Oficialiame Lietuvos futbolo socialiniame tinkle patalpinta net 115 naujų nuotraukų iš salės futbolo čempionato. Visgi jose daugiausiai dėmesio sulaukė ne svečiai, pozuojantys prie renginio fotosienelės, o VIP zonos puošmenos.

Medinis stalas, nukrautas įvairių rūšių mėsa, sūriais, duona, daržovėmis ir gėrimais ne vienam priminė kaimo vaizdą. Trobą, ąsočius, šieno kupetas pamatę internautai juokavo, kad visas šis kampelis greičiau primena Kaziuko mugę, bet ne šiuolaikinę Lietuvą svečiams reprezentuoti turinčią erdvę.

Internete savo nuomonę šia aktualija išreiškė ir visuomenėje žinomi žmonės. Bene pirmasis jų buvo futbolui neabejingas „Humoro klubo“ komikas Paulius Ambrazevičius.

„Lietuvoje vyksta Pasaulio futsalo (salės futbolo) čempionatas. Vienas iš svarbiausių sporto renginių Lietuvos istorijoje, prie jo dirba didelė vietinė komanda, visi – savo sričių profesionalai, transliacijos puikios, didelė televizijos auditorija, daug svečių iš užsienio, proga pasirodyti pasauliui, sportas pats įdomus, viskas fainiai.

Ir tada pamatai čempionato VIP zoną. Kažkoks „Duokim garo“ Robinzono Kruzo saloje vaibelis...“ – pastebėjo žinomas vyras.

P. Ambrazevičiaus įrašas socialinėje erdvėje sulaukė kelių šimtų reakcijų. Didžioji dalis komentatorių antrino komikui negalėdami patikėti tokio masto renginiui parinktomis dekoracijomis ir nepraleido progos pajuokauti. Pokštai apie vyžas, arklį ar lašinius liejosi laisvai.

Savo įspūdžiais apie čempionatą dalijosi ir Juozas Liesis. Ne ką mažesnis futbolo entuziastas neslėpė nusivylimo ir pasirinktomis dekoracijomis, ir tai, kaip buvo panaudotas finansavimas.

„Kiek laiko, pastangų, pinigų... O juk už tai buvo galima puikų tekstą apie fantastišką sportą ir pasaulinio masto įvykį Lietuvoje parašyti bei paskelbti, žmones futsalo šventę į arenas švęsti pakviesti. Nesuprantu“, – pripažino buvęs grupės „Bavarija“ narys.

Delfi susisiekus su J. Liesiu, šis sutiko kiek plačiau papildyti savo nuomonę šia tema.

„Sureagavau į tai, nes, mano supratimu, vyksta milžiniško masto renginys. Lietuvos sporto istorijoje tokio renginio net nėra buvę. Tai yra pasaulio čempionatas. Mano akimis, kurti šventę, kviesti į ją yra kur kas svarbiau, nei būti tos šventės organizatoriais kažkokioje uždaroje erdvėje ir apsimesti, kad laikas yra leidžiamas kaimiškoje aplinkoje. Mano supratimu, tokius pinigus buvo galima panaudoti daug prasmingiau. Pavyzdžiui, parašyti ir išleisti tekstus, kuriais būtų kviečiami žmonės susipažinti su salės futbolu, burti tuos, kuriems patinka futbolas, sportas, aktyvus judėjimas ar tiesiog pasiūlyti smagiai praleisti laiką. Norėtųsi matyti efektyvesnį pinigų panaudojimą tokio masto renginyje.

Kada Lietuvoje vyko pasaulio čempionatas, kurį organizuotų pati didžiausia sporto organizacija? Vyksta kosminio lygio renginys! Mano supratimu, informacinei kampanijai tie pinigai galėjo būti išleisti daug tikslingiau, nei sovietiniu suvokimu imituoti lietuvišką kaimą. Man tiesiog norėtųsi, kad būtų suprantama, kokio lygio tai yra renginys. To man ir pritrūko“, – tikino pašnekovas.

Į užvirusią diskusiją internete įsivėlė ir komikas bei tinklalaidės „Pralaužk vieną šaltą“ vedėjas Airidas Jankus. Dekoracijas vaikinas prilygino neva lietuviškai egzotikai – tarsi tropikų salos būtų perkeltos į „Duokim garo“ laidą.

Stand-up komikas Delfi prisipažino, kad pasikartojanti ir neretai neskoninga tendencija jam po truputį kelia ne tik juoką, bet ir pyktį.

„Kaip kažkas rašė komentaruose, iš kur pas mus tas noras rodytis kaimu? Per įvairius įteikimus ir užsienio svečių sutikimus nuolatos kažkas dalina duoną apsirengęs tautiniais drabužiais. Praktiškai visada prašaunama ir ne vietoje, ir ne laiku tas kaimo naratyvas yra kišamas.

Turime tris patiekalus, tuos ir rodome visiems, pažiūrėkite, kokie mes unikalūs – turime savo patiekalų. Kiekvienoje šalyje yra tokių „unikalių“ kaimų. Ir kai sakau kiekvienoje, nė trupučio neperdedu.

Neturiu nieko prieš lietuvių tautinius motyvus, istoriją ir t.t. Priešingai, visa tai labai gerbiu ir tuo daug domiuosi, bet ar tai, kad ilgą laiką buvome kaimiečiais, vėliausiai Europoje apsikrikštijome ir skaityti bei rašyti pradėjome vėliau už kitus, tikrai yra vertas pasididžiavimo dalykas? Vietoje to, kad parodytume originalumą ir kūrybingumą, visada pasirenkame lengviausią kelią – alus, duona, kaimas, klumpės, tautiniai kostiumai“, – emocijų neslėpė pašnekovas.

A. Jankus dar pridūrė, kad, nežiūrint į tematiką, jo akimis, tai vis tiek nėra atlikta skoningai – tarsi iš Rumšiškių ar močiutės namų sunešti ir atsitiktinai sudėlioti daiktai tiesiog bado akis.

Žinomam futbolo arbitrui, buvusiam kandidatui į LFF prezidento postą Pauliui Malžinskui tokia VIP zona taip pat priminė „bernelių užeigos“ dekoracijas.

„Futsalo entuziastai savo iniciatyva rašo įdomius straipsnius ir bando išjudinti futbolo burbulą bei pakelti susidomėjimą, daug žmonių dirba nematomą ir svarbų organizacinį darbą, savanoriauja ir stengiasi, kad vienas didžiausių pastarojo meto sporto renginių Lietuvoje paliktų didelį įspūdį negausiems žiūrovams bei jo dalyviams, o tuo metu Lietuvos futbolo federacija (LFF) yra patys sau gražūs ir sako: pažiūrėkite kokia mūsų VIP zona su bernelių užeigos dekoracijomis. Daugiau nelabai turiu ką pridurti“, – feisbuko paskyroje komentavo jis.

Lietuvos futbolo federacijos publikuotas VIP zonos nuotraukas įvertino ir „Clinic 212“ kūrybos vadovas Mantas Velykis. Jam tai priminė kiek apsamanojusį požiūrį į šalies pristatymą. Daugiau apie tai galite skaityti paspaudę čia.

Delfi primena, kad Lietuvoje vykstančiame pasaulio čempionate iš viso varžosi 24 komandos. Turnyro finišas numatytas spalio 3 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)