Redaktorė atrašė ryte. Ji miega ramiau. Ji – ne dainininkė. Pateikė nuorodą į straipsnį. Pro mano akis ši informacija praslydo (pasidariau dvigubą karantiną: nuo žmonių ir nuo žiniasklaidos). Praslydo ir pro jūsų akis. Bet nėra to blogo, prie ko negalima sugrįžti interneto platybėse. Tad aptarkime.

Pasirodo, išties kai kas suskubo pasiskųsti. Ir žinoma, viskam, t.y. naujai įsteigtai renginių organizatorių asociacijai, vadovaus Gediminas Jaunius. Aš kažkada prognozavau, kad artimiausiu metu Lietuvos premjeru ir prezidentu taps Radistai. Bet aš, matyt, klydau. Lietuvos premjeru ir prezidentu – vienu metu – taps Gediminas Jaunius. Ir nesupraskite klaidingai. Aš nemanau, kad būtų blogiau negu yra dabar. Arba kada nors.

Gediminas sako, kad ši organizacija reikalinga tam, kad padėtų ginti renginių organizatorių teises. Bet juk mes visi suprantame, koks yra tikrasis tikslas. Kiekviena asociacija yra buriama tam, kad kasmet būtų organizuojami asociacijos rengiami rinkimai ir apdovanojimai. Juk rinkimai ir apdovanojimai yra mėgstamiausias lietuvio užsiėmimas.

Tad vos pasibaigus karantinams, mes ne tik galėsime vėl sužinoti, kas yra „Metų Indaplovė“ ir „Metų Dulkių Siurblys“, bet taip pat galėsime stebėti, kaip bus organizuojamas renginys, kuriame bus renkamas „Metų Renginių Organizatorius“ ir „Metų Renginių Renginys“. Gali būti, kad net koks nors televizijos kanalas parodys. Ir jei jums atrodo, kad tai yra neįmanoma ir aš kliedžiu, apsiraminkite ir dar kartą prisiminkite, kur mes gyvename ir kuo jūs domitės.

Aš naiviai tikėjausi, kad Gediminas Jaunius labiau kreips visuomenės dėmesį į kultūros žmonių sunkumus. Bet ne. Svarbiausia ne Monikos, o pramogų pasaulėlio oligarchėliai – renginių organizatoriai. Kita vertus, džiugu, kad mes oficialiai tapome kapitalistine valstybe, t.y. tokia, kur per sunkmetį labiausiai verkia ir prašo pinigų būtent verslas. Pavyzdžiui, Natalija Bunkė neverkia. Jokioj miesto šventėj šią vasarą jos šlagerių neišgirsime. Bet ji neverkia. Kita vertus, kodėl bankai duoda paskolas muzikantams, aš nelabai suprantu. Bet aš juk ne bankininkas. Ir ne muzikantas.

Mane lengvai šokiravo informacija, kad pramogų organizatoriai sukuria 2 proc. BVP. Šito aš nežinojau. Gali būti, kad nežinojo ir mūsų ekonominės analizės pažibos, pasidabinę kaklaraiščiais ir tamsiai mėlynais kostiumais. Juos, beje, irgi reiktų priskirti prie pramogų verslo subjektų, mat išliekamosios meninės vertės jie nesukuria. Bet apie ekonominio humoro atstovus mes pakalbėsime kitą kartą.

Nubraukus šituos du procentus ir turint galvoje, kas vyksta kitur, recesija yra neišvengiama. Kita vertus, būtų įdomu sužinoti, kiek iš minėtų 2 proc. iš tiesų sukuria savivaldybės, kurios užsako renginių organizavimą, atlikėjų pasirodymus (mokėdamos prodiuserinėms bendrovėms) ir t.t. Matyt, tie du procentai greitai taptų procentukais, gal net procentuku, gal net procentukėliu.

Iš tiesų labiausiai gaila ne organizatorių, o atlikėjų. Jais nepasirūpins niekas. Aš nekalbu apie Nataliją ir kitus pop elito atstovus, o apie tuos, kurie yra laipteliu ar dviem žemiau. Jie atsidurs ant skurdo ribos. Lietuvos žmonės, nesusipažinę su kultūros darbuotojų padėtimi, tikriausiai nesuvokia, kad – tarkime – etatiniai muzikantai, grojantys mūsų teatrų orkestruose, uždirba grašius. Jų atlyginimai yra optimizuoti taip, kad be papildomo darbo muzikos mokykloje, privačių pamokų arba taip vadinamų chaltūrų, jie vos suduria galą su galu. Jie kitų darbų nedirba dėl papildomo uždarbio. Jie tą daro tam, kad išgyventų. Kaip jie gyvens dabar?

Kita dalis atlikėjų etatų išvis neturi ir dirba pagal individualias veiklas. Jie jau dvi savaitės yra bedarbiai ir bedarbiais jie liks mažiausiai iki Kalėdų. Jei nenumirs badu, galbūt 2021-aisiais sulauksime auksinių dainų bangos. Juk dabar puikus laikas, užsidarius namie, kurti. Tik kažkaip nelinksma.

Lietuvoje šiemet taip pat nebus nufilmuotas nei „Černobylis“, nei „Santa Barbara“. Ką darys mūsų apšvietėjai, operatoriai, grimuotojai? Nubraukime dar procentėliuką nuo BVP.

Šitiems žmonėms, ne orkaičių varžybų organizatoriams, labiausiai reikia pagalbos. Todėl visus menininkus ir scenos žmones reikia atleisti nuo mokesčių už 2019 ir 2020 metų pajamas. Kultūros komiteto pirmininkas, neabejoju, supras ir padės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (313)