Šiandien parodos atidaryme buvo galima pamatyti žinomas Lietuvos moteris, kurios pasirinko žindyti savo kūdikius, suprasdamos motinos pieno ir žindymo svarbą savo naujagimiams, o taip pat norėdamos pasidalinti savo patirtimi su kitomis Lietuvos moterimis.

Viena šios iniciatyvos šalininkių – buvusi manekenė, TV laidų vedėja, stovyklų moterims įkūrėja Violeta Repčenkaitė, kuri su sūneliu tapo fotografės modeliais.

„Fotografei Akvilei Razauskienei kilo mintis pasikviesti ir mane. Žinoma, sutikau. Juk aš labai kviečiu visas moteris žindyti vaikučius ir tuo džiaugtis. Aš visus savo vaikučius žindžiau nuo pat pirmos jų gyvenimo sekundės iki 1,5 metų“, – DELFI sakė moteris.

Paklausta, ar priimant šį pasiūlymą nebuvo jokių dvejonių, Violeta patikina, kad jai tai visiškai natūralus procesas.

„Esu įdėjusi nuotrauką, kurioje žindau sūnelį savo socialinio tinklo paskyroje. Iš tikrųjų man tai yra taip gražu ir natūralu, kad mano žinutė moterims buvo paprasta – nesislapstyti ir džiaugtis tuo prasmingu etapu. Gyvenime nutinka visaip, žindo ne visos, bet dažnai net ir galinti žindyti moteris renkasi kitaip. Žinoma, tai kiekvienos pasirinkimas, bet jei tai, kad kalbame apie žindymą, įkvėps daugiau moterų tam ryžtis, aš tikrai noriu apie tai kalbėti“, – šypsosi moteris.

Paklausta, ar nebijojo būsimos žmonių, kurie išvys gana intymią moterų parodą, reakcijos, Violeta tiki, kad ši fotosesija gali padėti naikinti visuomenėje vyraujančias stigmas.

„Juk ne kiekvienas filmas patinka visiems, ne kiekvieną knygą žmonės vienodai vertina. Visada bus tų, kurie sakys „Tai – geriausia, ką skaičiau“, o kiti atsakys, kad tai buvo „Nieko ypatingo“. Kiekvienam savo žiūrovas ir skaitovas. Tikiu, kad yra moterų, kurioms ši žinutė bus labai vertinga ir svarbi. O skeptikams dėl apsinuoginimo galiu pasakyti, kad dar ne tiek, kiek matosi mano nuotraukoje, o dažnai ir dar daugiau merginos parodo einančios į vakarėlį. Jau nekalbu apie paplūdimius“, – šypteli pašnekovė.

Moteris pripažįsta, kad maitindama savo kūdikį viešumoje prisidengia skarele. Ji taip pat pastebėjo, kad žindymo klausimas stipriai skiriasi Lietuvoje ir Maltoje, kur Violeta šiuo metu gyvena.

„Maltoje, kaip ir visame pasaulyje, vyrauja įvairios nuomonės apie kūdikio maitinimą viešai, bet aš sutinku tik teigiamą požiūrį artimoje aplinkoje. Juk dažniausiai ką skleidžiame, tą ir pritraukiame“, – tiki ji.

Kalbėdama apie fotosesijos užkulisius Violeta negaili gražių žodžių fotografei, kuri pasistengė sukurti jaukią aplinką mamoms ir jų mažyliams.

„Fotosesijos metu tvyrojo be galo šviesi aura ir buvo jaučiama neapsakomai nuostabi susirinkusių moterų energija. Jos metu fotografei Akvilei kilo mintis pasikviesti į kadrą ir močiutę. Dabar tai yra neįkainojamas prisiminimas. Įvykiai sukrito būtent taip, kaip turėjo. Fotosesija turėjo vykti numatytą dieną viešnagės Lietuvoje metu. Įvykus tam tikriems trukdžiams, fotosesiją turėjau nukelti į skrydžio atgal į Maltą dieną, likus vos kelioms valandoms iki keleivių laipinimo. Dabar jau žinau, kad tie trukdžiai buvo palaiminimas, jų dėka turime šias brangias akimirkas, kuriose įamžintos keturios kartos...“ – sako pašnekovė.

Pasirodo, kad jei fotosesija būtų įvykusi numatytą dieną, nei mama, nei močiutė nebūtų buvusios nuotraukoje. Tačiau fotosesija įvyko prieš skrydį, tad dabar Violetos namuose puikuojasi nuotrauka, kurioje įamžintos keturios kartos.

Paklausta, kokią žinią šuo projektu ji norėtų skirti Lietuvos moterims, Violeta neslepia, kad vienas iš pagrindinių jos tikslų yra padrąsinimas.

„Norėčiau paskatinti ir padrąsinti žindyti. Labai linkiu įsiklausyti kiekvienai į save, netikėti, jei kas iš giminės moterų sakys „Mūsų giminėje moterys pieno neturėjo – neturėsi ir tu“. Jų patirtis nieko bendro neturi su jumis. Moters žindymo patirtis labai dažnai yra tik kiekvienos iš mūsų sprendimas. Mes tikrai galime jau besilaukdamos savo pasąmonėje koduoti ilgo ir malonaus žindymo eigą. O jei kyla baimių ar nesate tikros ar užtenka pieno – susisiekite su šios parodos organizatorėmis arba sėkmingą žindymą patyrusiomis moterimis – jos tikrai palaikys ir pasidalins patirtimi“, – tikino moteris.

Parodos atidarymo akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (247)