Įtemptas televizijų varžymasis tarpusavyje privertė prabilti TV3 Žinių vyr. redaktorių, kuris socialiniame tinkle pasidalino įrašu, sukėlusiu diskusijas muzikantų ir muzikos apdovanojimus rengiančių organizatorių tarpe.

Minėtame įraše teigiama, kad LNK specialiai savo eteryje paleido „Aukso lašas“ apdovanojimus, kuomet tuo pačiu metu vyko M.A.M.A ceremonija, siekiant pelnyti auditorijos simpatijas. TV3 atstovas neslėpė apmaudo, kad konkurentai galimai žaidžia pagal nešvarias taisykles, kelia intrigas, o muzikantai net gauna nurodymus, jog esą norint būti LNK dalimi, kitur nereikėtų kišti nosies – įskaitant net ir pasirodymą M.A.M.A apdovanojimuose, kuriuos transliuoja TV3.

Radijo stoties „Lietus“ vadovas: elgiamasi neetiškai

Į tokį socialiniame tinkle pasirodžiusį įrašą sureagavo ne tik dainininkai, bet ir kiti muzikos versle dirbantys žmonės. Savo nuomone apie TV3 Žinių vyr. redaktoriaus įrašą taip pat pasidalijo radijo stoties „Lietus“ vadovas Gintaras Zdebskis.

„TV3 žinių bosas Sigitas Babilius, neatlaikęs TV3 muzikinio kūdikio M.A.M.A pozicijų kritimo žemyn, savo paskyroje pažėrė visą eilę š, kuriuo bando tepti kitus, bet kuris yra jo paties ir Co produktas. Siguti, sveikinu apsimelavus: muzikos apdovanojimai „Aukso lašas“ yra ne LNK apdovanojimai, bet radijo stoties kūdikis. LNK nei filmuoja, nei montuoja, tik transliuoja. Visą darbą atlieka „Lietus“, t.y. asmeniškai aš ir komanda. Noriu priminti, kad ne TV3 sugalvojo muzikinius apdovanojimus Lietuvoje, bet dar prieš kelis dešimtmečius būtent radijo stotys, tačiau tu tuo metu sėdėjai kitose, ne šou verslo struktūrose, gali ir nežinoti.

Tavo vietoje patylėčiau apie kopijavimą ir kitus neetiškus dalykus. Vadinat save šviesos nešėjais, bet juk patys pernai savo M.A.M.A apdovanojimuose galimai konkurentus išvadinot porno apdovanojimais su konkrečiais vardais ir pavardėmis, kas iš esmės yra žemiau plintuso. Negi kritot iki tokio lygio, kad tam net reikėjo rašyti scenarijų? Tą patį padarėte ir šiemet. Ir po to vebleni, kad jus kopijuoja? Kiek buvo bendrų pasikartojančių pasirodymų ir kiek neatėjo atsiimti jūsų žvaigždės?

„Lietaus“ apdovanojimai yra išskirtinai tai, ką transliuoja radijas ir balsuoja radijo klausytojai, kur čia konkurencija su jūsų „šviesios ateities muzika“? Ar apmaudu, kad TV su savo pajėgomis pralaimi radijui? Išgerkite raminamųjų, rinkoje viešpatauja taika ir galimybė kuo daugiau autorių bei atlikėjų išvysti plačiąją auditoriją“, – rašė radijo stoties vadovas.

G. Zdebskis savo įraše taip pat pridūrė: „Apie piktdžiugą ir intrigas geriausiai iliustracija tai, kad visą vakarą sulaukiama itin neskoningų najiezdų ant Donato Montvydo. Ar tik ne už tai, kad jis yra konkurencinės TV veidas, kurios „Vaikų balsas“ sėkmingai daužo jūsų žvaigždyno „X Faktorių“ ir Inetos Stasiulytės demaršas apie psichologinę pagalbą nelaimėjusiems, skirtą iš esmės vienam asmeniui?“.

Gintaras Zdebskis

DELFI susisiekus su G. Zdebskiu, šis patikino, kad esama situacija jam nėra maloni, juolab, kai neseniai jis draugiškai dėkojo M.A.M.A organizatoriams už kuriamas tradicijas lietuviškos muzikos padangėje.

„Tai melas ir faktų iškraipymas. Nėra net ko slėpti. Įraše prieš tai aš dėkojau M.A.M.A už indėlį muzikoje. Nepaisant to, jie nuolatos važiuoja ant atlikėjų ir kitų žmonių“, – stebėjosi jis.

„Tiesą sakant, visko tame įraše tikrai dar ir neparašiau. Yra ir dar įdomesnių detalių. Pavyzdžiui, neegzistuoja nė vienas atlikėjas, kuriam būtų draudžiama eiti į M.A.M.A renginį vien dėl to, kad jie būtų „Lietuje“. Nėra nė vieno tokio, kuriam būtų draudžiama, nes aš apskritai esu už rinką, pats esu autorius ir noriu, kad ši rinka įgautų savo svorį, o atlikėjams visada sakau, kad jie gali dalyvauti visuose apdovanojimuose, kur jie tik nori. Juk jie tam ir dirba, kad gautų ne vieną statulėlę, o ir daugiau. Dainininkai tą puikiai žino. Tiesa, iš TV3 ir M.A.M.A organizatorių pusės yra dedami įvairiausių suvaržymai“, – DELFI tikino pašnekovas.

Anot radijo stoties vadovo, jis neketina kištis į kovą tarp skirtingų muzikos apdovanojimų, tačiau konkurencija televizijose jam atrodo visiškai įprastas dalykas.

„Televizijų kova, konkurencija man atrodo gana normalu, tačiau, deja, matau, kad priešinga pusė naudoja neetiškus dalykus. Mes esame radijo apdovanojimai ir kovoti su M.A.M.A ar kitais apdovanojimais mes nesiekiame. Mūsų scenoje pasirodo mūsų transliuojami, mūsų klausytojų palaikomi muzikantai – apdovanojimai yra mūsų duoklė jiems. Gink, Dieve, mes tikrai nekovojame su niekuo, mes tiesiog apdovanojame savo dainininkus“, – tikino G. Zdebskis.

LNK atstovas spaudai: nepriimame mestų kaltinimų

Dėl susidariusios situacijos ir užvirusių diskusijų DELFI susisiekė ir su LNK atstovu žiniasklaidai. Pasiteiravus, ar televizijoms vienu metu paleisti panašų turinį yra gana įprasta praktika, Gediminas Malaškevičius patikino, kad tai išties yra gana normalu.

„Nesureikšminame konkurentų nepasitenkinimo ir nepriimame S. Babiliaus mestų kaltinimų. Televizijos kanalai visame pasaulyje naudoja skirtingas tinklelio programavimo strategijas – kartais serialas konkuruoja su serialu, filmas – su filmu, muzikiniu šou – su muzikiniu šou, o kartais – filmas su muzikiniu šou, o serialas – su žiniomis. Ir tik žiūrovai yra teisėjai šioje kovoje už jų dėmesį. Kartais pasiteisina viena idėja, kartais kita, bet labiausi laimi žiūrovas, kuris gali rinktis“, – pabrėžė pašnekovas.

„Tik atkreipsiu dėmesį ir pabrėšiu, kad mes neketiname komentuoti kolegų pasisakymų, nes konkurentų mes nekaltiname už nesėkmes. Dar norėčiau atkreipti dėmesį, kad LNK yra „Auksinio lašo“ transliuotojas, o apdovanojimų autorius ir rengėjas – radijo stotis „Lietus“, – pridūrė jis.

Pasiteiravus, kaip vertinami gana apylygiai žiūrimumo rezultatai, G. Malaškevičius tikino, kad LNK stengiasi koncentruotis ne į vieną, o į kelis gerus rezultatus.

„Lietuviškos muzikos apdovanojimų tradiciją LNK eteryje radijo stotis „Lietus“ pradėjo praėjusiais metais, pirmasis „Aukso lašas“ žiūrimumu šiek tiek nusileido M.A.M.A apdovanojimams. Televizijos žiūrovai turi savo įpročius, todėl tradicijoms prigyti reikia laiko. Šiemet „Aukso lašas“ turėjo jau didesnę žiūrovų auditoriją ir žiūrovų dalis buvo didesnė už M.A.M.A. Šiemet šį renginį reitingais aplenkė ir LNK kartu su žurnalu „Žmonės“ rengiami apdovanojimai „Žmonės 2019“. Gali būti, kad konkurentus erzina ir faktas, jog „X faktorius“ pralaimi kovą dėl žiūrovų dėmesio su nauju muzikiniu šou „Lietuvos balsas. Vaikai“, – svarstė jis.

Daug diskusijų sulaukusiame įraše taip pat skelbiama, kad LNK yra „piktdžiugiški“ ir „siekiantys intrigų“, todėl galimai neleidžia eterio žvaigždėms dalyvauti kitose televizijose, tačiau su tokiais mestais kaltinimais LNK atstovas nesutinka.

„LNK netaiko apribojimų savo kanalo televizijos laidų vedėjams ir yra atvira. Iš pastarųjų pavyzdžių – Rūta Mikelkevičiūtė neseniai dalyvavo LRT laidoje „Dienos tema“ su Indre Makaraityte. „Lietuvos balsas. Vaikai“ mokytoja Monika Marija Paulauskaitė dalyvauja LRT vykdomoje „Eurovizijos“ atrankoje. LNK ir žurnalo „Žmonės“ rengiamuose apdovanojimuose „X faktoriaus“ teisėja Justė Arlauskaitė – Jazzu yra išrinkta metų atlikėja, o mylimiausiu TV laidų vedėju – TV3 laidų vedėjas Justinas Jankevičius. Šiemetiniuose tiesioginiuose LNK rengtuose apdovanojimuose „Žmonės 2019“, kurie irgi buvo žiūrimesni nei „M.A.M.A.“, šou „X faktorius“ nugalėtoja Monique dainavo su „Lietuvos balso. Vaikai“ mokytoju Mantu Jankavičiumi. Toks pavyzdys labiausiai griauna mitus apie „nurodymus“ ar „grasinimus“, – DELFI kalbėjo G. Malaškevičius.

M.A.M.A pirmininkas: esu girdėjęs, kad kitos televizijos veidai buvo prašomi nesirodyti ant M.A.M.A kilimo

DELFI dėl užvirusių kalbų susisiekė ir su vienu iš M.A.M.A organizatorių. M. Tyla prisipažino, kad dar nespėjo perskaityti ir įvertinti situacijos, tačiau kivirčai socialiniuose tinkluose jo nestebina.

„Tiesą sakant nemačiau nei vieno iš minimų įrašų, o tai, kad dėl žiūrovų dėmesio kovoja televizijos – faktas. Nepaisant to, mes kovos nematome, mes esame muzikos apdovanojimai, kurie koncentruojasi į naują, šiuolaikišką, ateities ir šiek tiek praeities muziką. Tuo tarpu radijo stoties „Lietus“ apdovanojimai „Aukso lašas“ yra komercinės radijo stoties savireklamos renginys. Todėl net nežinau, ką bepridurti. Ne paslaptis, kad tie apdovanojimai buvo rodomi tuo pačiu metu ir kodėl tai buvo daroma. Ar tai gerai muzikiniam pasauliui? Atsakysiu kaip vadybininkas – taip, gerai, kad yra kuo daugiau apdovanojimų. Ar gerai, kad jie yra rodomi vienu metu? Manau, kad dėl to pralošia ir vieni, ir kiti. Šiuo atveju labiausiai nukenčia muzikantai ir atlikėjai, nes juos galėtų matyti dar didesnis kiekis žmonių, tačiau kai du kanalai dalija muzikos apdovanojimus vienu metu – deja, mato tiek, kiek mato“, – pasakoja jis.

M. Tyla prabrėžė, kad M.A.M.A apdovanojimai kiekvienais metais stengiasi tobulėti ir žiūrovams bei klausytojams pristatyti tai, kas naujausia.

„Anksčiau buvo „Radiocentro“ apdovanojimai, „Bravo“ apdovanojimai, o dabar yra ir kitų. Tik pasikartosiu, bet radijo stoties apdovanojimai yra savireklama. Kiek juose yra naujoviškumo? Aš nežinau, negaliu teigti. Čia jau priklauso nuo jų formato. Bet mes, M.A.M.A, jau nuo pradžių sakėme, kad nešame šiuolaikišką žinutę, jog norime visus supažindinti su naujausia muzika ir ją ištransliuoti. Šiais metais mes puikiai matėme ir girdėjome naujus atlikėjus, kurie šauniai pasirodė. O kas liečia reitingus – visi juos traukia į savo pusę“, – kalbėjo žinomas prodiuseris.

„Su visa pagarba konkurentams, jų transliuotas turinys yra praeities, vestuvių, balių muzika. Tiesa, jos tikrai negalime išbraukti, ji yra mūsų gyvenime ir tokios muzikos mes negalime ignoruoti. Viskas tvarkoje, tai yra visų mūsų dalis, tačiau seni žmonės anksčiau ar vėliau iškeliauja, jie sensta“, – pridūrė jis.

Tiesa, „Metų muzikos apdovanojimų“ asociacijos pirmininkas pabrėžia, kad pirmąjį žingsnį šioje diskusijoje žengė ne minimas TV3 Žinių vyr. redaktorius, o radijo stoties „Lietus“ vadovas, kuris paskelbė televizijų reitingus, juos patraukdamas savon pusėn.

„G. Zdebskis jau vakar žengė savąjį žingsnį, šiandien jau S. Babilius ir kiti į tai atkreipė dėmesį. Juk ne šiaip sau atsirado tokie dalykai. Praėjusias metais taip pat buvo panaši situacija, tik mes nekreipėme į tai dėmesio“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasiteiravus, ar yra tie minėtieji grasinimai ar bent patarimai, susiję su televizijos kanalų kova, kuomet eterio žvaigždėms nėra leidžiama ar bent nėra patariama eiti į konkurentų televizijoje organizuojamus muzikos apdovanojimus iš tiesų egzistuoja, M. Tyla tikina, kad tokių kalbų jam yra tekę girdėti.

„M.A.M.A nominantai, muzikantai tikrai gali dalyvauti „Aukso laše“, jei tik norima. O kodėl ne? Deja, pastebėta, kad kai kurie atlikėjai, kurie pasirenka dalyvauti ir M.A.M.A, ir „Aukso lašo“ apdovanojimuose, kai kurioje radijo stotyje nustoja groti jų muzika. Šiemet tokių sutapimų dar nepastebėta. Tikrai nėra jokių griežtų taisyklių šiuo klausimu. Kiekvieno atlikėjo pasirinkimas, kur dalyvauti. Tiesa, čia jau vyksta kova tarp to, kam tu nori groti – ar senai publikai, ar šiuolaikiškai. Nieko blogo tame nematau. Jei kalbėčiau, kaip muzikos vadybininkas, siūlyčiau groti ir ten, ir ten – žinoma, jei yra kviečiama. Tačiau kas liečia televizijų veidus ir ar juos varžo kokie nors apribojimai, atsakyti negaliu. Į tai tegali atsakyti televizijos. Esu girdėjęs, kad kitos televizijos veidai buvo prašomi nesirodyti ant raudonojo M.A.M.A kilimo. Ar tai yra tiesa? Negaliu teigti, tačiau tokių kalbų girdėti teko. Nepaisant to, mes į tai didelio dėmesio nekreipiame. Tegul kovoja, kas to nori, mes to daryti tikrai nenorime“, – pabrėžė jis.

TV3 atstovė žiniasklaidai: nesikišame į atskirų žmonių diskusijas

Antradienį išplatintame pranešime spaudai buvo rašoma, kad M.A.M.A yra nepralenkiamas renginys, kuris ne tik suburia 10 tūkstančių žiūrovų į Kauno „Žalgirio“ areną, bet ir sudomina didžiausią televizijos žiūrovų auditoriją.

„Šis metas – praeitų metų apžvalga ir įvertinimas, vyksta daug įvairių renginių ir apdovanojimų. Bet svarbiausias ir didžiausias muzikinis metų renginys yra M.A.M.A, tai įrodo žiūrimumo skaičiai. Be to, šis renginys aprėpė žymiai daugiau nei tik praėjusius metus – buvo pagerbta šlovinga muzikos praeitis, parodytos ryškiausios šiandienos žvaigždės ir dar tik beįsižiebiantys nauji talentai. Džiaugiamės turėję galimybę parodyti savo žiūrovams tiesioginę renginio transliaciją – jie galėjo pajausti tą atmosferą, pamatyti tą vaizdą, kurį matė ir arenoje buvę žiūrovai. Tiesioginis eteris visada yra rizikingesnis nei paruoštas įrašas, bet suteikia tikroviškumo įspūdį, žiūrovai gali pasijausti šventės dalimi, o ne tik stebėtojais“, – spaudos pranešime sakė TV3 kūrybos direktorius Arvydas Rimas.

„Akivaizdu, kad Lietuvos muzikos scena nėra sustabarėjusi. Atsiranda naujos žvaigždės, kurios po metų kitų rinks arenas. M.A.M.A nebijo naujovių, rodo, kas bus artimoje ateityje. O žmonėms tai yra įdomu“, – kolegai antrino transliacijos prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas.

TV3 Žinių vyr. redaktorius, kurio įrašas socialiniuose tinkluose įplieskė aštrias diskusijas, situaciją komentuoti atsisakė. Kiek vėliau su DELFI susisiekė TV3 atstovė žiniasklaidai Asta Brazaitienė, kuri taip pat patikino, kad televizija komentuoti užvirusių atskirų asmenų diskusijų neketina.

„Visa tai pasakoja atskiri žmonės, o mes, kaip įmonė, nepuolame į tai stipriai reaguoti“, – kalbėjo A. Brazatienė ir pasiūlė atkreipti dėmesį į naujausius reitingus.

M.A.M.A raudonasis kilimas:

M.A.M.A apdovanojimų akimirkos:

„Aukso lašas“ apdovanojimų akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)