aA
Ketvirtadienį vegetariškas ir veganiškas maisto restoranas „Holigans“ pristatė populiariausius meniu patiekalus. Vakaro metu svečiai skanavo keturių patiekalų vakarienę. Dauguma iš jų nutarė – jei mokėtų taip skaniai gaminti, mielai taptų vegetarais.
Renginio akimirka
Renginio akimirka
© Organizatoriai

„Šį restoraną mes įvardiname kaip vertingo maisto vietą. Stengiamės, kad maistas būtų ne tik šviežias, bet ir pilnavertis, praturtinantis kūną ir protą. Patiekalai gaminami iš ekologiškai išaugintų ir natūralių produktų. Maistą nuo pradžios iki galo gaminame patys, neužsakinėjame valytų daržovių ir kitų pusgaminių. Net kečupą ir majonezą gaminame vietoje“, – pasakojo restorano virtuvės vadovas Ramūnas Prasauskas.

Kiekvieną ankstų rytą restorano komanda ruošia dienos patiekalus, kepa duoną ir namines bulvytes, kurias skrudina ekologiškame aliejuje. Pagrindines lietuviškas daržoves, miltus tiekia ekologiški Lietuvos ūkiai, riešutai, džiovinti vaisiai, kruopos ir aliejus taip pat yra ekologiški, rašoma spaudos pranešime.

Į Vilniuje, „Ogmios mieste“ įsikūrusi restoraną atvyko Simona Starkutė, Sofio Gelašvili, Saugirdas Vaitulionis, Neringa Zeleniūtė ir Martynas Tyla, Vaida Skaisgirė, Julija Kačanova, Sergejus Troščenkovas, Rima Olberkytė-Stankus su vyru Žydrūnu, Viktorija Jakučinskaitė su vyru Vitalijumi Jančenkovu, Vidmantė Martikonytė-Medišauskienė su vyru Pauliumi Medišausku, Robertas Kalinkinas.

Restorano svečiai įvertino aštrų ir šildantį imbiero, apelsinų ir citrinų sulčių gėrimą su žiupsneliu rudojo cukraus. Pagyrų sulaukė nealkoholinis prieskoninis vaisių punšas. Svečiai ragavo šiltas falafelių salotas, autentišką, aukščiausios kokybės begliutenių miltų kukurūzų paplotėlį su marinuotu duonvaisiu. Pagrindiniu vakaro patiekalu buvo pasirinktas mini kotletainis su namine bemiele bandele ir natūralaus augalinio baltymo ir daržovių maltinuku.

Renginyje kalbinta S. Gelašvili pasakojo, kad mėsos ji nevalgo nuo vienerių metų amžiaus. Šiuo metu moteris yra veganė – nevalgo raudonos mėsos, paukštienos, jūros gerybių, pieno produktų. „Kai buvau maža ir tėvai bandydavo mane pamaitinti mėsa, užsidengdavau burną – man nepatiko kvapas. Dėl to mane net vedė pas psichologą. Jiems buvo keista, kodėl mažas vaikas nenori valgyti mėsos. Iki šiol nežinau mėsos skonio, žadu jos nevalgyti visą gyvenimą“, – pasakojo renginio viešnia.

S. Gelašvili tėvai kas pusmetį darė kraujo tyrimus įsitikinti, kad jų dukra yra sveika, jai nieko netrūksta. Kartais tekdavo vartoti geležies preparatus tam, kad nebūtų mažakraujystės. Sofio dukra valgo mėsą – moteris niekada neturėjo minčių jai uždrausti tą daryti.

„Žmonės nuolat manęs klausia, tai ką aš valgau. Mėgstu humusą, valgau makaronus be kiaušinio, daržoves, avižas. Jei restorano meniu nėra man tinkančio patiekalo, paprašau, kad jį padarytų. Kai dar buvau vaikas, būti vegane buvo problematiška. Tačiau dabar yra daug skirtingų parduotuvių, galima rasti veganams tinkančio pieno, sūrio. To anksčiau nebūdavo“, – pasakojo S. Gelašvili.

Modelis ir drabužių kūrėja S. Starkutė yra iš tų žmonių, kurie gali gyventi be mėsos, tačiau visai jos neatsisako. Žinoma moteris vengia raudonos mėsos, mieliau renkasi vištieną, jūros gėrybes. Praėjusiais metais Simona darė eksperimentą – laikėsi grikių dietos ir trumpam tapo vegane.

„Tris kartus per savaitę turėjau valgyti vandenyje išbrinkusius grikius, o kitomis dienomis veganiškus patiekalus, gerdavau petražolių arbatą. Jokios žuvies, kiaušinių, pieno produktų, glitimo. Viską gamindavausi pati. Svorio metimui tai labai geras dalykas, išgražėjo veido oda. Reikėjo ištverti mėnesį, tačiau man buvo gana jau po 27 dienų. To negalima daryti nuolat, tai labiau organizmo, inkstų valymas“, – pasakojo S. Starkutė.

Moteris pastebėjo, kad atsisakius mėsos ji jausdavosi labai energinga, visada išsimiegojusi, sportuodavo kupina jėgų. Pavalgius nejausdavo jokio sunkumo, nesinorėdavo eiti pogulio. Simona įsitikinusi, kad būtent nuo maisto priklauso, kaip mes jaučiamės. Todėl mitybos įpročiai gali būti tiek vaistas, tiek nuodas.

„Daug kas sako, kad nevalgant mėsos negauni reikiamo baltymų kiekio. Tačiau tai netiesa, yra daug kitų maisto produktų, kurie gali suteikti baltymų. Labai mėgstu avinžirnius, lęšius, pupeles. Jei tik pačiai nereikėtų gamintis, galėčiau gyventi be mėsos. Šį vakarą buvo labai skanu, visi patiekalai labai patiko. Smagu, kad maistas ne tik vegetariškas, bet ir ekologiškas“, – kalbėjo S. Starkutė.

DELFI
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(7 žmonės įvertino)
3.2857

Vos prieš 2 savaites dukros susilaukusi Karolina Meschino pasidalino, kaip dabar atrodo jos figūra: neįtikėtina, ką gali moters kūnas (182)

Bene populiariausia socialinių tinklų garsenybė Lietuvoje Karolina Meschino pastaruoju metu visą...

Vaida Skaisgirė džiaugiasi išsvajotu pokyčiu: nenustoju šypsotis (20)

Žinoma TV laidų prodiuserė Vaida Skaisgirė teigia, jog išorinio ir vidinio pasaulių...

Boksininko Evaldo Petrausko žmonai už fotosesiją apsinuoginus pasiūlytas 700 eurų atlygis: paviešino žinutes, įtaria galimą sukčiavimą (118)

Žinomo boksininko Evaldo Petrausko žmona Goda Petrauskienė susidūrė su įtartina situacija. Su ja...

Karantinui užkirtus kelią scenon, Monika Linkytė išvyko savanoriauti į Nepalą: svarbų sprendimą priėmė vos per kelias dienas (39)

Vos kelios dienos – tiek laiko prireikė atlikėjai Monikai Linkytei, kad apsispręstų vykti...

Top naujienos

Artėja metas, kai skiepų nuo koronaviruso užteks visiems, o skaičiai ims kristi: būtent tada kils rizika viską sugadinti (134)

Tikėtina, kad jau balandį arba gegužę skiepytis nuo koronaviruso galės ne tik rizikos grupių...

Prekybos tinklai kyla į kovą su jų aikštelėse paliekamomis mašinomis: už valandą gali tekti pakloti ir 5 Eur (108)

5 Eur už valandą – tiek gali tekti pakloti, jei prie vienos iš sostinėje esančių maisto...

„Žalgiris“ stebuklingai išsigelbėjo Kaune – Walkupas metimu paskutinę sekundę išplėšė pergalę (478)

Kauno „Žalgiriui“ (12-9) pavyko išlipti iš nedidelės dviejų nesėkmių duobelės Eurolygoje....

Jį vadino šėtono gydytoju: psichopatas daktaras žudydamas susikrovė fantastiškus turtus (50)

Labai dažnai psichopatų likimas būna trivialus: psichiatrijos ligoninė, griežta priežiūra ir...

Savaitgalis žiemiško šalčio neatneš: sniego likučius kai kur plaus lietus

Šiandien prie mūsų šalies iš pietų artės nedidelis žemo slėgio sūkurys. Pirmoje dienos...

Schilleris braukė prakaitą: galvojau, kad Walkupas nugrius, praras kamuolį, gaus bloką (26)

Atrodė, kad Pirėjo „Olympiakos“ veteranai atsikeršys Kauno „Žalgiriui“ už pergalės...

COVID-19 netrukus bus galima nustatyti per 15 minučių: kaip veiks greitieji antigenų testai (241)

Netrukus Lietuvą turėtų pasiekti greitųjų antigenų testų siunta. Šie testai kainuos apie 5–6...

Daugiau nei įprastai žmonių pradėjo skųstis nemiga: gydytoja paaiškino, kodėl taip nutiko (105)

Karantinas ir visą pasaulį apėmusi pandemija kartu atnešė ir daugybę psichologinių problemų,...

Palucko pasitraukimas iš LSDP pirmininko pareigų: pranešė, kam siūlys laikinai perimti pareigas (113)

Iš Lietuvos socialdemokratų partijos ( LSDP ) pirmininko pareigų pasitraukęs Gintautas Paluckas...

Bartzokas nesuprato rungtynių pabaigos: juk „Žalgirio“ suolas aiškiai liepė prasižengti (11)

Georgios Bartzokas po mačo spaudos konferencijoje nenorėjo apnuoginti kritikos ašmenų, tačiau...