Diskusiją inicijavo projektas „To Be LT“, kuriam šis vakaras buvo savotiškos išlydėtuvės. Rugsėjo 28 d. Jurgis Didžiulis ir jo suburta „To Be LT“ komanda dviem savaitėms leisis į lietuviškos tapatybės paieškas už Atlanto – lankys JAV vakarų pakrantėje įsikūrusias lietuvių bendruomenes, rašoma pranešime spaudai.

Diskusijoje savo patirtimis dalinosi televizijos laidų vedėja, žurnalistė, kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson, komikas Paulius Ambrazevičius, muzikantas Martynas Levickis. Visus juos vienaip ar kitaip palietusi emigracijos tema atsiskleidė naujais kontekstais, kurie į lietuvybę leido pažvelgti kitu kampu – savo tapatybę kuriame patys, todėl pasirinkimas, kokiu lietuviu būsime ir kaip su tuo gyvensime, visų pirma priklauso nuo mūsų.

„Tapatybės kokybė yra, visų pirma, žmogaus, o ne valstybės reikalas, nors daugelis dažnai galvoja kitaip. Man būti lietuviu yra faina, nes matau, kokie cool yra lietuviai visame pasaulyje. Todėl savo kelionėmis norime sustiprinti ryšį tarp visų lietuvių, dalintis istorijomis, kad visi suprastų, kokia Lietuva didelė ir kokie dideli yra mūsų žmonės,“ – pasakojo diskusijos moderatorius ir iniciatyvos „To Be LT“ autorius Jurgis Didžiulis.

Pasak „Humoro klubo“ komiko Pauliaus Ambrazevičiaus, būdamas lietuviu labiausiai džiaugiasi kas kartą, kai turi svečių iš užsienio ar pats būna užsienyje. „Pasakoju įvairius įdomius dalykus iš Lietuvos istorijos – nuo „jūros iki jūros“ ir partizanų, Sąjūdžio ir Tarybų sąjungos griovimo. Ir kas kartą džiaugiuosi, kad tą sugebėjom padaryti mes,” – kalbėjo jis.

Į lietuvybės paieškas „To Be LT“ komanda leidžiasi turėdama vieną tikslą – sutelkti viso pasaulio (tarp jų ir Lietuvoje gyvenančių) lietuvių bei iš Lietuvos kilusių žmonių bendruomenes, atrasti ir atskleisti mūsų daugialypę tapatybę, kuria galime didžiuotis, ją vertinti ir dalintis su aplinkiniais. Surinktomis istorijomis, vaizdais bei reportažais „To Be LT“ komanda dalinsis jau nuo pirmųjų kelionės dienų.

Drauge su „To Be LT“ į vieną didžiausių JAV vakarų pakrantės lietuvių suvažiavimą „LT days” Los Andžele iškeliauja ir dar vienas desantas iš Lietuvos – iniciatyvos „Lietuva 4.000.000” komanda. Paskutinį rugsėjo savaitgalį vykstančios šventės metu kartu su susirinkusiais JAV lietuviais jie bandys atrasti, kur ir kiek po visą Amerikos žemyną yra pasklidusių lietuvių ar jų palikuonių. Viso to tikslas - sukurti virtualų pasaulio lietuvių tinklą, padėsiantį tautiečiams lengviau vieni kitus atrasti, keistis informacija ir idėjomis, jaustis Lietuvos dalimi nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos.

„Šiandien turim visas technologines galimybes būti arti vieni kitų net būdami skirtinguose žemynuose. Klausimas - ar jomis pasinaudosime, kad sukurtume realiai veikiančią pasaulio Lietuvos visuomenę? 4 milijonai yra simbolis skaičius. Tai pasakymas, kad Lietuva nenyksta, o atvirkščiai - plečiasi ir auga, jei atsisakysime ją laikyti vien geografine teritorija. Tai visų, kurie išvyko, susigrąžinta teisė būti Lietuvos visuomenės dalimi," - sakė iniciatyvos komunikacijos vadovė Aušra Kukelkaitė.

Pasak „To Be LT” projekto vadovės Agnės Vertelkaitės, džiugu, kad iniciatyvos, telkiančios bendruomenę įgauna pagreitį. Visos jos turi bendrą tikslą – kurti didesnę ir stipresnę Lietuvą, kurioje kiekvienas jaučiasi vertas, vertinamas ir gali didžiuotis būdamas lietuviu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)