„Pirmiausia ketinu statyti, sutvarkyti aplinką. Padaryti dvarą naudojamą. Čia truputį daug laiko užtruks. O daryti ką yra daug visokių minčių, žiūrėsim. Bet dar ne tas etapas, kad galvočiau apie verslą. Pradžioje norėtųsi, kad toks gražus objektas gyventų, o ne merdėtų“, – DELFI kalbėjo Ugnius, vos pasklidus žiniai, jog jis tapo Lentvario dvaro savininku.

Pradėjęs tvarkymosi darbus U. Kiguolis susirėmė su nemalonia realybe: šiukšlės, švirkštai ir nepageidaujami asmenys. „Noriu nuoširdziai užjausti Lentvariečius. Nežinau, kodėl ir kas taip „davedė“ šį miestelį, kodėl valdžia nesusitvarko, arba tiesiog nesitvarko su padėtimi jame, bet kas savaitę dešimtimis rankioti aplink dvarą švirkštus, pastoviai saugoti jį nuo įsilaužimų, yra didelis iššūkis. Jūs gyvenate tarp visiškų „dalbajobų“ ir „degradų“, kurie sugeba specialiai toliau niokoti dvarą, plėšyti plevele dengtus žiemai langus ir viešoje vietoje atvirai „narkašintis“, – feisbuke rėžė Kauno milijonieriumi tituluojamas verslininkas. – Šiaip tai situaciją pakeisti gali tik jūs patys, jūs patys turite pranešineti pamatę visus tokius degradus policijai, jūs patys turit imtis tvarkos, jei norite gyventi gražioje aplinkoje, o ne šiukšlyne.“

Anot dvaro savininko, šiuo metu jau pradėti tvarkymo darbai, siekiama, kad dvaras būtų aptvertas ir toliau nenyktų, tačiau piktadariai nevengia „kaišioti pagalių į ratus“.

„Šiuo metu jau baigiame aptverti dvarą statybine tvora, įvedama signalizacija, objektą saugos ginkluota apsauga... Prasidės statybos, todėl be tvoros vykdyti darbus nebeįmanoma, – kalbėjo Ugnius. – Perduokite narkomanams, jei juos pažįstate, kad jie gali netyčia pargriūti kur statybose, netekti sąmonės, gali netyčia sulūžti kojos, rankos... Gali laukti ilga reabilitacija. Visko būna tose nelaimingose statybose. Objektas pavojingas sveikatai. Nelinkiu, bet perspėju.“

DELFI primena, kad šiuo metu jau apgriuvęs ir nykstantis Lentvario dvaras kurį laiką priklausė kitam Lietuvos verslininkui – Laimučiui Pinkevičiui. Kai pastarąjį užklupo finansiniai rūpesčiai, dvaras buvo perduotas varžytynėms, tačiau ilgus metus niekaip nerado naujojo savo savininko.

Buvęs dvaro savininkas Laimutis Pinkevičius yra skaičiavęs, kad apleistam dvarui sutvarkyti prireiktų apie 2,5 mln. Eur. Tam, anksčiau bendraudamas su DELFI, pritarė ir U. Kiguolis.

Lentvario dvaro rūmai ir žemės sklypas yra išsidėstę šiaurinėje Lentvario miesto teritorijos dalyje, besiribojančioje su Klevų alėja ir Tiškevičių gatve, šalia Lentvario (Graužio) ežero. Neogotikinio stiliaus dvaro trijų aukštų pastatas su rūsiu ir mansarda statytas XIX a. 7 dešimtmetyje. Šalia dvaro yra Lentvario parkas, kuris užima apie 20 ha teritoriją ir yra išplėtotas kalvotoje vietovėje, besiribojančioje su dirbtinai patvenktu ežeru, Saidės upeliu ir didžiulio ežero slėniu.

Parko sistema suprojektuota apie 1898 m. pagal žinomo prancūzų kraštovaizdžio architekto Eduardo Andrė projektą. Reljefas, vandenys ir šlaitų pušynai sukomponuoti darniai susiejant su pastatų ansambliu. Lentvario dvaro parke yra unikali pasivaikščiojimo takų kompozicija: jie eina ties kaskadinio upelio šlaitais, kyla ir leidžiasi nuo kalvų, ant kurių stovėjo įvairūs akcentai – skulptūra, Koplytėlė (neišliko), originalūs akmeniniai suolai patakėse (neišliko).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)