Legendinė istorija apie jauną gražuolę Manon Lesko, siekiančią meilės, vilčių, laisvės ir svajonių išsipildymo, bet visiškai apakintą ir sunaikintą bedvasio žiauraus materialaus pasaulio, kelia daug svarbių klausimų mūsų kas kart vis labiau tikras moralines ir kultūrines vertybes prarandančiai visuomenei. Meilės stoka tapo mūsų laikų problema. Tai diagnozė.

Įkvėpti Manon Lesko siužeto, kuriame fatališkoji Manon renkasi tai nuskurdusį, bet dvasingą aristokratą, tai turtingiausią Paryžiaus magnatą, mes klausiame garsiausių Lietuvos moterų ir merginų, ką jos mano apie tą amžiną moters pasirinkimą tarp meilės ir saugumo bei turtų ir pramogų? Kaip šiuolaikinės žvaigždės vertina šiandienos realijas, kokius moterų pasirinkimus pastebi savo aplinkoje? Pagaliau kam pirmenybę teikia pačios?

Visos pašnekovės sako, kad iš tikrųjų padarius vieną pasirinkimą, būtinai iškart trūks kito ir atvirkščiai. Mylint, ilgainiui atsiras noras kokybės, patogumų ir prabangos, o gyvenant turtingai ir patogiai, labai pradės trūkti tikrų jausmų – meilės. Tačiau juk gyvenime ant dviejų kėdžių sėdėti neįmanoma.

Straipsnio pabaigoje skelbiame balsavimą: kokį vyrą pasirinktum tu? Ar neturtingą, tave mylintį studentą, ar pinigų ir gyvenimo malonumų pertekusį milijonierių?

„Moteris, kuri turi pinigus pati, renkasi meilę, nes ji gali sau leisti tai daryti. Ji laisvai gali nepaisyti visuomenės normų. Dabartinė moteris dažnai leidžia sau pamilti tą, kurį ji nori pamilti ir net kartais renkasi gerokai jaunesnį už save vyrą, nekreipdama dėmesio į jokį visuomenės spaudimą“, - sako TV laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė.

Pasak jos, moteris, kuri neturi pinigų, yra priklausoma. Ji dažnai renkasi tą, kuris jai sukuria ir garantuoja saugumą. Jai reikia tokio vyro, kuris išlaikytų ją ir vaikus. Tuo tarpu pasiturinti moteris gali leisti sau būti ne tokia pragmatiška, ne tiek skaičiuoti. Jai svarbu net tik, kad ją myletų, bet kad ir ji pati mylėtų.

„Seniau vyrai uždirbdavo pinigus, o moters vieta buvo būti šalia jo. Ji vyrui padėdavo daryti karjerą, augino vaikus, puikiai tvarkė namus ir virė valgyti. Ji laikė visus keturis gyvenimo kampus, tačiau niekada nesijausdavo saugi. Šiais laikais moteris daro sprendimus pati, gyvena pilnavertį gyvenimą ir leidžia sau mąstyti - geriau dvejus metus pilna koja, nei visą gyvenimą prėskai“, - įsitikinusi Rūta.

Dainininkė Mia sako, jog nėra vienareikšmio atsakymo: „Nemėgstu komentuoti, ko pati nežinau, ko nesu patyrusi. Nežinau, kaip pasielgčiau. Labai sunku atsakyti. Iš tikrųjų, meilė daro savo, kai myli, juk nėra, ko rinktis – pasirinkimas jau įvykes. Nieko juk padaryt negali“.

Grupės „ŠarkA“ narė Ieva Stasiulevičiūtė neabejoja: meilė žmogui yra viena, meilė pinigams – kas kita. „Šiandien kiekvienas sau nusistatome moralės normas. Nebedrįstu spręsti, kas yra gerai, kas yra blogai. Kas atrodė anomalija kažkada, dabar atrodo natūralu. Iš vienos pusės daiktai suteikia džiaugsmo, bet tai yra momentinis džiaugsmas, kaip vaikui - žaislas, kuris greitai atsibosta. Iš kitos pusės – vien meile sotus nebūsi. Užburtas ratas“, - sako dainininkė ir TV laidų vedėja.

Pasak jos, tarp meilės ir turtų turi būti protinga harmonija: „Kad būtų visiškai ypatingi kontrastai tarp pasirinkimo – meilė ar turtai - nesu realybėje susidūrusi. Jei manęs klaustų žmogus, atsidūręs tokioje situacijoje, tikriausiai išgertume ne vieną butelį vyno, diskutuodami už ir prieš. Labai svarbu ir vidinė, sielos ramybė, ir socialinė aplinka bei finansinė gerovė. Idealu, kai tai suderinama“.

„Moterys yra tokios romantikės. Jos rinksis ne tą, kuris jas myli. Moteris rinksis tą, kurį jinai pati myli. Šitoje vietoje moterims aptemsta protas, nors kartais pasirinkimas ir būna netinkamas, tiesiog apakintas didelės meilės. Jos nežiūri, ar vyras turi pinigų, ar ne. Vyrauja jausmai“, - sako verslininkė Daina Bosas.

Ji yra tikra: jeigu padarytume statistinę apklausą, kokį vyrą renkasi moteris, tai idealiausias joms būtų ir mylimas, ir pasiturintis. „Kaip beišvedžiosim, pinigai nėra bereikšmiai - jie suteikia laisvę. Visi mes dirbame ne iš įpročio, o todėl, kad tų pinigų reikia. Galime sakyti, kad ne piniguose laimė, bet mes jų vis tiek siekiame. Nepateisinu moterų, kurios renkasi pinigus santuokos pradžioje. Jos mano: “ai, nelabai myliu, simpatizuoju, renkuosi todėl, kad bus saugiau, geriau”. Santuoka tik dėl išskaičiavimo pasmerkta žlugti - vien to siekti nereikia“, - pataria garsi verslininkė.

Anot jos, jei moteriai pasiseka sutikti ir mylimą, protingą vyrą, ir tą, kuris sugeba savo protu uždirbti pinigus, yra puiku: „Tekėti dėl pinigų neverta, nes pinigai yra labai nepastovus dalykas. Vieną dieną gali turėti labai daug, o kitą - gali viską prarasti. Gyvenime nėra nieko pastoviau už nepastovumą. O tada ir santykiai griūna, nieko nebelieka. Svarbiausia lieka šeima, santykiai yra branduolys. Laikini sunkumai pakeliami, jeigu moteris ir vyras myli vienas kitą. Jokios krizės jų nepalies. Juk krizės yra tik mūsų pačių galvose“.

Iš kitos pusės, ji sutinka, jog pinigai nėra bereikšmiai. Taip sutvertas pasaulis, kad be pinigų tu nieko negali padaryti. Būna moterų, kurios taip trokšta materialinės gerovės, kad ryžtasi bet kokiam žingsniui, kad turėtų saugų guolį.

„Iš pradžių pinigų sieki, sieki, sieki, nes jų neturi, jų reikia. Kai pasieki, prie to pripranti, juk prie gero labai lengva priprasti. Tau pradeda atrodyti, kad taip ir turi būti. Tada tampi nelaiminga, nes pradedi galvoti, kaip nori būti mylima. O kur tada meilė? Aplanko mintys, kad irgi nori mylėti. Meilė ir pinigai - neatsiejami dalykai. Man smagu, kad turiu vyrą, kurį myliu, kuris sugeba mane ir šeimą išlaikyti, kuris mane palepina. Pas mane tai suderinta. Kas mums beatsitiktų, finansine prasme, mes pakilsime. Čia kaip svarstyklės – jei ant vienos lėkštės padėtume moterį, kuri pabėga su milijonieriumi, gyvendama prabangoje, ji pradeda ilgėtis kitko. O jei ant lėkštutės padėtume moterį, kuri gyvena meilėje, jai bus reikalingi ir pinigai“, - sako D. Bosas.

Garsi moteris džiaugiasi: „Aš esu per vidurį. Turiu ir tą, ir tą. Man labai pasisekė. Tai suderinama. Reikia to ieškoti. Aš žinau, kad optimistiškai kalbu. Lengva man sakyti, ieškok ir meilės, ir pinigų... Tačiau tuomet reikia stengtis pačiai uždirbti. Tik kad moteris, kuri pati uždirba ir gyvena su mažiau uždirbančiu vyru, pradeda jo nebegerbti. Geriausias receptas yra mano“.

TV laidų vedėja Ugnė Skonsmanaitė sako, jog į šį klausimą sunku atsakyti: „Stereotipai mūsų visuomenėje yra aiškūs. Tai labai individualu. Klausai širdies. Neturiu atsakymo į šį klausimą. Manau - niekas neturi.“


Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)