ŽAS nario Gidono Šapiro pirmasis kartas nutiko atostogų kalnuose metu, kuomet pervertino savo jėgas.

„Mane draugai ilgai įkalbinėjo važiuoti į kalnus slidinėti, kol galiausiai įkalbėjo. Pasirinkau snieglentę, o ne slides, nes slidės, pamaniau, juk jau atgyvena. Pabandžiau porą kartų čiuožti Druskininkuose, vieną kartą Ignalinoje ir nusprendžiau, kad drąsiai galiu važiuoti į kalnus, galvojau, kad jau esu labai geras snieglentininkas“, – juokiasi jis.

Pirmąją dieną G. Šapiro išbandė nedidelį kalną ir viskas sekėsi visai neblogai, bet antrą dieną savo jėgų pervertinimas padarė savo.

„Užkilau ant 2,5 km aukščo kalno. Atsistojau ant trasos krašto ir supratau, kad aš nieko nebemoku. Baimė man atjungė kojas ir rankas. Praktiškai nusiridenau iki artimiausio keltuvo, kadangi čiuožti tiesiog nepajėgiau. Tik pabandęs iš karto pagaudavau per didelį greitį ir skaudžiai krisdavau“, – prisimena jis.

Po tokio „sėkmingo“ nusileidimo jis nusprendė pasisamdyti mokytoją, su kuriuo dvi dienas dirbo pusantros valandos trukmės treniruotėse. Paskutinę kelionės dieną su draugo pagalba pavyko jam pagaliau pavyko nusileisti nuo to 2,5 km aukščio kalno.

„Žinoma, draugas nusprendė mane apgauti: vis sakydavo, kad finišas nebe toli. Taip sakė tam, kad nutolčiau nuo keltuvo ir negalėčau grįžti atgal. Šiaip ne taip nusileidau ir supratau, kad pačiam išmokti čiuožti yra per sudėtinga. Pirmam kartui visada reikia ieškoti mokytojo, kuris supažindintų su elementariausiomis taisyklėmis, čiuožimo technika“, – įsitikinęs G. Šapiro.

Sportas – geriausias grožio eliksyras

Dainininkės Aistė Pilvelytės įsimintiniausias pirmasis kartas nutiko sporto salėje.

„Mano kelionė į sportą prasidėjo, kai man buvo 17 metų. Iki to laiko didelės reikšmės sportui neteikiau. Nesupratau jo naudos nei sveikatai, nei nuotaikai. Dėl to ir pradėjau sportuoti tik vėlyvoje paauglystėje. Pirmasis kartas sporto salėje man toks reikšmingas todėl, kad padėjo suprasti, kokia ir maloni gali būti sportuojančio žmogaus kasdienybė“, - pasakoja ji.

Pašnekovė sako aktyviai sportuojanti iki šiol.

„9 val. jau paprastai būnu Kareivių g. esančiame „Impuls“ klube, kur pradedu savo dieną. Neįsivaizduoju savo ryto be sporto. Man tai toks pats ritualas, kaip ir papusryčiauti, atsigerti vandens. Sportuodama aš atsigaunu, gyvenimas tampa gražesnis, spalvingesnis“, - teigia dainininkė.

A.Pilvelytė pastebi, kad sportas daugiausiai malonumo ir naudos teikia tada, kai per daug savęs neapkrauni ir rezultatų sieki pamažu.

„Tik pradėjus sportuoti nereikėtų reikalauti iš savęs per daug. Tikrai neverta bandyti prieš kažką pasirodyti. Galiu drąsiai teigti, kad sportas yra pats geriausias grožio ir sveikatos eliksyras. Tik svarbiausia yra sportuoti su saiku, nes persistengdami tik pakenkiame sau, o tuo pačiu rizikuojame sportą susieti su neigiamomis emocijomis“, - sako ji.

Su teiginiu, kad pradedant sportuoti labai svarbus saiko jausmas, sutinka ir „Impuls“ treneriai. Jų teigimu, ir į sveikatingumo klubus ateina pakankamai daug žmonių, kurie arba mano, kad viską ir taip žino, arba drovisi prisipažinti kažko nesuprantantys. Pirmas kartas sveikatingumo klube turėtų būti ne pilnas streso, o malonus ir įsimintinas. Pirmakarčiams metiniams nariams suteikiama nemokama įvadinė treniruotė, kurios metu treneris įvertina žmogaus sportinį pasirengimą, atlieka jo kūno sudėties analizės testą. Priklausomai nuo jo rezultatų pataria kokius pratimus reikėtų atlikti, supažindina su treniruokliais bei atsako į rūpimus klausimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)