„Kovo 8-tąją dažnai girdime, jog moterys yra gėlės - gražios, švelnios ir trapios. Norėjome atkreipti dėmėsį į tai, kad būtent vyrai šiandien turėtų sužydėti, atsiverti savo švelnumu, nebijoti būti pažeidžiami, nuogi. Vyrai mūsų visuomenėje neproporcingai kenčia dėl psichologinių problemų, nes yra mokomi būti bejausmiais, su viskuo susitvarkyti patys, neprašyti pagalbos, tylėti”, - pranešime spaudai sakė projekto autorė Neringa Rekašiūtė.

Socialinei žinutei sustiprinti, kaip “supriešinimą”, menininkės šiam projektui pasirinko „moterišką” dieną. Kūrėjos tikina, kad taip siekė įnešti šiai progai daugiau gylio ir prasmės, pakalbėti apie tai, kas yra svarbu moterų ir visos visuomenės gerovei. Juk labai svarbu šalia turėti gerus ir sveikus vyrus!

„Socialiai priimta vyrams diegti, jog jie turi būti pagrindiniais šeimos aprūpintojais, išreikšti stiprias, stoiškas savybes ir nors jos iš esmės nėra blogos, bet spaudimas visad būti tobulu ir niekad nesuklupti yra kenksmingas vyrų psichikai. „Vyriškos” profesijos yra pavojingesnės gyvybei, rizikingesnės, ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Vyrai taip pat dažniau būna smurtinių, žiaurių nusikaltimų aukomis. Todėl labai svarbu sukurti erdvę atviram pokalbiui ir duoti leidimą vyrams pasirodyti pažeidžiamiems, trapiems, nežinantiems ir ieškantiems”, - kalbėjo kita projekto autorė Edita Mažutavičiūtė.

12 šviesių ir ryškių nuotraukų, kuriose pozuoja ir gerai žinomi visuomenėje veikėjai — keturiskart stipriausias planetos žmogus Žydrūnas Savickas, parolimpietis irkluotojas Augustas Navickas, bet ir kasdieniai herojai — pasienio apsaugos tarnybos pareigūnas, šokėjas, maisto stilistas, padavėjas, žurnalistas, tatuiruočių meistras, verslininkas ir kt. — yra iliustruoti vyrų atsakymais į tris klausimus, kurie padeda išvysti nematomą ir negirdimą vyriškumo pusę. Projekto herojai pasakoja apie santykį su tėčiu, požiūrį į savo kūną ir prisimena, kada paskutinį kartą verkė ir kodėl.

„Atlikdama visus 12 interviu, patvirtinau sau transformacinę atviro pokalbio ir išklausymo galią. Tiek patys vyrai labai dėkojo už pokalbį, kuriame turėjo atsakyti sau į svarbius klausimus, apie kuriuos kasdienėje rutinoje nelikdavo laiko pagalvoti; tiek ir kelios žmonos man parašė labai palaikančias ir dėkojančias žinutes, nes jų vyrai ėmė keistis, atsiverti, o santykiai šeimoje - gerėti. Todėl mano viduje, projektas jau pasiekė labai didelį tikslą”, - pasakojo menininkė N.Rekašiūtė.

„Šiame moterų amžiuje svarbu nepalikti vyrų šešėlyje. Augti turi visa visuomenė, ne tik jos dalis. Ša-lyse kuriose gyvesnė lyčių lygybė, yra ir mažiau vyrų savižudybių, tad nauda abipusė. Kad ir iš kurios pusės žiūrėsi, mes visi labiau panašūs nei skirtingi. Fotosesijos metu, mačiau, kaip švytėjo herojų akys - juk mes visi norime būti pamatyti”, - pridūrė E. Mažutavičiūtė.

Fotoprojekto „Vyrai yra Gėlės” parodos atidarymas įvyks kovo 16 dieną, 19val., Caffeine Roasters, Pylimo gatvė 19, Vilniuje. Premjera internete - kovo 6 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)