Lankėsi Rusijos prezidentas

“Modeliai iš Lietuvos reklamavo VW, SEAT ir “Audi” automobilius - šio koncerno savininkai egzotiškame Alžyre pageidavo tik šviesiaplaukių merginų, - sakė J.Sabaitė. - Vėliau parodos organizatoriai pripažino, kad 50 procentų parodos lankytojų atėjo pažiūrėti ne automobilių, bet - merginų”.

Didelės ir pasaulyje garsios parodos metu Alžyre lankėsi Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Vietinių laikraščių puslapiuose dėl dėmesio jam teko konkuruoti su blondinėmis iš Lietuvos.

Visą laiką manekenes prižiūrėjo apsaugos vyrai, nes vietiniai gyventojai norėjo susipažinti su merginomis, tačiau turėjo tenkintis nuolatiniu fotografavimu ir filmavimu kameromis ir mobiliojo ryšio telefonais. Bendrauti su merginomis negalėjo. Kartą, prisiminusi vieną epizodą nusijuokė Jurgita, pamačiusi vienoje vietoje daug šviesiaplaukių merginų, maža alžyrietė savo mamai išlemeno: “Mama žiūrėk, gyva Barbė! Dar viena, čia juk tikrų Barbių pasaulis!”

Jaunimas nedirba

Kokį įspūdį paliko Šiaurės Afrikos šalis? Alžyre, kuriame 90 procentų musulmonų, dauguma namų nudažyti baltomis spalvomis, o langinės - mėlynos. Tai nuostabi vieta prie Viduržemio jūros. Žmonės nevartoja alkoholio, tačiau moka linksmintis, labai muzikalūs.

“Taksi vairuotojas, išgirdęs per radiją melodiją, nenustygdamas kaukši į taktą, dainuoja”, - pasakojo J.Sabaitė. 27 metų moteris stebėjosi, kad Alžyre dalis gyventojų labai išsiskiria savo išvaizda - šviesia oda, mėlynomis akimis. Jai paaiškino, kad tai - senovės berberų kraujo turintys gyventojai.

Alžyre nelengva buvo nusipirkti suvenyrų - ši šalis po vykusių politinių suiručių, terorizmo akcijų, dar nėra populiari tarp turistų. Viešbučius saugo ginkluota apsauga, kuri kruopščiai veidrodėliais patikrina ir automobilių dugną. Daug ginkluotų policininkų miesto gatvėse. Tiesa, pastaruoju metu smarkiai vystosi šalies ekonomika, kyla daugybė šiuolaikinių stiklinių pastatų.

“Modilinos” vadybininkė stebėjosi, kad apie 50 procentų gyventojų nedirba. Tai jauni žmonės iki 30-34 metų amžiaus: juos išlaiko tėvai.

“O kam dirbti? Mūsų šalis turi labai daug dujų”, - sako alžyriečiai. Beje, futbolą labai mėgstantys vietos gyventojai žinojo, kur yra Lietuva, žinojo, kad pas mus populiarus krepšinis ir sakydavo: “Sabonis!”

Apsipirkti - į Paryžių

Šalyje daugiau nei 80 procentų žmonių turi mašinas. Pikas nuo ryto iki vėlyvo vakaro.

“Įdomu tai, kad žmonės važinėja labai greitai, o policija už greitį beveik nebaudžia, - ypatumus vardijo J.Sabaitė. - Sustabdo ir baudžia už neprisegtus saugos diržus. Už greitį vis tiek niekas nemokės, aiškina alžyriečiai”.

Turtingų musulmonų vaikai mokosi užsienyje. Alžyre moterys nešioja skaras, o nusipirkti naujausių kolekcijų drabužių skrenda į Paryžių.

“Man reikia tik naujausių drabužių, kam laukti nuolaidų, jei po kelių mėnesių jie nebus patys madingiausi?”- Jurgitai sakė 24 metų vienos aristokratiškos alžyriečių šeimos dukra.

Kaunietei parodė kvartalą, kuriame gyvena žinomi Alžyro žmonės - politikai, aktoriai, verslininkai. Turniškės, pasak Jurgitos, palyginus su ta vieta, atrodo itin kukliai. Aptvertą teritoriją prie jūros kranto, į kurią patekti galima tik su leidimais, saugo raitoji bei ratuotoji policija. Pastatai vienas su kitu konkuruoja prabanga ir grožiu.

“Alžyriečiai - labai religingi. Parodos metu net ir apsaugos darbuotojai pasikeisdami eidavo melstis į tam skirtą kampą”, - prisiminė J.Sabaitė.

Beje, vieną kartą blondinėms iš Lietuvos vis dėlto teko užmiršti dėmesį. Tuo metu automobilių parodoje pasirodė vienas garsus Alžyro aktorius. Tačiau tai buvo tik trumpa akimirka. Tol, kol vietiniai gyventojai aktorių fotografavo ir filmavo. Po to vyrai vėl varvino seiles žiūrėdami į lietuves.