Prieš Mamos dieną Delfi redakciją pasiekė nemalonus daugiavaikės mamos R. Antonovienės vaizdo įrašas. Atsiųstoje medžiagoje moteris sėdėjo pusnuogė ant lovos, keikėsi, rėkavo, o visą šį buitinį spektaklį matė aplink sėdintys ir vaikštantys mažamečiai bei ūgtelėję vaikai. Sudėtingą situaciją narpliojo ir Vaiko teisių apsaugos darbuotojai, kurie apie šią konkrečią šeimos situaciją žinojo iš anksčiau. Su socialinę pagalbą teikiančiais specialistais, pasak Rimos, šeima bendrauja kasdien.

„Tądien po vaizdo įrašo išplatinimo atėjo socialinis darbuotojas, bet jis ateina bent kelis kartus į savaitę. O telefonu su jais bendrauju kiekvieną dieną. Kai man reikia paramos ar pagalbos – aš ir pati į juos kreipiuosi. Man teikiamos tokios paslaugos, esu labai dėkinga šiems specialistams. Jie juk nuolat mato, kokia situacija mano šeimoje, kad aš esu blaivi ir nevartoju alkoholio. Tą gali patvirtinti ir mano sesuo, su kuria kalbu kelissyk per dieną, ir mano tėvai, draugai. Tikrai žmonės mato, kad nesu alkoholikė. Tai buvo vienkartinis atvejis. Pas mane nėra gyvenime buvę kelias dienas besitęsiančių šventimų, apskritai – propaguoju sveiką gyvenseną“, – tikino po skandalo atsigaunanti moteris.

„Aš gyvenime net laiko tokiems užsiėmimams neturėjau. Buvau nėščia, auginau vaikus, juos auklėjau, buvo vyras, kuris griežtai negėrė alkoholio, paskui, kai man ėmė kristi svoris, kai ėmiau reguliuoti savo mitybą, mane susitikti ėmė kviestis tai viena, tai kita draugė. Taip ir išėjo, kad panorau tai išmėginti. Na, ir išmėginau – matote, kokios viso to pasekmės“, – priduria ji.

Rima tikina, kad jau kelis metus jos gyvenime nėra vietos alkoholiui ar kitiems svaigalams – tai, pasak jos, yra viena iš detalių, rodančių, jog šis nemalonus vaizdo įrašas sukurtas gana seniai.

„Tas vaizdo įrašas tikrai senas – jame esu dar prieš operaciją, vis dar su odos pertekliumi, o dabar sveriu 75 kilogramus. Be to, vaizdo įraše matyti mūsų senos lovos, mano vyras – dar sveikas, gyvas ir vaikai akivaizdžiai mažesni. Visa tai byloja, kad tai senas vaizdo įrašas“, – kalbėjo Rima.

Nepaisant sudėtingos situacijos, moteris užuovėją rado neabejingų žmonių būryje, kuriems ji yra labai dėkinga.

„Norėčiau labai padėkoti žmonėms, kurie liko su manimi, nepaisant visko. Savo sesei, tėvams, socialinei darbuotojai sakau didžiulį „ačiū“. Dėkoju ir kai kuriems savo kaimo bendruomenės nariams, kurie atėjo pasikalbėti, palaikė mane“, – dėstė pašnekovė.

R. Antonovienė sako, kad net ir ši skaudi patirtis jai priminė svarbias gyvenimo pamokas, viena iš jų – nesmerkti kito.

„Žmonės, dažniau pavartojantys alkoholio, jį vartoja ne iš gero gyvenimo. Taip elgtis juos priverčia tam tikros gyvenimo aplinkybės.

Taip, mane nufilmavo padauginusią alkoholio, bet tai buvo prieš dvejus metus, kai mano vyras Vidas dar buvo gyvas ir kai mūsų santykiai buvo įtempti. Jis ir liepė vaikams, kad šie mane nufilmuotų ir vėliau parodytų, kokia buvau juokinga. Nenoriu juodinti savo vyro, aš vis tiek šį žmogų myliu. Nenoriu pasakoti, kas buvo juoda, norisi prisiminti tik šviesius dalykus. Bet buvo taip“, – pasakoja Rima.

Daugiavaikė mama pasakoja, kad dėl šio vaizdo įrašo šeima jau anksčiau buvo atsidūrusi po padidinamuoju stiklu ir viskas galiausiai išsisprendė, bet ramybė amžinai nesitęsė.

„Su vaikais yra viskas gerai, tikrai sutariame. Šis vaizdo įrašas nufilmuotas seniai, bet jo pasekmes man tenka kęsti dabar. Tuo metu turėjome ir atvejo vadybos posėdį. Viskas buvo sutvarkyta ir išsiaiškinta. Seniai tokių veiksmų mano namuose nebėra. Viskas yra tvarkinga, namai tvarkomi, gražėja. Jau atsigaunu po visų negandų, bet šis vaizdo įrašas ir vėl išmušė iš vėžių. Tokių dalykų, kurie tąkart buvo įamžinti, mano gyvenime tikrai nebėra. Ir jie buvo vienkartiniai. Be to, tą momentą sau leidau atsipalaiduoti tik todėl, nes žinojau, kad namuose vaikus prižiūri mano vyras. Jei ne mano šeima, kuri sugalvojo mane nufilmuoti ir taip pajuokauti, parodyti man pačiai, kaip aš atrodau, niekada gyvenime to video nebūtų buvę. Vyras norėjo man parodyti, kaip aš juokingai atrodau. Padauginau. Bet tikrai nemaniau, kad tokie duomenys kažkada bus panaudoti prieš mane po kelerių metų. Tikrai negalvojau“, – pakartojo Rima.

„Gėda prieš žmones. Gėda važiuoti net viešuoju transportu. Kita vertus, aš nesu viešas asmuo, esu tik kažkiek žinomas žmogus, bet neslepiu, kad žinomumo kažkiek siekiau ir savu noru. Dėl jo gavau ir gerų dalykų, pavyzdžiui, operaciją“, – pasakoja ji.

Pasiteiravus, ar vaikų telefonuose yra tik šis vaizdo įrašas, Rima neatmeta galimybės, kad tokio pobūdžio medžiagos gali būti ir daugiau.

„Nežinau. Yra buvę tų švenčių. Gal mane filmuodavo ir tuomet? Tikrai negaliu pasakyti. Gal yra keli tokie video. Nenorėčiau daugiau tokių staigmenų, nes viskas jau buvo seniai ir nagrinėta su atvejo vadyba. Jie žino, kad alkoholio nevartoju“, – sako pašnekovė.

Paklausus, kas, jos nuomone, paviešino šį vaizdo įrašą ir jį išsiuntė žiniasklaidai, Rima sako tai padariusį žmogų tikrai žino, bet dėl to ji nežada imtis jokių veiksmų.

„Aš nenoriu nieko viešai kaltinti, bet žinau, kas tą vaizdo įrašą paviešino. 100 proc. žinau. Iš pradžių buvau pateikusi informaciją policijai apie tai, bet vėliau viską atsiėmiau. Nenoriu jokių kaltinimų ir atleidau šiems žmonėms. Tegul taip būna. Gal ir aš kažkada kažką ne taip pasakiau, gal kažką įskaudinau ir tiesiog tai man grįžo bumerangu. Viskas Dievo valioje. Esu tikintis žmogus. Klysti žmogiška, atleisti – dieviška. Labai noriu likti prie atleidimo pasirinkimo. Visi esame žmonės ir visi savaip klystame. Tikrai daugiau nebesmerksiu nė vieno žmogaus, kuris atsidurs panašioje situacijoje. Supratau, kad negalime teisti kitų, tuomet ir mes patys nebūsime teisiami. Mes nė vienas nesame be kaltės. Daugiau ar mažiau esame kažkur klydę. Žemėje nėra angelų. Nepaisant to, labiausiai dėl visko kaltinu save pačią, kadangi leidau sau tiek išgerti“, – neslepia ji.

Rima kartoja, kad jai ši tema yra skaudi, jautri ir gėdinga. Dėl susidariusios situacijos moteris tikina bijanti žmonėms net pažiūrėti į akis.

„Gaila, kad visuomenės akyse dabar atrodau kaip alkoholikė. Nesuprantu, kodėl. Norėčiau žmonių paklausti, už ką jie mane taip pliekia? Kokį kriminalinį nusikaltimą, jų nuomone, aš padariau? Ar aš kažką nužudžiau, prievartavau, smurtavau? Atrodo, kad visuomenės akyse tapau Konteniu. Jaučiuosi kaip Kontenis. Giliai viduje jaučiuosi kaip jis. Vertinant visuomenės spaudimą, atrodo, kad esu tokio pat lygio nusikaltėlė, kaip ir jis. Jeigu žmonėms įdomu, kaip aš jaučiuosi, tai jaučiuosi baisiai, man sunku, sunku bus ir kitiems žmonėms manimi vėl patikėti, kad gyvenu sveikai, nors iš tiesų taip gyvenu. Sveikos gyvensenos mokau ir vaikus, kartu sportuojame. Norėčiau, kad žmonės manimi patikėtų“, – viliasi pašnekovė.

Pernai vyro netekusi šešių vaikų mama netiki, kad greitu metu ar apskritai jos gyvenime atsiras kitas gyvenimo draugas.

„Neturiu gyvenimo draugo, turiu tik kelis gerus draugus, kurie mane palaiko, bet tai kas kita. Turėjau gyvenimo draugą, bet jis išėjo. Esu vieniša ir tokia būsiu. Vidą mylėjau, gerbiau ir tai išliko, nepaisant juodesnių mūsų išgyvenimų. Jis mane mylėjo net jei kartais buvau gruboka, egoistė, bet tai buvo meilė. Vidas įkalinimo įstaigose praleido 20 metų, bet vis tiek išliko žmogumi, nevartojo alkoholio, nepalūžo. Už tai aš jį labai gerbiu. Neslėpsiu, kad mums gyvenant kartu jis panaudodavo ir psichologinį smurtą, bet toks buvo tapęs jo charakteris. Aš šį žmogų priėmiau ir mylėjau už tai, kad jis yra mano gyvenime. Myliu ir dabar, tad antros pusės tikrai neieškau. Kito Antonovo mano gyvenime nebus ir man nereikia“, – pakartojo ji.

Delfi primena, kad dėl trikdančio vaizdo įrašo buvo susisiekta su Šiaulių apskrities vaiko teisių apsaugos skyriumi (VTAS), kuris patikino, kad dėl šitos konkrečios situacijos jau buvo imtasi reikiamų priemonių.

„Minima šeima VTAS yra žinoma, jai taikoma Atvejo vadyba ir savivaldybės paskirtas atvejo vadybininkas kartu su kitais specialistais teikia pagalbą bei socialines paslaugas.

Šiaulių apskrities VTAS Radviliškio rajone skubiai ėmėsi nagrinėti situaciją. Susisiekta su vietoje su šeima bendraujančiais socialiniais darbuotojais, kad jie nuvyktų į šeimą. Taip pat ir VTAS specialistai vyksta į nurodytą šeimą įvertinti situacijos“, – Delfi teigė Šiaulių apskrities VTAS atstovė Silva Šimkevičienė.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)