Dabar V.Grigaravičiaus gyvenimas klostosi sėkmingai, tačiau reikėjo įveikti sunkų etapą, kai po skaudžios eismo nelaimės Skuodo rajone (per kurią girto policijos pareigūno vairuojamas automobilis sutraiškė tris mažamečius berniukus) atsistatydinus iš Lietuvos policijos generalinio komisaro pareigų teko priprasti prie kitokio gyvenimo tempo.

"Labai sunkiai pavyko persiorientuoti į kitokio gyvenimo ritmą. Buvau girdėjęs, kad negalima taip greitai atsipalaiduoti, jog organizmui būtinas fizinis krūvis. Paskui pats įsitikinau, kaip tai pavojinga sveikatai. Atsistatydinęs tris mėnesius visiškai nedirbau. Atrodė, būdavau pailsėjęs, kartais išmiegodavau net po keturiolika valandų per parą, bet būdavo, kad ir tiek miego pasirodydavo per maža. Organizmas tarsi norėjo atsigriebti už ilgas įtempto darbo valandas. Tada atsirado kitų problemų - pradėjo šokinėti kraujospūdis, širdis priminė apie save“, - pasakoja buvęs pareigūnas.

Teko konsultuotis su medikais. Gydytojai V.Grigaravičių nuramino, esą tai normalūs reiškiniai po ilgą laiką trukusio stresų perpildyto gyvenimo. Taip ir turi būti, pamažu viskas susidėlios.

"Taip ir buvo. Dabar jaučiuosi gerai, sportuoju. Anksčiau pavykdavo tik pripuolus skirti tam laiko, o dabar stengiuosi kiekvieną dieną pasimankštinti", - sako V.Grigaravičius.

Sunkų pereinamąjį laikotarpį reikėjo ištverti ir visai buvusio generalinio komisaro šeimai. Namiškiai visada jį palaikydavo ir suprasdavo, nors kartais būdavo apmaudu dėl tendencingo įvykių interpretavimo.

Ko labiausiai gaila palikus generalinio komisaro postą? "Nebaigtų darbų, kolektyvo. Ypač dabar, kai yra reali galimybė pakelti policijos autoritetą į kur kas aukštesnį lygį. Beje, tai ir daroma", - pareiškia įsitikinimą V.Grigaravičius. Jis mano, kad policijos pareigūnų autoritetas visuomenės akyse bus vertas pagarbos.

Dabar uždirba daugiau

Trečias mėnuo V.Grigaravičius vadovauja "AS Double Invest" bendrovei, teikiančiai konsultacines paslaugas, susijusias su asmens, šeimos, turto ir verslo sauga. "Nauju darbu esu patenkintas, jis įdomus, be to, turi labai daug sąsajų su tuo darbu, kurį daugiau kaip trisdešimt metų dirbau policijoje. Tai susiję su privačia detektyvine veikla, seklio darbu ir analitika, verslu ir ekonomika. Susipažįstu su šių reiškinių giluminiais procesais. Tobulėju ir plečiu akiratį", - dalijasi mintimis apie naują darbą V.Grigaravičius.

Anot alytiškio, pagalbos į "AS Double Invest" kreipiasi žmonės iš visos Lietuvos, nors bendrovė jokių reklaminių akcijų ir nerengė. "Mes laikomės tokios taktikos - kam reikia mūsų pagalbos, tas ir sužino, ir suranda", - neabejoja didelę praktinio darbo patirtį sukaupęs vyriškis.

Vieno šalies kampelio gyventojai prašo padėti surasti prapuolusius skolininkus, iš kito kviečiasi į pagalbą, nes jaučiasi stebimi ir sekami. Vieni klientai patys atvažiuoja į Alytų ir iškloja savo bėdas, pas kitus važiuoja V.Grigaravičius. Nelygu, kokios negandos žmogų užpuola.

"Nebėra nuolatinės nervinės įtampos, kontaktų su politikais. Nebeliko veiksnių, kurie sukeltų stresą, nes dirbant policijoje pasitaikydavo nemalonių situacijų, tekdavo važiuoti į Seimo komitetus, aiškintis", - netolimą praeitį prisimena V.Grigaravičius.

Dabar jis darbą susiplanuoja taip, kad laiko liktų poilsiui, pomėgiams. Tačiau prisipažįsta: darbo diena beveik nesutrumpėjo. "Jaučiu malonumą įsitraukdamas į darbą, man įdomu, be to, yra ir daug nežinomų dalykų, daug ką atrandu verslo srityje", - ilgos darbo dienos priežastį atskleidė buvęs pareigūnas.

Pagrindinis V.Grigaravičiaus darbo principas paprastas: jeigu gerai dirbsi, uždirbsi ir atlyginimui, ir bendrovės materialinei bazei stiprinti, jei tingėsi - nieko neturėsi. Alytiškis neslepia, kad privačiame versle jo atlyginimas didesnis už tą, kurį gaudavo policijoje, o darbas daug ramesnis.

Gatvėje atpažįsta

Ar, pasitraukus iš aukštų pareigų, nepradingo kai kurie draugai? "Pajutau, kas bendravo formaliai, dėl einamų pareigų. Jie pasitraukė, nes tokiems, jei nesi vadovas, bendrauti su tavimi nebūtina. Tačiau tokių nedaug", - nė kiek nenusimena tokius "draugus" praradęs V.Grigaravičius.

Anot buvusio policijos autoriteto, paprasti žmonės kaip anksčiau, taip ir dabar pripažįsta. Ir skambina, ir gatvėje užkalbina, o kartais mandagiai pasitikslinę, ar jis tas pats V.Grigaravičius, pakviečia išgerti kavos. "Visiškai nejaučiu, kad žmonės būtų nuo manęs nusigręžę, kai atsistatydinau iš generalinio komisaro pareigų", - džiaugiasi alytiškis.

Neseniai į susitikimą jį pakvietė Alytaus pagyvenusių žmonių asociacija. Buvęs policijos vadovas liko sujaudintas - alytiškių prisirinko pilnutėlė salė, kai kurie net stovėjo. "Sulaukiau daug klausimų, labai šiltai bendravome. Tokių dalykų už pinigus nenusipirksi. Nors kai kurie politikai sakydavo, kad aš, užuot dirbęs, užsiimu "piaro" kūrimu, savo įvaizdžio tobulinimu. Jeigu populiarumas būtų buvęs perkamas, kartu su atsistatydinimu jis būtų išnykęs", - neabejoja populiarumu daugelį politikų nurungęs alytiškis.

Bendravimas su buvusiais kolegomis taip pat išliko. Dabar draugėn suveda tie patys pomėgiai - medžioklė, žūklė, knyga, kartais paprasčiausias buvimas gamtoje.

Anot V.Grigaravičiaus, reta diena praeina, kad nesulauktų skambučio iš buvusių kolegų. Kartais pasitaria, kartais pasiguodžia, kartais šiaip pasikalba.

"Statutinėje organizacijoje, jei pats buvai žmogus, nebuvai kirvis, šilti, draugiški ryšiai išlieka visam laikui. Jei kolektyve buvai tarsi svetimkūnis, abejingas kitų bėdoms, į kolegas žiūrėjai tik formaliai, tokių išėjusiųjų iš tarnybos niekas ir neprisimena", - įsitikinęs V.Grigaravičius.

Su buvusiais kolegomis iš Alytaus V.Grigaravičius ir anksčiau stengėsi nenutraukti santykių, palaiko juos ir dabar. Įstojo į Alytaus buvusių komisarų klubą ir aktyviai dalyvauja jo veikloje.

Politika nevilioja

Kalbos apie tai, jog atėjus rudeniui buvęs generalinis komisaras pasiners į politiką ir vėl išvažiuos iš Alytaus, V.Grigaravičiui ne naujiena, jas girdi nuolat.

Anot buvusio policijos vadovo, vieni kalba, kad su viena partija eis į Seimą, kiti - su kita, treti prabilo, jog ruošiasi dalyvauti prezidento rinkimuose, nes populiarumo reitingai labai aukšti.

"Girdžiu įvairiausių kalbų, įvairiausių perspėjimų. Vienos jėgos bijo, kad eičiau į politiką, kitos priešingai - siūlo. Tačiau politika manęs netraukia. Dar dirbdamas generaliniu komisaru pasakiau, jog į politiką eiti neplanuoju ir tolesniuose planuose tokio žingsnio žengimas nenumatytas. Noriu gyventi kaip paprastas žmogus savo malonumui, gaudamas normalų atlyginimą, susikurti materialinę šeimos bazę, padėti sūnums", - tvirtina politikų simpatiją ir antipatiją pelnęs alytiškis.

V.Grigaravičius sako žinąs, jog kai kurios jėgos, bijodamos, kad jis gali dalyvauti Seimo rinkimuose, inicijuoja negražių straipsnių rašymą, dėlioja kažkokias istorijas.

"Viena vertus, neturiu galimybės tokius dalykus neigti, antra - net nenoriu. Tegul rašo, jei bus reikalas, patikrins faktus ir įvertins. Visiškai nesijaudinu, tokie yra metodai. Žinau, kad artimiausiu metu turi pasirodyti dar trys panašūs neigiami straipsniai apie neva mano padarytas klaidas, neūkiškumą, statybas, ginklų pirkimą. Kažkas turi norą apie mane suformuoti neigiamą visuomenės nuomonę. Ramiai žiūriu į visus tokius dalykus, tai - žmonių sąžinės reikalas", - nesijaudina V.Grigaravičius.

Šerloko Holmso pypkė

Šiame likimo vingyje V.Grigaravičius labiausiai džiaugiasi galimybe gerokai daugiau laiko praleisti su šeima. "Nebebijau, kad atšauks iš atostogų, kad jų išeisiu, jei ministras išleis. Dabar esu pats sau šeimininkas, galiu mėgautis laisvu gyvenimu", - džiaugiasi V.Grigaravičius.

Su žmona Jolanta mielai lankosi teatruose, keliauja. Gražių įspūdžių paliko kelionė į Londoną. Čia V.Grigaravičius įgyvendino seną svajonę - aplankė Šerloko Holmso muziejų. "Turiu pasaulyje populiariausio detektyvo vizitinę kortelę, pypkę, kepurę, lupą, biustą. Karnavale jau galėčiau dalyvauti", - juokauja buvęs generalinis komisaras. Artimiausi vasaros planai - su draugais plaukti plaustu Nerimi, o rudenį vėl keliauti į Londoną.

Kai norisi ramesnio poilsio, V.Grigaravičius ima į rankas knygą. "Skaitau pačią įvairiausią literatūrą - ir verslo knygas, ir grožinę, ir spaudą. Patinka istorinės knygos, apie mafiją", - pasakoja alytiškis.

Dar vienas V.Grigaravičiaus pomėgis - kompiuteriniai žaidimai. Tačiau jiems vis labiau gaila skirti laiko. Dabar dažniausiai prie jų prisėda kaip šešiamečio anūko Manto konsultantas. "Žaidžia jis, o aš turiu būtinai sėdėti šalia ir patarinėti", - mielai tenkinasi anūko patarėjo pareigomis V.Grigaravičius.