aA
Ketvirtadienį vegetariškas ir veganiškas maisto restoranas „Holigans“ pristatė populiariausius meniu patiekalus. Vakaro metu svečiai skanavo keturių patiekalų vakarienę. Dauguma iš jų nutarė – jei mokėtų taip skaniai gaminti, mielai taptų vegetarais.
Renginio akimirka
© Organizatoriai

„Šį restoraną mes įvardiname kaip vertingo maisto vietą. Stengiamės, kad maistas būtų ne tik šviežias, bet ir pilnavertis, praturtinantis kūną ir protą. Patiekalai gaminami iš ekologiškai išaugintų ir natūralių produktų. Maistą nuo pradžios iki galo gaminame patys, neužsakinėjame valytų daržovių ir kitų pusgaminių. Net kečupą ir majonezą gaminame vietoje“, – pasakojo restorano virtuvės vadovas Ramūnas Prasauskas.

Kiekvieną ankstų rytą restorano komanda ruošia dienos patiekalus, kepa duoną ir namines bulvytes, kurias skrudina ekologiškame aliejuje. Pagrindines lietuviškas daržoves, miltus tiekia ekologiški Lietuvos ūkiai, riešutai, džiovinti vaisiai, kruopos ir aliejus taip pat yra ekologiški, rašoma spaudos pranešime.

Į Vilniuje, „Ogmios mieste“ įsikūrusi restoraną atvyko Simona Starkutė, Sofio Gelašvili, Saugirdas Vaitulionis, Neringa Zeleniūtė ir Martynas Tyla, Vaida Skaisgirė, Julija Kačanova, Sergejus Troščenkovas, Rima Olberkytė-Stankus su vyru Žydrūnu, Viktorija Jakučinskaitė su vyru Vitalijumi Jančenkovu, Vidmantė Martikonytė-Medišauskienė su vyru Pauliumi Medišausku, Robertas Kalinkinas.

Restorano svečiai įvertino aštrų ir šildantį imbiero, apelsinų ir citrinų sulčių gėrimą su žiupsneliu rudojo cukraus. Pagyrų sulaukė nealkoholinis prieskoninis vaisių punšas. Svečiai ragavo šiltas falafelių salotas, autentišką, aukščiausios kokybės begliutenių miltų kukurūzų paplotėlį su marinuotu duonvaisiu. Pagrindiniu vakaro patiekalu buvo pasirinktas mini kotletainis su namine bemiele bandele ir natūralaus augalinio baltymo ir daržovių maltinuku.

Renginyje kalbinta S. Gelašvili pasakojo, kad mėsos ji nevalgo nuo vienerių metų amžiaus. Šiuo metu moteris yra veganė – nevalgo raudonos mėsos, paukštienos, jūros gerybių, pieno produktų. „Kai buvau maža ir tėvai bandydavo mane pamaitinti mėsa, užsidengdavau burną – man nepatiko kvapas. Dėl to mane net vedė pas psichologą. Jiems buvo keista, kodėl mažas vaikas nenori valgyti mėsos. Iki šiol nežinau mėsos skonio, žadu jos nevalgyti visą gyvenimą“, – pasakojo renginio viešnia.

S. Gelašvili tėvai kas pusmetį darė kraujo tyrimus įsitikinti, kad jų dukra yra sveika, jai nieko netrūksta. Kartais tekdavo vartoti geležies preparatus tam, kad nebūtų mažakraujystės. Sofio dukra valgo mėsą – moteris niekada neturėjo minčių jai uždrausti tą daryti.

„Žmonės nuolat manęs klausia, tai ką aš valgau. Mėgstu humusą, valgau makaronus be kiaušinio, daržoves, avižas. Jei restorano meniu nėra man tinkančio patiekalo, paprašau, kad jį padarytų. Kai dar buvau vaikas, būti vegane buvo problematiška. Tačiau dabar yra daug skirtingų parduotuvių, galima rasti veganams tinkančio pieno, sūrio. To anksčiau nebūdavo“, – pasakojo S. Gelašvili.

Modelis ir drabužių kūrėja S. Starkutė yra iš tų žmonių, kurie gali gyventi be mėsos, tačiau visai jos neatsisako. Žinoma moteris vengia raudonos mėsos, mieliau renkasi vištieną, jūros gėrybes. Praėjusiais metais Simona darė eksperimentą – laikėsi grikių dietos ir trumpam tapo vegane.

„Tris kartus per savaitę turėjau valgyti vandenyje išbrinkusius grikius, o kitomis dienomis veganiškus patiekalus, gerdavau petražolių arbatą. Jokios žuvies, kiaušinių, pieno produktų, glitimo. Viską gamindavausi pati. Svorio metimui tai labai geras dalykas, išgražėjo veido oda. Reikėjo ištverti mėnesį, tačiau man buvo gana jau po 27 dienų. To negalima daryti nuolat, tai labiau organizmo, inkstų valymas“, – pasakojo S. Starkutė.

Moteris pastebėjo, kad atsisakius mėsos ji jausdavosi labai energinga, visada išsimiegojusi, sportuodavo kupina jėgų. Pavalgius nejausdavo jokio sunkumo, nesinorėdavo eiti pogulio. Simona įsitikinusi, kad būtent nuo maisto priklauso, kaip mes jaučiamės. Todėl mitybos įpročiai gali būti tiek vaistas, tiek nuodas.

„Daug kas sako, kad nevalgant mėsos negauni reikiamo baltymų kiekio. Tačiau tai netiesa, yra daug kitų maisto produktų, kurie gali suteikti baltymų. Labai mėgstu avinžirnius, lęšius, pupeles. Jei tik pačiai nereikėtų gamintis, galėčiau gyventi be mėsos. Šį vakarą buvo labai skanu, visi patiekalai labai patiko. Smagu, kad maistas ne tik vegetariškas, bet ir ekologiškas“, – kalbėjo S. Starkutė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
3.1667

Po incidento su policija Olegas Šurajevas sulaukė teismo verdikto (78)

Lapkričio 9-ąją prie Lietuvos radijo ir televizijos pastato įvyko mitingas, pavadinimu...

Po gyvenimo dramų Rūta Ščiogolevaitė gavo geriausią kalėdinę dovaną – susilaukė penktos atžalos (242)

Prieš gražiausias metų šventes 38-erių dainininkė Rūta Ščiogolevaitė sulaukė didžiausios...

Teisme išnagrinėta Egidijaus Dragūno ir policijos pareigūnų akistata: paaiškėjo verdiktas (94)

Nemalonumai su teisėsauga Egidijui Dragūnui nesibaigia. Antradienį Vilniaus miesto apylinkės...

Šarūnas Jasikevičius su šeima jau laukia Kalėdų: papuošti eglės viršūnę kopėčių neprireikė (46)

Vos tik kalendoriuje išvystame gruodžio mėnesį – aplink staiga pakvimpa Kalėdomis. Prisikviesti...

Elvyra Monginienė gimtadienį atšventė Dubajuje: vyras nutarė išpildyti svajonę (1)

Prieš keletą dienų iš Jungtinių Arabų Emiratų grįžusi išskirtinių papuošalų kūrėja...

Top naujienos

Lietuva gerovės valstybę kuria iš likučių: kol vieni murkdosi skurde, kiti lepinasi privilegijomis (1)

„ Gerovės valstybė “ – šis terminas ne kartą nuskambėjo Gitano Nausėdos rinkiminėje...

Vieniša mama dirbo per du darbus, bet kai prireikė pagalbos, valstybei pasijuto „per turtinga“

Viena auginau vaikus, dirbau per du darbus, tačiau staiga tapau per turtinga, – taip į DELFI...

Nerimaujama dėl centrinių bankų vaidmens skaitmeninių pinigų revoliucijoje

Pasak Tarptautinių atsiskaitymų banko (Bank for International Settlements, BIS) vadovo, centriniai...

Etan Bernstein ir Ben Waber

Tiesa apie atviruosius biurus: yra priežastys, kodėl jie būna neveiksmingi

Atrodo, kad darbuotojams bendradarbiauti dar niekada nebuvo lengviau. Darbovietėse kabinas pakeitė...

Praėjo 3 metai, kol Kornelija išdrįso pasakyti, kas su ja vyksta: simptomai tokie baisūs, kad gyvenimui vietos nebelieka (10)

Dvigubas gyvenimas: vienas – išoriniame pasaulyje, kitas – kai lieki vienas su savimi. Daugybė...

Staigmena Vilniaus vairuotojams: greičio matuokliai Vakariniame aplinkkelyje ėmė veikti kitaip (94)

Prie Vilniaus Vakarinio aplinkkelio eismo tvarkos įpratę vairuotojai sulaukė staigmenos. Trys...

Slaptos policijos operacijos užkulisiai – kaip buvo sulaikytas ginkluotas narkotikų prekeivis (75)

Ką jaučia pareigūnai, kurie privalo sulaikyti ginkluotą ir nelabai ką prarasti turintį...

Po įspūdingo mūšio Adomaitis priekaištavo LKL: suprantu, tai verslas, bet kur tada prioritetai (41)

Vilniaus „Rytas“ (4/5) antradienį vakare ne tik įveikė Bursos „Tofaš“ komandą (4/5),...

Lietuvą pasiekė šaltesni orai – saulė švies, bet nešildys (8)

Ankstų trečiadienio rytą bus ne tik slidu, bet ir šaltoka, daugelyje rajonų temperatūra sieks...

Už borto – Amsterdamo auksiniai berniukai ir Milano vilkai (2)

Praėjusiame sezone UEFA Čempionų lygos pusfinalį pasiekęs ir Europą atakuojančiu futbolu...