Teismo salėje pirmadienį pasirodė Emilis Vėlyvis, Mindaugas Papinigis, jų gynėjas ir prokuroras Stanislavas Barsul. Prieš posėdį dalyviai nebuvo kalbūs. Jie ramiai laukė, kol bus pakviesti į salę. Aktorius Ainis Storpirštis posėdyje nepasirodė.

Kaip teigė aktorių ir režisieriaus gynėjas, mirusį V. Cololo šiame procese atstovauja humoristo žmona Inga Cololo. Teismas procesą tęsia manant, kad tokiu būdu bus galima reabilituoti V. Cololo, išnagrinėti apeliaciniame skunde pateiktus argumentus.

Dalyvių gynėjas teisme teigė, kad reklamos aktoriai savo pasirodymu esą nesutrikdė mišių, kadangi jie atvyko gerokai prieš prasidedant apeigoms ir išėjo dar likus kelioms minutėms.

„Manome, kad apeigos nebuvo sutrikdytos, nebuvo tikslo jų sutrikdyti ar kažką įžeisti. Jeigu tuo metu jau buvo koks kunigas, jis, pagal planą, ten neturėjo būti, apie tai organizatoriai nežinojo. Tikslas buvo atkreipti dėmesį į esmines Bažnyčios problemas, tarp kurių yra ir pedofilija“, – teigė reklamos kūrėjų advokatas Rokas Rudzinskas.

Baigiamosiose kalbose buvo leista pasisakyti ir kitiems posėdžio dalyviams, tačiau jie nedaugžodžiavo.

„Mes praktiškai viską išdėstėme ir papasakojome jau per pirmuose teismo posėdžiuose, todėl neturiu ko pridurti", – teigė E. Vėlyvis.

„Palaikau kolegą", – režisieriui antrino M. Papinigis.

Po posėdžio reklamos sumanytojas E. Vėlyvis DELFI sutiko duoti trumpą komentarą.

„Teismas priėmė apeliacinius skundus, juos svarstys ir dabar lauksime galutinio nuosprendžio. Mano pozicija šiuo klausimu nesikeičia“, – teigė pašnekovas.

Pasiteiravus, kodėl apskritai nutarta skųstis, jei iš pat pradžių pirminis teismo nuosprendis šalį tenkino, E. Vėlyvis patikino, kad tokia teismo praktika. „Taip jau teismuose būna. Tikėjomės, kad prokuratūra neskųs, tačiau kadangi jie sumastė kitaip – mes taip pat atitinkamai elgėmės“, – kalbėjo jis.

Režisierius taip pat pridūrė, kad šioje byloje nėra svarbus piniginis klausimas – svarbiausia principai. „Tai nėra esminis dalykas. Juo labiau dabar, po Vitalijaus mirties. Mums tai principinis reikalas ir eisime iki galo, kad ir kiek tai besitęstų“, – DELFI sakė pašnekovas.

Teismo sprendimas bus paskelbtas kovo 10 d.

DELFI primena, kad aktorius, humoristas V. Cololo mirė gruodžio 2-ąją dieną eidamas 46-uosius metus.

Kiek anksčiau prokuroras S. Barsul žurnalistams sakė, kad teismas nusprendė, jog V. Cololo turi atstovauti gynėjas.

Režisierius E. Vėlyvis ir jo reklamoje vaidinę aktoriai A. Storpirštis, M. Papinigis bei V. Cololo gynėjas siekia, kad Vilniaus apygardos teismas pernagrinėtų jau esamą Vilniaus regiono apylinkės teismo Šalčininkų rūmų 2019-ųjų spalio 15-osios dienos nuosprendį.

Nutarime šou bažnyčioje surengę dalyviai kaltinami pagal LR BK 171 straipsnį (trukdymas atlikti religines apeigas ar religines iškilmes).

Vilniaus regiono apylinkės teismo Šalčininkų rūmai šių metų spalį aktoriams, tarp kurių yra ir V. Cololo pavardė, skyrė 1 tūkst. eurų baudas, o režisieriui E. Vėlyviui – 2 tūkst. eurų baudą.

Šį sprendimą apskundė ir prokuratūra, ir aktoriai, ir režisierius.

Teismas nusprendė visus kaltinamuosius asmenis atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės dėl pažeidimų mažareikšmiškumo ir taikyti baudžiamojo poveikio priemones – baudas, jas sumokant į nukentėjusiųjų asmenų nuo nusikaltimų fondą.

Skunde apeliantai nesutiko su pirmos instancijos teismo sprendimu ir prašė panaikinti Šalčininkų rūmų nuosprendį ir juos išteisinti.

Prokuratūra skunde teismo prašė kitaip įvertinti situaciją ir nesutiko su žemesnės instancijos teismo sprendimu pritaikyti mažareikšmiškumą, o aktorius bei režisierių atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.

Prokuroras S. Barsul bylą nagrinėjant pirmos instancijos teisme aktoriams prašė skirti 7 tūkst. eurų baudas, o režisieriui – 10 tūkst. eurų baudą.

Anot prokuroro, šių asmenų elgesys sutrikdė tikinčiųjų maldą, privertė kunigą nutraukti išpažinčių klausymą.

Aktoriai ir režisierius buvo nuteisti dėl sąmoningo apeigų bažnyčioje sutrikdymo per praėjusių metų rugpjūčio mėnesį vykusią Žolinės šventę. Šie maldos namai Šalčininkų rajone yra gausiai lankomi lenkų tautybės tikinčiųjų.

2018-ųjų metų rugpjūčio 15-ąją dieną į Šalčininkų rajone, Turgelių miestelyje, esančią bažnyčią užėjo trys dvasininkais persirengę vyrai – aktoriai V. Cololo, M. Papinigis ir A. Storpirštis.

Jie lenkų kalba pasakojo apie „Siemens“ arenoje vyksiantį renginį „Zero Live Show“, į pamaldas susirinkusiems tikintiesiems siūlė ir dalijo netikras suktines.

Tuo metu bažnyčioje vyko bendra tikinčiųjų rožinio malda, išpažinčių klausymas.

Už trukdymą atlikti religines apeigas ar iškilmes gali būti baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)