Tai, kad internetiniai sukčiai naudojasi žinomų žmonių vardais – jokia naujiena, tačiau pastaruoju metu atsirado bandymų auditoriją prisivilioti net prisidengiant mirusiu asmeniu. Vienas iš tokių pavyzdžių – internetinis puslapis refa.lt.

Aptikti šį galimai internautams pavojingą puslapį galima tiesiog naršant socialiniuose tinkluose. Spustelti ant jo visai netyčia galima dėl akį traukiančių antraščių.

„Paskutiniai Vitalijaus Cololo žodžiai šokiravo Lietuvos gyventojus“, – toks pavadinimas puošia vieną iš jau minėtų internetinio puslapio įrašų. Jį taip pat papildo žinomo humoristo bei jo žmonos nuotrauka.

„Klikbaitine“ antrašte susigundę internautai spaudžia ant refa.lt turinio, norėdami sužinoti paskutinius velionio žodžius, tačiau atsidarius puslapiui jie išvysta tik seną vaizdo interviu su Mantu Bartuševičiumi – toks turinys visai neatitinka skambaus pavadinimo.

Kitas refa.lt įrašas, tiesiogiai susijęs su V. Cololo, skamba taip: „Vienas iš juokingiausių Cololo anekdotas... Tu visada išliksi mūsų širdyje“. Tokią žinutę taip pat puošia humoristo nuotrauka.

Naujienų portalu save pristatantis internetinis puslapis labiau primena netikrų ir/arba pavogtų straipsnių, nuotraukų ir vaizdo įrašų talpyklą. Apgaule žmones prisiviliojančiame puslapyje nenurodomi jokie oficialūs kontaktai.

DELFI primena būti atidiems ir atsargiems internete, kadangi tokie ir kiti panašūs puslapiai gali būti pavojingi, turintys virusų.

Savo įrenginiuose (kompiuteryje, telefone ir pan.) vertėtų turėti ne tik antivirusines programas, bet ir nepamiršti atsakingumo – nespausti ant neaiškių, nepatikrintų nuorodų, puslapių ar nuotraukų internete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)