Prislėgti pečiai ir žvaigždei keliami reikalavimai

Grupės klausytojai atkreipė dėmesį į naujausią D. Čižausko dainą, kuriai jis kūrė ir muziką, ir žodžius. Kūrinys, pavadinimu „Esu žmogus“, šių dienų kontekste skamba itin jautriai. Ne vienas gerbėjas pripažino, kad, klausant šios dainos, suvirpa širdis.

Grupę „2 Donatai“ dažniausiai įprasta girdėti atliekant linksmus, šokti kviečiančius kūrinius, tačiau pastarasis kūrinys parodė kitą jų pusę. Lyrinė daina turi ir vaizdo klipą, kuris nufilmuotas D. Čižausko gimtinėje – Plungėje.

Kaip buvo rašoma spaudos pranešime, D. Čižauskas prie šio kūrinio rašymo užtruko ilgai – dvejus metus ją gludino, tobulino, kol galiausiai nusprendė, kad laikas pristatyti. Nors tai nėra pirma lyrinė daina grupės repertuare, tačiau kiti kūriniai galiausiai pavirsdavo šokių muzika. O šįkart atlikėjas norėjo, kad taip ir liktų.

„Noriu, kad ši daina skambėtų lyriškai ir rimtai. Noriu, kad mūsų koncertuose žmonės suklustų ir įsiklausytų į žodžius. Daug kas galvoja, kad dainuojame tik linksmas dainas ir esame plevėsos „balių muzikantai“. Bet mes taip pat galime būti rimti, o ypač savo asmeniniuose gyvenimuose“, – anksčiau pripažino D. Čižauskas.

Esame vienodi – visi turime silpnybių, visiems pasitaiko nesėkmių, visi taip pat vaikštome ant žemės, bet vis tiek kartais galima pajusti spaudimą iš aplinkos, kad jei esi „žvaigždė“, turi elgtis kitaip.
D. Čižauskas.

Būtent apie tai buvo kalbama ir naujoje dainoje. Pasak grupės, jokia paslaptis, kad dažnai gerbėjai iš savo mėgstamų atlikėjų tikisi per daug, nors jie, kaip sako Donatas, yra visiškai tokie pat žmonės.

„Aš esu paprastas žmogus. Niekada nenoriu, kad kiti mane įsivaizduotų kitokį, nei esu, niekada nebandau savęs pateikti kitaip, nei yra realiame gyvenime. Visi esame vienodi – visi turime silpnybių, visiems pasitaiko nesėkmių, visi taip pat vaikštome ant šios žemės, – kalbėjo jis. – Tačiau vis tiek kartais galima pajusti spaudimą iš aplinkos, kad jei esi žvaigždė, turi elgtis kitaip.“

D. Čižauskas tikino, kad toks spaudimas kartais slėgė pečius. Todėl kūrinyje ir skamba žodžiai: ir aš esu žmogus, neteisk manęs, negi neklydai tu?

„Kai iš tavęs nuolat tikimasi, kad visose situacijose ir gyvenimo atvejuose būsi idealus, pasidaro sunku. Juk mes nė vienas nesame idealus. Dažnai skubame vienas kitam aiškinti, kaip kas turėtų elgtis, tačiau tuomet norisi paklausti: ar to tikiesi tik iš kitų, ar ir pats visada teisingai elgiesi? Bet juk dažniausiai tik kitiems keliame aukštus reikalavimus...“ – jautriai kalbėjo Donatas.

Skubame vienas kitam aiškinti, kaip kas turėtų elgtis, bet norisi paklausti: ar to tikiesi tik iš kitų, ar ir pats visada teisingai elgiesi?
D. Čižauskas.

Mylėjo ne didmiesčių triukšmą, o ramybę

Minėtam kūrinio klipui buvo pasirinkta Donatui ypatinga vieta – jo gimtoji Plungė, kurioje dainininkas su šeima gyveno iki šiol.

„Labai norėjau nufilmuoti klipą savo gimtajame krašte, kad visi pamatytų, kur gyvenu, ką darau, kad esu paprastas žmogus. Man nereikia didmiesčių, aš galiu gyventi, kurti, dalintis savo darbais ir būdamas čia, savo mieste“, – teigė jis.

LNK laidoje „KK2 penktadienis“ dainininkas taip pat pasakojo, kodėl mėgaujasi gyvenimu atokiau nuo didmiesčių šurmulio. Jis džiaugėsi, kad virto daržovių augintoju: nors ūkis nedidelis, jame net sunoko arbūzai.

„Labai lengva ūkininkauti pas uošvį, kuris turi traktorių. Po koncertų norisi užkąst šparaginių pupelių su acteliu, agurkėlių arba agurkų su česnakais. Pradėjau auginti praėjusiais metais, norėjau turėti savo produktų. Tik šie metai nebuvo arbūzų metai, tik keli sunoko“, – rodė arbūzą į studiją atsinešęs Donatas.

Pas uošvius tvenkiny jis augino ir karpius. „Labai skanu išsitraukt šviežią“, – sakė dainininkas.

Šou versle – manipuliacijos ir kaukės

Pristatydamas savo kūrinius Donatas neretai atviraudavo apie šou pasaulį ir tai, kas jame slypi iš tiesų.

„Kalbant apie mus, <...> mes dažnai būname apibūdinami kaip nuoširdūs žemaičiai. Iš pradžių buvo kiek sunkoka suprasti tai, nes naiviai buvome susidarę įspūdį apskritai apie muzikinį pasaulį.

Tačiau dabar tikrai vertiname nuoširdumą, kaip unikalumą. Iš tiesų, užkulisiuose apstu personažų su kaukėmis, kurie dėl vietos po saule, o gal tiksliau – dėl vietos po lempa scenoje, yra pasiruošę bet kam... Ir kai neišvengiamai susiduri su tokio tipo žmonėmis, tai labai vargina. Todėl džiaugiuosi, kad su Karoliu esame vieningos nuomonės ir sutarėme, kad į sceną atėjome tik dėl noro dainuoti, todėl čia būsim tol, kol mūsų klausys nieko neverčiami, nemanipuliuojami klausytojai...“, – yra atviravęs kūrėjas.

Apstu personažų su kaukėmis, kurie dėl vietos po saule, o gal tiksliau – dėl vietos po lempa scenoje, yra pasiruošę bet kam... Ir kai neišvengiamai susiduri su tokio tipo žmonėmis, tai labai vargina.
D. Čižauskas.

Muzikoje – didingi planai ir įvertinimas

Šie metai grupei turėjo būti lemtingi, jie planavo važinėti po Lietuvą su nauju muzikiniu turu, laukė ir didysis koncertas „Žalgirio“ arenoje. Deja, gerbėjai to nebesulauks...

Negana to, Donatas buvo įvertintas ir asmeniškai. Jo kūryba neprasprūdo pro akis lietuviškos muzikos šventės „Aukso Lašas 2022” organizatoriams. Sausį įvyksiančiuose apdovanojimuose D. Čižauskui skirta garbinga nominacija. Kategorijoje „Metų dainų tekstų autorius“ jis varžosi su Inga Jankauskaite, Edgaru Lubiu ir Edgaru Koldaru.

Šios nominacijos nugalėtojas ir visi kiti laureatai paaiškės šių metų sausio 12-ąją dieną.

Lietuvos Balsas

Kūrė hitus, bet asmeninėje kūryboje buvo kuklus

Atlikėjui dainų kūrimas visai nebuvo naujiena – jis pats parašė kone visą grupės „2 Donatai“ repertuarą. Tačiau kai kalba pasisukdavo apie asmeninę kūrybą, Donatas yra pripažinęs, kad savo jėgomis jis taip stipriai nepasitiki.

Muzikantas ilgai kaupėsi ir tik prieš metus pagaliau ryžosi įrašyti pirmąją savo solinę dainą, pavadinimu „Tebūnie“. Dėl šio žingsnio atlikėjas ilgai dvejojo, tačiau galiausiai nusprendė palikti viską klausytojų teismui.

„Šioje dainoje galima atrasti visokiausių prasmių. Ji yra apie sudužusią širdį, bet ne meilės prasme. Mes visi turime svajonių, kurios dažnai mums atrodo neįgyvendinamos. Ir, suabejoję savo jėgomis, mes verčiau nusprendžiame jas paleisti, pamiršti ir siekti kitų tikslų.

Man taip būna su dainų rašymu. Atrodo, rašau rašau kelis mėnesius kokį kūrinį, ir kai viską baigiu, suprantu, kad jis visgi nepasieks klausytojų. Neišdrįsti dainos išleisti“, – atvirai pasakojo D. Čižauskas.

Mes visi turime svajonių, kurios dažnai mums atrodo neįgyvendinamos. Ir, suabejoję savo jėgomis, mes verčiau nusprendžiame jas paleisti, pamiršti ir siekti kitų tikslų.
D. Čižauskas.

„Jau ilgą laiką rašau dainas ir savo grupei, ir kitiems atlikėjams. Tačiau dabar pirmą kartą nusprendžiau sudainuoti vienas ir padaryti viską taip, kaip pats noriu. Ir tik klausytojai nuspręs, ar mano širdis bus sudužusi, ar nesudužusi – kaip kad dainuoju dainoje“, – prieš metus kalbėjo Donatas.

Kūriniui „Tebūnie“ atlikėjas nufilmavo ir žiemišką klipą. Dainininkas tuomet suteikė viltį, kad solinių dainų ateityje gali pasirodyti ir daugiau.

„Šįkart ir muzikos harmonija, ir žodžiai buvo per geri, kad palikčiau dainą stalčiuje. Tačiau vis tiek labai jaudinuosi. Nežinau, kaip klausytojai priims, bet man svarbiausia, kad muzika juos pasiektų. Manau, kad ateityje sulauksite ir daugiau mano kūrybos, tik reikia pagaliau susikaupti ir viską išsitraukti iš stalčiaus“, – viltingai pasakojo D. Čižauskas.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Dalintis
Nuomonės