Žurnalistė R. Šakalytė į pagalbos misiją keliavo ne pirmą kartą, tad puikiai žinojo, kokius vaizdus ir realybę gali pamatyti. Tačiau sportininkams J. Šuklinui ir E. Petrauskui dar ir dabar sunku atsigauti nuo šoko, patirto oficialiai skurdžiausioje pasaulio šalyje - jie tokia veikla užsiėmė pirmą kartą.

„Iškart tik nuvažiavę tapome milijardieriais, už viešbutį jų pinigais sumokėjome 14 milijonų", - savo pasakojimą linksma gaida pradėjo misijos dalyviai.

Šios misijos tikslas - remti Siera Leonės vaikus, jų mirtingumas - vienas didžiausių pasaulyje.

Boksininkui E. Petrauskui įspūdį paliko jau kelionė nuo oro uosto iki gyvenamosios vietos. „Kelias per džiungles buvo toks (pavaizduoja bangas), nei užmigti, nei atsigulti, nei ką“ – stebėjosi sportininkas ir atvirai prisipažino nežinantis, ar ryžtųsi kartoti kelionę. „Nemanau, nes truputį nejauku buvo matyti tuos vaikus ligoninėje. Bet džiunglės gražios“, - įvertino E. Petrauskas.

Nors kelionė truko tik kelias dienas, kitas sportininkas J. Šuklinas įsitikinęs, kad naudos iš to nemažai: „Padarėm viską, ką galėjom, supratom jų problemas, nors buvome trumpai. Padėtis vietinių gyventojų ten tikrai liūdna. Sutikčiau važiuot dar kartą, jei reikės kur nors padėti."

Jevgenijus Siera Leonėje sutiko mažą mergaitę, kuri nepaleido jo dvi dienas. „Jos istorija – tėvai mirė nuo AIDS, ją prižiūri labai seni seneliai, tai niekada nežinia, kaip čia bus toliau, vyriausias brolis irgi serga. Penki litai mums nieko nereiškia, o ten gali žmogui padėti išgyventi."

Nors spaudos konferencijoje misijos dalyvė Renta Šakalytė į panašią kelionę leidžiasi nebe pirmą kartą ir kaip sako, pamatė daug žmonių istorijų, bet visos jos nelinksmos.

„Aš susipažinau su ketverių Jangi, ji serga maliarija, į ligoninę ją atvežė komos būsenos. Daug vaikų ten serga maliarija. Apsisaugoti nuo to gana paprasta, reikia naudoti tinklą, kainuojantį šešis dolerius, UNICEF juos duoda nemokamai. Bet tas tinklas kartais neatlieka funkcijos, nes žmonės padaro iš jų plaušines ir pardavinėja turguje, arba žvejoja. Reikia tikėtis, kad kažkada visi juos naudos pagal paskirtį. Kada nors dar norėčiau aplankyti tą mergaitę, norėčiau, kad ji užaugtų gera moterimi, įgautų specialybę ir tikiuosi, kad jai viskas bus gerai", - apie situaciją Siera Leonėje kalbėjo R. Šakalytė.

Išgirdus istoriją, su kuria susidūrė E. Petrauskas, nenuostabu, kad grįžti į Siera Leonę sportininkui nelabai norisi. Berniukas, su kuriuo jis susipažino, mirė būtent tą vakarą - praėjus vos kelioms valandoms po pažinties, apsikabinimų.

„Po Siera Leonės atrodo, kad Lietuvoje problemų nėra, - reziumavo J. Šuklinas. – Jei lietuviai tik netingi, jie gali pakeisti savo gyvenimą, o ten žmonės neturi jokių galimybių, net jei darbštus, neasocialus, nes algos ten labai mažos."

Kelionės dalyviams įstrigo ir sporto sąlygos Siera Leonėje, kurių praktiškai nėra, taip pat ir žaidimai. Vienas populiariausių vietovėje, kurioje lankėsi leituviai - žaidimas su ratlankiu. Jį reikia tiesiog ridenti. „Tie žaidimai nieko gero", - lakoniškai, bet konkrečiai reziumavo E. Petrauskas. Vyrukas juokavo, kad dėmesio sulaukė mažiau, nei J. Šuklinas, nes pasižymi mažiau įspūdinga išvaizda: „Ne toks gražus, kaip Ženia, dantys ne tokie balti, todėl jokia mergaitė nepriėjo."

Kokia spaudos konferencija, tokia turėtų būti ir transliaciją spalio 12-ąją - kartu rimta, bet įžvelgiant ir šviesiąją pusę. Kaip žurnalistams pasakojo šou „Už kiekvieną vaiką“ prodiuseris Saulisu Urbonavičius-Samas, bus ir liūdnų akimirkų, ir linksmų. Per tris valandas tiesioginio eterio bus parodyti atrinkti kadrai iš misijos, muzikos pasaulio įžymybės jau rengia išskirtinius pasirodymus.

„Buvome pripratę prie aukojimų šou, ašarų pakalnių, neduok Dieve nusijuokt, nusišypsot. Šiame šou bus tikrų vaizdų, emocijų, juoko, atjautos. „Šarkos" jau samdosi mokytojus, nes pirmą kartą angliškai dainuos, visi atlikėjai ruošiasi, Tarasovai ruošia jiems neįprastą pasirodymą, dainuos Rūta Ščiogolevaitė, koncertuos Martynas Levickis. Tai bus specialūs kūriniai, būtent šiam šou", - renginio koncepciją apibūdino Samas, pažadėjęs ir humoristinių pasirodymų. Vienas jų - Filadelfijaus iš „Radijo šou", kuris bus atgaivintas specialiai šiam šou.

„Bus visko. Įsivaizduokit, kad net tokie vyrai verkė" – rodydamas olimpinius prizininkus susumavo Samas.

Transliacijos metu bus aukojama Sieros Leonės vaikams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)