Prezidentu buvo dukart

Gimtadienį minintis V. Adamkus gimė 1926 metų lapkričio 3 dieną Kaune tarnautojų šeimoje. Lankė Jono Jablonskio pradžios mokyklą, mokėsi Kauno „Aušros“ gimnazijoje. Karo metais dalyvavo rezistencinėje veikloje. 1944-ųjų liepos mėnesį su tėvais pasitraukė į Vokietiją, kur baigė lietuvių gimnaziją, studijavo Miuncheno universitete, Gamtos fakultete. 1949 metais atvyko į JAV.

Čia dirbo darbininku automobilių dalių gamykloje Čikagoje, vėliau – braižytoju vienoje inžinerijos firmoje. 1960-aisiais baigė Ilinojaus technologijos institutą, įgijo statybų inžinieriaus specialybę. Gyvendamas Jungtinėse Valstijose, jis rengė protesto prieš Lietuvos okupaciją akcijas, organizavo įvairias peticijas. 1961-64 metais buvo Amerikos lietuvių bendruomenės tarybos (LB) narys, Centro valdybos vicepirmininkas, Amerikos lietuvių tarybos (ALT) narys.

1993 metais V. Adamkus buvo kandidato į Lietuvos prezidentus Stasio Lozoraičio rinkimų kampanijos vadovas, bet S. Lozoraitis tuomet pralaimėjo Algirdui Brazauskui. 1996 metais aktyviai dalyvavo Lietuvos Seimo rinkimų kampanijoje, o 1998 metais buvo išrinktas Lietuvos prezidentu.

Šalies vadovo pareigas jis pradėjo eiti 1998 metų vasario 26 dieną. 2002 metais V. Adamkus iškėlė savo kandidatūrą antrai kadencijai, tačiau antrajame rinkimų ture pralaimėjo Rolandui Paksui. Vis dėlto 2004 metais Seimui R. Paksą pašalinus iš prezidento pareigų apkaltos proceso tvarka, V. Adamkus dar kartą iškėlė kandidatūrą ir rinkimus laimėjo.

Didžiausias gyvenimo ramstis – žmona Alma

Adamkai Antrojo pasaulinio karo metais susipažino išeivijoje, lietuvių gimnazijoje, veikusioje Vokietijos Eichštato mieste, kur V. Adamkus mokėsi lietuvių kalbos. Užsimezgusiai draugystei rutuliotis nesukliudė ir persikėlimas į Jungtinės Amerikos Valstijas, kur jiedu 1951-ais metais ir sumainė žiedus.

„Prisipažinsiu, tada, kai ją pamačiau gimnazijoje, sukirbėjo slapta mintis, kad jeigu jau kada vesčiau, tai tik tokią merginą kaip Alma. Ji visada išsiskyrė geru skoniu, elegancija, kultūra. Taip buvo ir jaunystėje, ir dabar“, – knygoje „Alma“ buvo cituojamas V. Adamkaus pasisakymas.

„Santuoka – ne pyragas: pagal receptą neiškepsi. Svarbiausias dalykas yra pasitikėjimas ir pagalba vienas kitam. Man atrodo, jei myli žmogų, pirmiausia galvoji ne apie save, o apie jį. Vyras tampa geriausiu tavo draugu. Santaika, pagarba vienas kitam – tai meilės dalis“, – žurnalui „Moteris“ yra teigusi A. Adamkienė.

Tuo metu santykių tema niekada pernelyg neatviravęs V. Adamkus auksinių vestuvių minėjimo metu prasitarė, kad jų vestuvių diena jam – įsimintiniausia visais požiūriais rugsėjo pirmoji. Kaip labiausiai įstrigusį atmintin įvykį jis pažymėjo ant nugaros nuvirtusį fotografą tuo metu, kada ką tik sutuokti Adamkai ėjo nuo altoriaus.

„Visa kita buvo kaip sapne“, – yra sakęs V. Adamkus.

Adamkų pora Lietuvoje laikoma tikru elegancijos etalonu. Tiesa, kiek anksčiau pati A. Adamkienė stiliaus tikino nesureikšminanti ir daugiau dėmesio norinti skirti labdaringai veiklai. Nuo 1998-ųjų iki 2009-ųjų jų šeima gyveno išties intensyviai – pirmosios šalies ponios pareigas šalia savo vyro A. Adamkienė ėjo net dvi kadencijas.

„Ir dar dabar prezidentas į ponią Almą žiūri įsimylėjusiomis akimis“, – yra sakiusi fotografė Džoja Gunda Barysaitė, kuri garsiąją porą įvairiomis progomis fiksavo bene dešimtmetį.

Poros gyvenimo akimirkas galite pamatyti čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)