Jau buvo pranešama, kad nuo balandžio 1-ąją vilniečiai kviečiami skiepytis. Šiuo metu skiepui „Vaxzevria“ (buvusi „AstraZeneca“) vakcina kviečiami registruotis senjorai (virš 65 m.), su kuriais dar nebuvo susisiekta dėl vakcinų, pilnamečiai abiturientai, mokytojai, dėstytojai ir kiti švietimo sektoriaus darbuotojai, užsienio misijų dalyviai (diplomatai, kariai, aukšto meistriškumo sportininkai, kultūros ir meno sričių dalyviai – visi, kurie dėl savo darbo turės misijas užsienyje) bei sergantieji lėtinėmis ligomis (lėtinėmis širdies, kraujagyslių, plaučių, kepenų ligomis, turintys nutukimą, kai KMI viršija 35, sergantys diabetu ir kiti).

Lėtine liga sergantis muzikantas, savęs sąraše neradęs, informaciją tikslinosi ir ją tikrino ne vienoje organizacijoje. Visa tai Stano aprašė feisbuke.

„Praėjusį antradienį sveikatos apsaugos ministerija atnaujino skiepijimo prioritetų sąrašą. Lėtinės ligos, tarp jų ir mano, ten tikrai yra.

Šį savaitgalį Vilniaus savivaldybė paskelbė AstraZeneca „akciją”. Registruokis ir būk pirmas. Jei esi sąraše, tai ateik ir gauk savo dozę. Tik vat tas sąrašas.

Man atrodo aš lengviau sužinočiau, kas pakliūna į Rusijos taikomų sankcijų sąrašą, nei į šitą. Ir kokių būdu į šitą atrenka?

Kaip atrinko Seimo narius ir Vyriausybę į skiepijamų išrinktųjų grupę – aišku. Mes atrinkom per rinkimus, o jie jau susiorganizavo vietoje.

Grįžtam prie sąrašo. Manęs jame nėra. Onkologinės ligos yra prioritetų sąraše, manęs – NE.

Mano draugės, turinčios tą pačią diagnozę, taip pat NĖRA.

Kito draugo, turinčio nutukimą – NĖRA.

Magiškas sąrašiukas.

Kalbėjau su onkologinius ligonius vienijančiomis organizacijomis, tai išgirdau panašų atsakymą – „SAM įsakymas yra, bet kaip jį vykdyti niekas nežino”.

Na, aš manau, kad kas nors tikrai žino. Ir jei paskaitys šį įrašą, pasakys kažką panašaus – „o tai jūs nežinojote? Reikia nueiti šiaurės kryptimi, ten po ąžuolu vaikšto krokodilas ant grandinės, tą krokodilą nužudykite, iškaskite skrynią, o skrynioje yra išaiškinimas kaip vykdyti SAM įsakymą".

Aš skambinau į Santariškes – jie nežinojo kaip vykdyti SAM įsakymą.

Skambinau šeimos gydytojui – irgi nežinojo.

Skambinau į vakcinacijos centrą, tai jie pasakė, kad pats pasirūpinčiau pranešti savo gydytojai.
Aš paskambinau į savo polikliniką. Aš nusiunčiau SAM dokumento kopiją. Aš pažymėjau punktus, pagal kuriuos turiu būti skiepijamas ir savo vietą prioritetų sąraše. Ir mane įrašė!

Tai kam jūs iš viso reikalingi ponai ir ponios ministerijoje?

Kaip gydytojams ir pacientams susigaudyti jūsų kas dieną besikeičiančioje painiavoje? Juk galima žmogiškai. Paprastai.

Pateikiu pasiūlymą:

Lietuvoje šiuo metu yra apie 100.000 onkologinių pacientų. Pas jus ministerijoje ši grupė turi „C” raidę (Cancer). Iš tų 100.000 net 80 procentų virš 65 metų. O tai reiškia, pakliūna į prioritetų sąrašą pagal amžių.

Lieka 20.000 jaunų žmonių su onkologine diagnoze. Jie dažniausiai yra dirbantys, gyvenantys normalų gyvenimą ir susiduriantys su Covid-19 rizika kasdien. O Covid-19 yra pavojinga liga esant onkologinei diagnozei.

Paimkite ir visus „C” grupės ligonius įtraukite į sąrašus. Vienas paspaudimas mygtuko.
Bet, matyt, niekas čia nesikeis...Todėl nuo šito kryžiaus nuliptį šį didijį penktadienį turim savo jėgom”, – rašo Stano.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)