Šokių projekto premjerą komentavo labai daug žmonių. Savo sutrumpintą nuomonę apie šokių projekto premjerą išreiškiau ir aš. Kai kas ją suprato klaidingai.

Projekto ir visų jo prodiuserių sukurptų skandalų aš nesmerkiu ir netgi jais nesipiktinu. Kaip nesipiktinu pupytėmis. Kaip nesipiktinu pagražintų reklamų gausa TV etery. Kaip nesipiktinu pramoginiais info šou, kurių įžiebti skandalai užsidega ir užgęsta kaip pernykštės pigios kiniškos Kalėdų lemputės.

Nesipiktinu, nes nematau prasmės. Esu laisvas žmogus ir jei tą vakarą noriu žiūrėti televizorių, o mano pasirinktas kanalas manęs nedžiugina, bet kada galiu įsijungti vieną iš daugelio kitų kanalų.

Daug kas piktinasi, jog tos baisios programos žaloja mūsų vaikų raidą ir mąstyseną. Nė velnio, tėveliai. Nepainiokime savo pavydo atsidūrusiems dėmesio centre (nesvarbu, kad neretai jų galvose vien tik smala) su rūpesčiu savo palikuonimis. Kaip jau esu sakiusi, vaikai yra tėvų, o ne televizoriaus ar interneto, veidrodis. Ir jei jūsų dukra užsimanė plaukus įmerkt į peroksidą, o sūnus kiemo draugus vadina kiaunėm ir urodais, tai – jūsų kaltė. Jeigu vaikas neskiria juodo nuo balto, tai – jūsų kaltė. Na, bet apie tai jau rašiau.

Grįžkime prie žiūrovų. Kodėl piktinasi jie? Juk jie visi žiūri tik History, BBC ir Discovery. Juk jiems visiems pigūs lietuviški projektai neįdomūs. Juk jie visi nežino, kas yra Šalčiūtė, Martinėlė ir Raulis.

Melas. Visa tai – melas. Sau ir kitiems. Reitingai – ne kokio trečioko iš akies surašyti skaičiukai. Tai yra realius TV žiūrovų poreikius ir interesus atspindintys duomenys. O jie rodo tai, kad didžioji dalis žiūri ir kaifuoja nuo riksmų, keiksmų, dramų ir intrigų. Taigi televizija, kaip ir valdžia, tiesiog privalo tenkinti žiūrovų interesus. Ir teisingai televizijos kūrėjai elgiasi – blogi jie būtų, jei ignoruotų savo žiūrovų norus.

Štai jums pavyzdys. Kai daugelis piktinosi padorumo ribas peržengiančiu šou „Šok su manimi“, nacionalinis kanalas tuo pat metu rodė kokybišką ir įdomų muzikinį projektą „Auksinis balsas“, kuriame pasirodo IŠ TIKRŲJŲ talentingi žmonės. Jie IŠ TIKRŲJŲ dainuoja. Jie IŠ TIKRŲJŲ yra asmenybės. Deja, skaičiai rodo, jog minėtasis projektas pritraukė nelyginant mažesnę auditoriją nei plačiai nuskambėjęs šokių projektas. Tai apie ką mes kalbam?

„Šok su manimi“, „KK2“, „VIRAL‘as“ ir daug kitų panašaus kolorito projektų nedaro nieko blogo, kaip kad maitina visuomenę tuo, ko jie pageidauja. Pateikia tai, ką išsirenki žiūrėti, kaip išsirenki ką valgyti iš restorano meniu.

Aš turiu savo nuomonę apie šias ir kitas laidas – jose pigumas ir beskonybė iš tiesų neretai liejasi per kraštus, dažni tų laidų herojai – tikrai sutrikę, pasimetę, keisti žmonės, bet bet bet... Dauguma juos nori matyti. Mėgautis jų kvailumu, įžūlumu, keistumu.

Televizija yra verslas, kaip ir bet kuris kitas. Kaip prekybos centrai savo pirkėjams nesiūlo to, ko jie neperka, taip ir komercinės televizijos nesiūlo to, ko nežiūri dauguma žiūrovų.

Nori nupigintos dešros ar akcijinio batono, eini į kelių šimtų kvadratinių dydžio prekybcentrį. Nori prancūziško sūrio ar rinktinio vyno, keliauji i gourmet parduotuvėlę. Tikriausiai nereikia aiškinti, kad panašiu principu TV kanalais keliauja skirtingo išsilavinimo ir mentaliteto žiūrovai.

Mielieji žmonės, jei jūs tikrai norite, kad didžiausių televizijų eteryje nebeliktų bulvaru ir skandalais pulsuojančių laidų, viskas yra labai paprasta. Jūs tiesiog jų nežiūrėkite, o televizijų vadovybės, atsižvelgdamos į auditorijos poreikius atspindinčius reitingus, tikrai labai greitai išims tas laidas iš tinklelio. Garantuoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (238)