Antradienį Klaipėdos rajono apylinkės teismas turėjo pradėti nagrinėti žinomos moters prašymą iškelti jai fizinio asmens bankroto bylą, tačiau posėdis neįvyko. Teisme nepasirodė ir pati B. Petrikytė.

„Ji vis dar abejoja, ar jai tikrai reikia fizinio asmens bankroto bylos. Ji jaučiasi atsakinga prieš kreditorius, nori jiems sąžiningai grąžinti pinigus, tačiau kitos išeities nelabai ir yra. Finansiniai įsipareigojimai dideli, o amžius jau nebe tas, kad būtų galima visą gyvenimą mokėti skolas“, – kalbėjo B. Petrikytės ir jos vyro Igorio Karžickio advokatė Laura Daumantaitė. Sutuoktiniams yra per 60 metų.

Advokatės žodžiais, I. Karžickis jau yra galutinai apsisprendęs siekti, kad teisme jam būtų leista fiziškai bankrutuoti, o jo žmona vis dvejoja. Todėl ir teisme yra du prašymai iškelti fizinio asmens bankroto bylą – vienas I. Karžickio, o kitą pateikusi B. Petrikytė, nors įprasta praktika tokia, jog abiem sutuoktiniams keliama viena fizinio asmens bankroto byla.

„Jie 2006 metais paėmė paskolą iš banko, kad galėtų pradėti šeimos verslą. Taip atsirado svečių namai ir restoranas „Birutės uostas“. Nors verslas ir duoda pajamų, tačiau jų užtenka tik išsilaikyti, pinigų grąžinti kreditą nebelieka. Su banku 2011 metais buvome sudarę naują kredito grąžinimo grafiką, tačiau nuo jo buvo nukrypta, nes verslas neduoda tiek pajamų, vis dar jaučiamos krizės pasekmės. Todėl bent jau aš manau, kad fizinis bankrotas yra išeitis. Aišku, penkerius metus reikėtų gyventi gerokai susiveržus diržus, tačiau paskui būtų laisvė“, – įsitikinusi advokatė.

Nors tikslios sumos ji neįvardijo, prasitarė, jog sutuoktinių skolos siekia kelis šimtus tūkstančių eurų. Ir nors pajamų šeima gauna, nes I. Karžickis dirba Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos locmanų tarnyboje, o verslas veikia, pinigų grąžinti skolas vis tiek neužtenka.

Nurodoma, jog I. Karžickio fizinio asmens bankroto byloje suinteresuoti asmenys yra B. Petrikytė-Karžickaja, „Medicinos bankas“, „Danske Bank“ Lietuvos filialas ir „Pajūrio kredito unija“.
Pareiškėjos B. Petrikytės-Karžickajos fizinio asmens bankroto byloje, jei tokia bus iškelta, suinteresuotais asmenimis yra jos vyras, „Centrinis bankroto biuras LT“, „Medicinos bankas“, „Danske Bank“, „Pajūrio kredito unija“, „Birutės Petrikytės muzikos klubas“ ir du fiziniai asmenys.

Anot advokatės L. Daumantaitės, kol kas neįvyko nė vienas teismo posėdis, todėl sunku prognozuoti, kada bus priimtas sprendimas, ar B. Petrikytei, jei ji to norės, ir jos vyrui bus leista fiziškai bankrutuoti.

Teisės aktais numato, jog žmonėms, kuriems teismas leidžia fiziškai bankrutuoti, penkerius metus turi išgyventi iš teismo nustatytų mėnesio pajamų, visas kitas skirti skoloms grąžinti. Jei per penkerius metus skolų grąžinti nepavyksta, jos bankrutavusių asmenų pečių nebeslegia.

2013 metais vasarą B. Petrikytės dukra Andželika taip pat siekė, kad jai būtų iškelta fizinio asmens bankroto byla, tačiau Palangos miesto apylinkės teismas tokį prašymą atmetė. A. Petrikytė tais pačiais metais laimingai ištekėjo už vokiečio ir dabar gyvena Vokietijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)