Jautri žinutė Lietuvai

„Ačiū visiems už prisiminimus. Ypatingai dėkoju gerbėjams, kad mane prisimena, teiraujasi ir jų dėka net ir sunkiai sirgdama galiu jaustis labai laiminga. Už tokį ilgą gyvenimą ir laiką scenoje esu dėkinga Dievui ir savo klausytojams. Nors ir sergu, jaučiu ryšį su Lietuva bei žmonėmis, kurie vis dar dainuoja mano dainas. Džiaugiuosi, kad čia yra daug jaunų talentų, žmonių, kurie nepamiršta šansono žanro.

Viską seku internetu ir kiek galiu visada įsijungiu „Eurovizją", balsuoju. Man atrodo, kad į „Euroviziją" patenka nebūtinai tie, kurie yra geriausi ar verti to. Lietuvoje yra geresnių dainininkų ir dainininkių, kurie galėtų atstovauti Lietuvai.

Visuomet šiltai prisimenu ir visus savo kolegas. Dalis jų nebedainuoja, bet vis dar esantiems scenoje linkiu sveikatos, sėkmės ir ilgų kūrybinių metų. Dar kartą prašau Dievo palaimos ne tik sau, bet ir esantiems šalia, prisimenantiems.

Labai norėčiau, kad dainos, kurias dainavau, išliktų atminty ir visada džiaugiuosi kai jas perdainuoja jaunosios kartos atlikėjai. Viena vertus, gailiuosi, kad nesu Lietuvoje, bet dėl sveikatos negaliu grįžti. Turiu gydytis ir nors labai noriu sugrįžti, to neleidžia padaryti sveikata. Esu labai dėkinga Dievui, žmonėms ir visiems, kurie yra ir prisimena mane, klauso mano dainų ir net nežino, kad tai yra mano atliktos dainos. Bye bye“, – DELFI skaitytojams perdavė žinutę Nelly, prašydama, kad pabaigoje būtų tarsi jos parašu tapęs atsisveikinimas.

Įkvepia optimizmu

Nuolat su legendine dainininke ryšį palaikantis jos bičiulis kunigas Arūnas Peškaitis sako, jog jį patį kaskart įkvepia ir stebina begalinis N. Paltinienės tikėjimas ir optimizmas. Nemažai žinučių per jį atlikėjai perduoda ir žmonės.

„Daug žmonių rašo Nelly. Žinutės yra labai palaikančios iš vis dar ją scenoje pamatyti dar besitikinčių žmonių. Tačiau reikia prisiminti, kad ir daug metų prabėgo, ir vargu ar beišvysime. Ji 64 metus dainavo scenoje ir tai yra absoliutus Lietuvos rekordas. Taip pat kai kurie žmonės rašo susirūpinę, linki daug sveikatos.

Ji sako, kad tie linkėjimai ją gydo ir ji jaučia, kad dėl jų Dievas tarsi pratęsia jos kalendorių. Ji pati atsako man perskaičius žinutes ir jai svarbu žinoti, kad žmonės prisimena, mini geru. Dažnai įkėlus kokią nors dainą žmonės pradeda siųsti gėlių nuotraukas. Ji tuomet sako, jog atrodo, kad tos gėlės būtų jos kambaryje", - sako jis.

Kaip pastebi A. Peškaitis, atlikėjos psichologinė būklė yra itin stipri, o protas – šviesus. Ji ne kartą jam užsiminė, kad gyveno labai gražų gyvenimą, kuris paliko daug neišdildomų prisiminimų, o ryškiausi jų vis dar nukelia į sceną.

„Ji iš tiesų yra žmogus, kuris tiki amžinu gyvenimu ir sako, kad yra Dievo akivaizdoje bei džiaugiasi žmonėmis, kurie yra arti, perduoda jiems linkėjimus bei nėra joje tos baimės, nuliūdimo, desperacijos ar depresijos. Laikosi tikrai stipria dvasia ir nors būna sunkesnių ar lengvesnių dienų, nepraranda tikėjimo. Žmogaus mąstymas yra šviesus, todėl kalba atvirai, nevengia jokių temų. Na, o prakalbus apie ligą, ji sako, kad vis tiek reikia įvertinti tai, kad metai eina ir fizinės sveikatos pablogėjimai yra natūralūs", - kalbėjo artimas dainininkės bičiulis.

Šalia daininkės visada yra ir jos sutuoktinis Arvydas Paltinas. Kartu Vokietijoje gyvenanti pora nei akimirkai nesiskiria ir palaiko vienas kitą. A. Peškaitis sako, jog matydamas šią vyresniąją kartą negali nepastebėti ir visus sunkumus ištveriančio būdo bei noro niekada nepasiduoti.

„Manau, kad Nelly atvirumas meilei ir sunki patirtis ją padarė tokiu nepasiduodančiu žmogumi. Ji juk turėjo ypač sunkią vaikystę. Palietė karas, o dėl žydės pamotės – ir holokausto siaubas. Tačiau tos kartos žmonės yra nepaprastai stiprūs. Jie turi nepaprastą gyvenimo užtaisą. Ta akistata su siaubu suteikė daug vidinės jėgos.

Nelly yra, žinoma, pozityvi iš prigimties, o šios savybės daugeliui žmonių trūksta. Šiandien matome daug melancholijos, pykčio ir vis pagalvoju, kodėl žmonės tiek metų myli ir prisimena šią dainininkę? Manau, kad daug prie to prisidėjo jos gebėjimas užkrėsti pozityvumu".

DELFI jau rašė, kad N. Paltinienė vis dar sunkiai serga. Liga prasidėjo 2015 metų sausį, po to, kai legendinė atlikėja dalyvavo Kauno „Žalgirio" arenoje vykusiuose M.A.M.A. apdovanojimuose. Užkulisiuose ji peršalo. Vėliau susirgusi plaučių uždegimu turėjo vartoti dideles antibiotikų dozes. Ilgainiui liga komplikavosi, todėl šiandien jos būklė yra ypač sunki.

Sudėtingas gyvenimas ir karas

Nedideliame Minsko miestelyje netoliese Varšuvos gimusi Nelly Etevičiūtė nuo pat mažens patyrė sunkmetį ir norėdama uždirbti duonai turėjo dainuoti vokiečių okupuotoje Lenkijoje. Dėl tuo metu neramumų šalyje ji su seserimi net buvo patekusios į vaikų namus, iš kur po karo tėvas jas pasiėmė. Ir nors tuo metu būsima scenos žvaigždė manė, jog jos juodasis periodas jau praeityje, po karo gyvenimas taip pat nebuvo lengvas.

Lietuvio ir lenkės šeimoje gimusi Nelly lietuviškai kalbėti išmoko tik vėlyvoje paauglystėje, tačiau dar 1951 metais, jau gyvenant Klaipėdoje, ji pradėjo dainuoti Ryšių darbuotojų profsąjungos meninės saviveiklos ansamblyje, kur ir prasidėjo tikrasis jos kelias į didžiąją sceną. Talentingą merginą greitai pastebėjo ir ji pelnė ne tik klausytojų dėmesį, tačiau ir daugiau pasiūlymų pasirodyti.

Tiesa, iš pradžių ji grojo gitara ir tik vėliau pradėjo dainuoti. Kiek vėliau Nelly pakvietė dainuoti į Klaipėdos miesto kultūros namų estradinį orkestrą, o jau 1961 metais ji prisijungė prie savo būsimo vyro A. Paltino ansamblio. Vėliau jis tapo žinomas kaip „Kopų balsai".

Susitikę kūrybingi žmonės netruko pamilti vienas kitą, o jų asmeninis gyvenimas visuomet buvo persipynęs su muzika. Būtent minėtame ansamblyje ir susikūrė legendinis N. Paltinienės ir Eugenijaus Ivanausko duetas. Jie aktyviai koncertavo iki pat 1982 metų, kai atlikėja išvyko gyventi į savo mylimo vyro tėvų namus Vokietijoje. Tuomet prasidėjo jos solinė karjera. Kurį laiką pavyzdine pora laikomi sutuoktiniai kartu ir koncertavo, nemažai keliavo po užsienio šalis.

„Kol plaks manoji širdis" 1989 metai ji su vyru grįžo į Lietuvos pajūrį ir tęsė koncertus čia. Ne kartą interviu metu dainininkė paminėjo, jog sugrįžus ją labiausiai nudžiugino tai, kad klausytojai nepamiršo ir vis dar gausiai rinkosi į koncertus. Tačiau didžiausią dėmesį ji visada skyrė dainų tekstams. „Iki šiol man svarbiausia tekstai. Net jei muzika ir nuostabi, bet tekstas vulgarus, aš nenoriu dainuoti. Nors jei kažkam patinka trys žodžiai, tai geriau, kad dainuotų, o ne ką nors blogo darytų. Aišku, su metais ateis toks laikas, kai norėsis kažko prasmingesnio.

Tačiau kol vėjas galvoje, tai ir dainuoja kaip vėjas", – „Klubas" pasakojo N. Paltinienė. Tiek dainuodame duetu su E. Ivanausku, tiek kaip solistė N. Paltinienė pelnė gausybę apdovanojimų, tapo muzikinių festivalių tiek Lietuvoje ir užsienyje laureate. Švęsdama savo 60-ies metų scenoje jubiliejų 2011 metais atlikėja pristatė „Nelly.

Kol plaks manoji širdis". DELFI moteris pasakojo, jog labiausiai ją palaiko tikėjimas ir neblėstantis optimizmas. Knygų mugės metu tuomet susisitikusi su skaitytojais moteris nestokojo geros nuotaikos ir įkvėpimo. „Nors metai ir nurūksta, jie bėga, bet gyvenimas yra toks gražus, kad nei man, nei jums verkti nereikia", – optimizmu degė dainininkė.

Švenčiant jubiliejų koncerto metu bičiuliai kunigai atvežė ir scenoje atlikėjai įteikė asmeniškai jai skirtą popiežiaus palaiminimą, kuris, anot kolegų, buvo itin reikšmingas ir suteikė daug teigiamų emocijų. N. Paltinienė yra patekusi į agentūros „Factum" rekordų knygą kaip daugiausiai metų dainuojanti solistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)